Amazonka Sebastiãa Salgada v Muzeju prihodnosti v Riu de Janeiru


Velika predstavitev razstave Amazonka ali Amazonija svetovno znanega brazilskega fotografa Sebastiãa Salgada je na ogled v Muzeju prihodnosti skupaj šest mesecev ali še do 29. januarja 2023. Zaradi velikega števila obiskovalcev – vrste pri šestih blagajnah za vstop v celoten muzej so segale na ploščad pred zgradbo, je svoj obisk mogoče najaviti preko interneta.

Pogled na razstavo Amazonka ali Amazonija, vse fotografije Marijan Zlobec

Muzej prihodnosti je odvisen od zmogljivosti in število vstopnic na uro na blagajni je omejeno. Čakalne vrste se lahko zaprejo nekaj ur pred zaprtjem blagajne in se lahko dnevno spremenijo brez predhodnega obvestila. Najbolje je priti takoj zjutraj oziroma prvo uro delovanja muzeja. Ljudje namreč čakajo zunaj, ker je obiskovalcev muzeja po njihovem štetju že preveč, kar pa je relativno, saj merijo po posameznih dvoranah, ne pa po kvadraturi samega muzeja kot celote.

Razstava, sestavljena iz skoraj 200 fotografskih panojev, je povzročila odmev povsod, kjer je bila – na primer v Franciji (Muzej glasbe, Pariška filharmonija), Italiji (Muzej MAXXI v Rimu) in Angliji (Muzej znanosti v Londonu) – želi spominjati se, kako impresivno je življenje v gozdu, bodisi v pogledu iz zraka, ki prinaša svetlobno krivuljo reke, ali v natančnih okraskih, ki so jih uporabljala prvotna ljudstva. Glavni sponzor je Seguradora Zurich, ki podpira tudi Instituto Terra, to je Salgadosov projekt za preoblikovanje domačega gozda v dolini Rio Doce v Minas Geraisu; zlata sponzorstva Nature in Itaúja .

194 natisnjenih slik je rezultat sedemletnih izkušenj in ekspedicij Sebastiãa Salgada v brazilski Amazoniji in razkrivajo gozd, reke in gore ter življenje v različnih avtohtonih skupnostih – Awá-GuajáZo’éSuruwaháYawanawáMarubo, AsháninkaKoruboYanomami in Macuxi. To gosto vesolje je zaznamovalo fotografov pogled z impresivnimi posnetki, ki so bili večinoma prvič prikazani javnosti.

Razstava, ki jo je idealizirala in zamislila Lélia Wanick Salgado, spodbuja našo poglobitev v osrčje Amazonije in je vabilo k ogledu, slišanju in hkrati razmišljanju o prihodnosti biotske raznovrstnosti in nujni potrebi po zaščiti in ohranitvi domorodnih ljudstev. Ta ekosistem je bistvenega pomena za naš planet.

»Pri načrtovanju ‘ Amazonije ‘ sem želela ustvariti okolje, v katerem se bo obiskovalec počutil kot v gozdu, integriranem z bujno vegetacijo in vsakdanjim življenjem lokalnega prebivalstva,« komentira Lélia.

Poleg tiskanih slik sta na razstavi tudi dva prostora s projekcijami fotografij. Eden od njih prikazuje gozdne pokrajine, uglasbene na simfonično pesnitev »Erozija – izvor reke Amazonke«, brazilskega skladatelja Heitorja Villa-Lobosa (1887-1959); druga razkriva portrete staroselcev, s posebno kompozicijo Rodolfa Stroeterja. Prikazani so tudi video posnetki s pričevanji domorodnih voditeljev o pomenu Amazonije in težavah, s katerimi se soočajo danes pri preživetju v gozdu.

“ Namen te razstave je spodbuditi razpravo o prihodnosti amazonskega pragozda. To je nekaj, kar je treba storiti ob sodelovanju vseh na planetu, skupaj z domorodnimi organizacijami,« trdi Sebastião Salgado.

Muzej in gozd

Sama razstava Amazonka dodaja vrsto pobud, ki jih Muzej prihodnosti – Museum of Tomorrow letos izvaja s poudarkom na vrednotenju tega bioma. Od svoje otvoritve konec leta 2015 si muzej prizadeva spodbuditi razpravo o ohranjanju gozdov z dogodki, organiziranimi s partnerji, kot je Nacionalni inštitut za raziskave v Amazoniji (Inpa), in nenehnim posodabljanjem podatkov o krčenju gozdov v regijah, kot jih razkrivajo sproti na dolgoročno zastavljeni razstavi.

Leta 2022 se je to stališče še okrepilo z razstavo Fruturos – Tempos Amazônicos, ki je bila na ogled do junija, spremljala pa jo je vrsta aktivnosti, ki so okrepile osrednje vprašanje projekta: kako promovirati nov razvojni model regije, ki združujejo tradicionalna znanja in znanstvena spoznanja z zavezanostjo ohranjanju gozda? Tudi letos bodo v LAA (Activities of Tomorrow Laboratory) imeli razstavo Indigenous Ethnomedia, ki želi javnosti približati pobude, kot sta Vídeo nas Aldeias in Rádio Yandê.

S poudarjanjem Amazonije v svojih programih ima Muzej prihodnosti priložnost obravnavati vprašanja, ki odmevajo na najrazličnejših področjih v vseh brazilskih regijah. To vključuje na primer potrebo po večjih naložbah v raziskave, pa tudi odločne predloge za soočanje z vzroki in posledicami globalnega segrevanja. Na temeljni način vključuje tudi spoštovanje in obrambo populacij, ki so bile zgodovinsko zdesetkane na našem ozemlju, kot so prvotna ljudstva. Vse to neposredno komunicira s štirimi osmi oziroma usmeritvami muzeja: trajnostjo, sobivanjem, znanjem in inovativnostjo.

Tu, v muzeju, naš jutri nastaja danes. Glede na to letošnje gostovanje razstave Amazonka Sebastiãa Salgada krepi našo zavezo, da povabimo naše občinstvo, da vidi moč različnih ekosistemov in našega okolja, da razpravljamo o nujnih vprašanjih, s katerimi se soočamo za boljšo prihodnost našega planeta, in da ponovno razmislimo naš obstoj na transformativen način.

Dejavnost je zavezana Agendi 2030 Združenih  narodov (ZN), ki določa  17 ciljev trajnostnega razvoja (SDG) . Kliknite tukaj, če želite izvedeti več.

Cilj 10: Zmanjšanje neenakosti znotraj in med državami
Cilj 14: Ohranjanje in trajnostna uporaba oceanov, morij in morskih virov za trajnostni razvoj
Cilj 15: Zaščita, obnova in spodbujanje trajnostne rabe zemeljskih ekosistemov, upravljanje trajnostnih gozdov, boj proti dezertifikaciji, zaustavitev in obrat degradacije tal in zaustavitev izgube biotske raznovrstnosti.

Projekt, ki je uspešen primer partnerstva med javnimi organi in zasebnim sektorjem, je pobuda mesta Rio de Janeiro, zasnovana v sodelovanju s fundacijo Roberto Marinho, ustanovo, povezano z Grupo Globo. Muzej, ki je uspešen primer partnerstva med javnimi organi in zasebnim sektorjem, ima glavnega sponzorja Banco Santander, pokrovitelje Shell Brasil, ArcelorMittal, Grupo CCR in Instituto Cultural Vale ter široko mrežo sponzorjev, ki vključuje Engie, Americanas, IBM in B3. Z Globom kot strateškim partnerjem in sosponzorstvom Light in Raia Drogasil. Podpirajo ga tudi EY, Sodexo, EMS, Rede D’Or, White Martins, Bloomberg, Colgate, Chevrolet Financial Services, TechnipFMC, Univerza Veiga de Almeida, Unimed-Rio, Dataprev in Granado.

(Po tiskovnem sporočilu).

Marijan Zlobec

,

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja