Matjaž Krivic prejel nagrado za najboljšega popotnega fotografa na svetu


V Santa Cruzu v Boliviji, kjer se nehajam nekaj dni, sem si sprva sam, potem pa v družbi slikarke Ejti Štih, umetniške direktorice galerije Manzana 1 v središču mesta ob katedrali in parku, ogledal mednarodno fotografsko razstavo in občudoval fotografije starih nosorogov. Potem sem hitro opazil, da je fotograf pravzaprav Slovenec Matjaž Krivic. Danes pa dobim priponko na FB, da je isti Krivic in za te fotografije ter še fotografije bruhajočega vulkana Cumbre Vieja na otoku La Palma prejel mednarodno nagrado kot avtor najboljših popotniških fotografij na svetu ali TPOTY kot vodilna svetovna nagrada.

Fotografija Matjaža Krivica trenutno v Santa Cruzu, vse fotografije Marijan Zlobec

Travel Photographer of the Year ima enaindvajsetletno tradicijo. Letošnki nagrajenec Matjaž Krivic bo imel maja enomesečno razstavo v The Royal Photographic Society v Bristolu.

Predstavitev Matjaža Krivica na plakatu v Santa Cruzu

“Neverjetno visok standard prijav za popotniškega fotografa leta se je nadaljeval tudi v letu 2022 in radi bi se zahvalili vsem sodelujočim, ki so nas podpirali, skupaj z našo fantastično ocenjevalno komisijo, ki je namenila toliko svojega časa, da je izbrala zmagovalce,” preberem v uvodu ob razglasitvi nagrajencev.

Galerija Manzana 1

Ustanovitelj nagrade TPOTY Chris Coe je ob nagradah izjavil:

“K sreči se potovanja vračajo po dveh letih motenj in omejitev. S tem so fotografi spet na terenu, ne glede na to, ali je to v njihovih državah ali po svetu.

Počitek obeh

Spodaj boste našli letošnje osupljive zmagovalne slike naših zelo nadarjenih udeležencev. Vsi, ki ste sodelovali pri našem glasovanju po izboru ljudi, že veste, da je standard slik naših finalistov visok, pa tudi, kako težko je izbrati zmagovalce! Zato smo kot vedno izjemno hvaležni našim neverjetnim sodnikom za njihovo strokovnost.

Nosorogica Najin ima 32 let

Letos bomo te slike prvič razstavili maja v Royal Photographic Society kot del Svetovne fotografije v fokusu. 2023 je 21. nagrada TPOTY in upamo, da boste svoje slike znova delili z nami.”

Zadnji beli nosorogi na svetu

Popotniški fotograf leta 2022:

Matjaz Krivic, Slovenia

Komentarji sodnikov

»Portfelj 33-letne Najin – ene od zadnjih dveh preostalih severnih belih nosorogov na svetu – in njenega oskrbnika, Zacharyja Mutaija, v rezervatu Ol Pejeta v Keniji, lepo in občutljivo pripoveduje to žalostno zgodbo. Slike so nežne in intimne. Portfelj bruhajočega vulkana Cumbre Vieja na otoku La Palma se ne osredotoča toliko na tok lave, temveč na njen vpliv na okoliško pokrajino, ki jo zaokroži zapuščeni konj, ki išče hrano’ – fascinantna vizualna pripoved zgodba.«

Nagrada po 25. letih dela

Matjaž Krivic je dokumentarni fotograf, ki zajema dolgoletne zgodbe ljudi in krajev. 25 let pokriva površje zemlje v svojem intenzivnem, osebnem in estetsko ganljivem slogu ter prikazuje revne dele sveta, za katere so značilne tradicije, družbeni nemiri in verska predanost. Zadnja leta se osredotoča na okoljska vprašanja in s svojim delom deluje kot zagovornik bolj zelene prihodnosti.

Zgolj slučaj

Njegova dela in multimedijski projekti so bili razstavljeni v galerijah, muzejih, na razstavah na prostem v Sloveniji in po svetu, na mednarodnih fotografskih festivalih, kot so La Gacilly Photo, Les Rencontres d’Arles in Visa pour l’image, ter objavljeni po vsem svetu. Objavili so jih številni nacionalni in mednarodni mediji, vključno z Wired, Boston Globe, Geo, Guardian, Stern, Spiegel, Le Figaro, Le Monde, Newsweek, GQ, Internationale, D-La Repubblica, Wall Street Journal, Forbes in mnogi drugi.

Ejti Štih ob fotografiji nagrajenega Matjaža Krivica

Matjaž Krivic je osvojil več prestižnih nagrad, vključno z World Press Photo, Picture of the Year International in Lens Culture – in zdaj še za popotniškega fotografa leta, tekmovanja, na katerega se prijavlja vsako leto od njegove ustanovitve leta 2003.

Ejti Štih je pomagala pri pripravi mednarodne fotografske razstave v galeriji Manzana 1

Mladi popotniški fotograf leta pa je postal Cal Cole, Združeno kraljestvo (18 let)

Komentarji sodnikov

“Potovanje po svetu se začne na lastnem pragu in čudovito je videti mladega fotografa, ki svoje veščine ne brusi z eksotiko, ampak z manj glamurozno, a še vedno priljubljeno destinacijo, in to na tako ustvarjalen način.”

Cal Cole je 18-letni fotograf iz Manchestra v Veliki Britaniji. V podobah mestnih pokrajin v mraku in po mraku se osredotoča na teme melanholije, distopije in osamljenosti. Prvič je začel fotografirati pri 13 letih, ko je šel v središče Manchestra, da bi fotografiral s svojim telefonom. Od tam so stvari napredovale do tega, da je pri 14 letih kupil svoj prvi DSLR. Trenutno dela s krajšim delovnim časom kot samostojni fotograf in grafični umetnik, medtem ko študira Art Foundation na Manchester School of Art.

Podelili so še nekaj drugih nagrad za mlade popotniške fotografe.

Marijan Zlobec

 

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja