Zbirki Slovenski literarni klasiki in sodobniki dodali Antigono in Pomladni dan


Pri ZKP RTV Slovenija so v sodelovanju z Radiem Slovenija – Programom ARS ob finančni podpori Javne agencije za knjigo zbirko Slovenski literarni klasiki in sodobniki oplemenitili z zvočnicama Antigona in Pomladni dan.

Znamenito antično tragedijo Antigona avtorja Sofoklesa, v kateri naslovna junakinja postavi ljubezen do mrtvega brata višje od državnega zakona, v prevodu legende slovenskih prevajalcev klasične antične literature Kajetana Gantarja in v režiji Ane Krauthaker interpretirajo igralci: Doroteja Nadrah (Antigona), Vladimir Vlaškalić (Kreon), Lara WolfStane Tomazin, Sandi Pavlin, Matija Vastl, Žiga Udir, Nejc Cijan Garlatti, Pia Zemljič, Blaž Šef in Irena Tomažin, za avtorsko glasbo in njeno izvedbo pa sta poskrbela Goran Krmac (skladatelj) in Irena Tomažin (vokal). 

„Antigono vidim kot tragičen lik, ki v svojem življenju ne zmore zaživeti onkraj zgodovine svoje družine in ne dočaka trenutka, ko Kreon spregleda zmoto svoje tiranske vlade,“ je o svojem liku povedala Doroteja, Vladimir Vlaškalić, ki na igro gleda s stališča osebnih prioritet protagonistov, pa je dodal: „Antigona in Kreon stojita na različnih bregovih: Ona osebno jemlje družino, on pa državo … Vsak od njiju trdno stoji za svojimi interesi in ne odstopa, s tem pa hranita drug drugega v nepopustljivi samodržnosti. Kreon je v njej popolnoma zaslepljen, njegove poteze so sicer v prid države, vendar prizadevajo njegovo družino. Za to plačata oba visoko ceno: ona živa zazidana, on brez ljubljenih pa ostane sam – živ, ampak mrtev. Mislim, da je tema zelo aktualna in zmeraj bo. Živimo zazidani in omejeni, naše življenje pa določajo pogoji in manipulacije.“

Antigona je tudi del letošnjega maturitetnega branja. Poudarke iz Sofoklejeve Antigone je v oddajo Literarni večer prelil Nejc Rožman Ivančič, izvedena je v dvorani Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana, poleg profesionalnih igralcev pa v njej v vlogi zbora nastopajo dijakinje Srednje vzgojiteljske šole, gimnazije in umetniške gimnazije Ljubljana pod mentorstvom Andreja Jusa.

Roman Pomladni dan avtorja Cirila Kosmača, ki prikazuje kruto usodo Primorcev v prvi polovici 20. stoletja, katerih življenje sta oblikovali dve svetovni vojni in fašistično preganjanje v obdobju med njima, v režiji Saške Rakef interpretira igralec Aleš Valič. Pomladni dan je Kosmačevo najobsežnejše besedilo. Zgodba govori o fantu, ki se po 15. letih vrne v svojo rodno vas ob reki Idrijci in v temni čumnati stare hiše obuja spomine na svojega mrtvega očeta in mater ter čas pred začetkom vojne. Besedilo je prvič izšlo leta 1950 v reviji Novi svet, v knjižni izdaji pa leta 1953. Kosmač je z njim vplival na razvoj slovenske ponotranjene pripovedne proze, saj so pred tem prevladovala socialnorealistična dela. Izkazal se je tudi kot scenarist. Po svoji noveli Očka Orel je napisal scenarij za prvi slovenski umetniški film Na svoji zemlji, za katerega je leta 1949 dobil tudi Prešernovo nagrado. Njegovi so tudi scenariji za filme Balada o trobenti in oblaku, Tantadruj in Tistega lepega dne – vsi po njegovih delih z enakim naslovom.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja