V finale 1. Mednarodnega klavirskega tekmovanja šest najboljših


V Slovenski filharmoniji se je končala druga etapa ali polfinale 1. Mednarodnega klavirskega tekmovanja. Nastopilo je vseh dvanajs pianistov, ki so se po oceni devetčlanske mednarodne žirije, sestavljene samo iz pianistov z bogato mednarodno koncertno kariero ter velikimi pedagoškimi izkušnjami, uvrstili v drugi, prav tako solistični krog tekmovanja.

Dubravka Tomšič Srebotnjak in Epifanio Comis, foto video prenos

To so bili: pianistka Fantee Jones, ki prihaja s Tajvana/Kitajske in ZDA. Kot drugi v tekmovalnem zaporedju se je naprej uvrstil Vladislav Khandohi iz Belorusije, potem Roman Lopatinski iz Ukrajine, Jonathan Mak iz Kanade, Ilja Šmukler iz Rusije, Urban Stanič iz Slovenije, Vitalij Starikov iz Rusije/Izraela, Kostandin Tashko iz Albanije, Yuanfan Yang iz Velike Britanije, Ryan Martin Bradshaw iz Slovaške/Avstralije, Yangrui Cai iz Kitajske in Kai-Min Chang iz Tajvana/Kitajske.

Kostandin Tashko iz Albanije

Tudi tokrat žirija ni imela lahkega dela, saj so morali vsi tekmovalci pokazati in zaigrati povsem nov program, ki je že sam po sebi predstavljal svetovno pianistično literaturo največjih skladateljev v glasbeni zgodovini.

Yangrui Cai iz Kitajske

2. ETAPA – recital

V 2. etapi mora vsak tekmovalec izvesti recital, ki naj ne bo krajši od 55 minut in ne daljši od 60 minut. Program mora vključevati:

  • eno pomembno romantično glasbeno delo,
  • eno pomembno glasbeno delo 20. stoletja,
  • eno ali več glasbenih del, izvedenih v celoti, po izboru tekmovalca.

Kai-Min Chang iz Tajvana/Kitajske

Skladbe so lahko zaigrane v poljubnem vrstnem redu. Vse izbrane skladbe morajo biti izdana glasbena dela. Žirija lahko tekmovalca prekine, če preseže dovoljeno dolžino celotnega nastopa. Tekmovalci ne smejo vključiti skladb, ki so jih zaigrali že v 1. etapi.

Roman Lopatinski iz Ukrajine

Po končanem dvodnevnem tekmovanju je žirija odločila, katerih šest pianistov ali pianistk se bo uvrstilo v finale in v dveh večerih nastopilo z orkestrom v Cankarjevem domu.

Nagovor direktorja tekmovanja Epifania Comisa

Direktor tekmovanja, italijanski koncertni pianist in pedagog Epifanio Comis in predsednica mednarode žirije pianistka Dubravka Tomšič Srebotnjak sta pred razglasitvijo šestih finalistov poudarila zelo visok tekmovalni nivo čisto vseh sodelujočih pianistov, se jim zahvalila in jim dala vse zasluženo priznanje. Njun nastop je že skoraj izzvenel kot opravičilo, ker bodo lahko izbrali le šest najboljših.

Vladislav Khandohi iz Belorusije

V finale so se uvstili, kot je omenila Dubravka Tomšič Srebotnjak, po vrstnem redu, kot so nastopali že v  dveh dneh tekmovanja. Dalo bi se sklepati, po besedah predsednice žirije, da so izbrali po tri najboljše iz prvega dne in tri iz drugega.

Yuanfan Yang iz Velike Britanije

Kot je razvidno, se naš pianist Urban Stanič ni uvrstil v finale in ga ne bomo videli na koncertu z orkestrom.

Vladislav Khandohi iz Belorusije

Roman Lopatinski iz Ukrajin

Kostandin Tashko iz Albanije

Yuanfan Yang iz Velike Britanije

Yangrui Cai iz Kitajske

Kai-Min Chang iz Tajvana/Kitajske

Marijan Zlobec

 

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja