Za Kranj Foto Fest prijavljenih 305 fotografov iz več kot 70 držav


Po lanski uspešni premierni izvedbi festivala bo letos potekal drugi festival Kranj Foto Fest, in sicer od 24. avgusta do 25. septembra, ko bo Kranj postal odprta galerija sodobne fotografije in osrednji prostor za povezovanje lokalne skupnosti ter domačih in mednarodnih fotografov z vseh koncev sveta. Različne fotografske razstave bodo na ogled na številnih atraktivnih prizoriščih v starem mestnem jedru Kranja, kjer se bodo zvrstili tudi spremljevalni dogodki in delavnica. 

M’hammed Kilito (MA) / Serija “Preden izgine”/ Series “Before It’s Gone” 

Kranj Foto Fest je na letošnjem javnem razpisu DOM: prostor prehoda prejel 305 prijav iz več kot 70 držav s 6 kontinentov. Sedemčlanska žirija je nagradila 21 projektov. Poleg zmagovalca je žirija izbrala fotografa s posebno omembo in 19 finalistov, ki sodelujejo na skupinskih razstavah na različnih lokacijah v Kranju.

Fernanda Prado Verčič

Soustanoviteljica in direktorica festivala, Fernanda Prado Verčič, je poudarila, da »festival podpira in spodbuja ustvarjalnost slovenskih ter mednarodnih umetnikov, mladih in uveljavljenih fotografov, hkrati pa v tem prostoru vzpostavlja močno in trajno stičišče sodobne fotografije ter ustvarja priložnosti za vzpostavitev dialoga med nastajajočimi in uveljavljenimi fotografi, uredniki, kustosi, pedagogi in galeristi.«

Fernanda Prado Verčič se s fotografijo na različnih področjih profesionalno ukvarja že več kot 20 let. Prihaja iz São Paula v Braziliji, kjer je diplomirala iz novinarstva ter magistrirala iz fotografije. Od leta 2011 živi v Kranju. Še posebej jo zanimata dokumentarno in konceptualno pripovedovanje zgodb, ki jih želi predstavljati na festivalih v Latinski Ameriki in Evropi. Navdušuje se nad fotografskimi knjigami ter projekti na katerikoli stopnji obstoja – fotografom želi pomagati na različnih področjih – od fotografiranja, do izbora fotografij, marketinga ter nenazadnje, ob objavi njihovih del.

Ilvy Njiokiktjien

V želji, da bi fotografsko umetnost predstavili čim širšemu krogu ljudi, je del programa vsakokrat umeščen na javne površine. Kranj se tako med festivalom spremeni v vznemirljiv razstavni prostor, kjer lahko obiskovalci, fotografi in strokovna javnost izmenjujejo svoje poglede in izkušnje ter ustvarjajo nove projekte za prihodnost.

Pester festivalski program vključuje razstave, pogovore, delavnice, projekcije in preglede portfoliev.

Ziyah Gafić 

Barbara Čeferin, vodja organizacijskega in kuratorskega odbora, je poleg razstave del še posebej izpostavila letošnjo delavnico Sodobne prakse v dokumentarni fotografiji v sodelovanju z VII Academy, ki jo vodita ugledna in svetovno priznana fotografa Ilvy Njiokiktjien (Nizozemska) in Ziyah Gafić (Bosna in Hercegovina). Vse zainteresirane vabijo, da se prijavijo na njuno delavnico, na kateri bodo spoznavali različne tehnike za vizualno pripovedovanje zgodb in imeli možnost pridobiti povratne informacije tudi o svojih dosedanjih projektih. Udeleženci festivala bodo lahko prisluhnili in sodelovali tudi v različnih pogovorih o aktualnih temah v fotografiji.

Kateryna Radchenko
V preteklem tednu so prejeli potrditev, da bo na Kranj Foto Fest 2022 Portfolio Review prišla tudi Kateryna Radchenko – kustosinja, fotografinja, raziskovalka na področju fotografije ter ustanoviteljica in vodja mednarodnega festivala Odesa Photo Days Festival. Fotografijo je študirala v okviru številnih rezidenčnih programov ter kurirala razstave v Ukrajini, Južni Koreji, na Švedskem, v Gruziji, Franciji, Združenem kraljestvu, Kanadi, Avstriji in Latviji. Ravnokar je kurirala projekcijo fotografij z naslovom “With a Chance of Precipitation” za priznani festival Les Rencontres de la photographie v Arlesu. Je avtorica člankov, objavljenih v številnih mednarodnih revijah in na spletnih platformah, kot so Fotograf, Magenta, EIKON in FOAM Magazine. Kot ocenjevalka portfeljev je sodelovala na različnih fotografskih festivalih, kot so Riga Photo Month, Lodz Photo Festival, Suwon Photo Festival in Photo Wien.
Matej Sitar
Na Kranj Foto Fest 2022 Portfolio Review bo prišel tudi Matej Sitar. Matej je umetniški fotograf s širokim spektrom interesov. Delal je kot arhitekturni fotograf, izdaja omejene naklade fotoknjig pod lastno blagovno znamko The Andry Bat, organizira Maribor photobook award, na svojem blogu predstavlja fotoknjige različnih avtorjev in poskuša redno razstavljati v Sloveniji in v tujini. Sitar trenutno živi in ​​dela v Mariboru. Je reden udeleženec sejmov fotoknjig in o fotoknjigah govori na festivalih. Njegova založba je doslej izdelala enajst fotoknjig. Z obiskovalci, gosti ter umetniki bo z veseljem spregovoril o svojih fotografskih serijah, foto knjigah ter načrtih za prihodnje projekte.
Kuratorka Hana Čeferin

S festivalom Kranj Foto Fest dobiva Kranj pomembno mesto v polju sodobne fotografije, hkrati pa se odlično umešča v turistično ponudbo mesta Kranj, zato je že ob samem nastanku festivala prišlo do uspešnega sodelovanja z Zavodom za turizem Kranj in Mestno občino Kranj.

Povabilo na Kranj Foto Fest 2022 Portfolio Review

Matjaž Rakovec, župan Mestne občine Kranj, je izpostavil, da »Kranj upravičeno velja za mesto kulture – ne le zaradi številnih priznanih ustvarjalcev, ki so v preteklih stoletjih živeli ter ustvarjali v mestu, pač pa, ker ta sloves ves čas neguje in nadgrajuje z bogatim kulturnim dogajanjem ter podporo lokalnim in tudi mednarodnim umetnikom …« in nadaljeval: »Zdi se, da se stvari postavljajo na svoje mesto: Kranj kot zibelka slovenske fotografije zaradi našega znamenitega meščana, Janeza Puharja, prvega slovenskega fotografa, je seveda pravo mesto za poklon kakovostni fotografiji, ki jo bo v naše mesto za dober mesec zanesel Kranj Foto Fest.”

Agathe Kalfas, umetniška voditeljica in strokovnjakinja na področju fotografije, ki živi in dela med Arlesom in Parizom

 

Klemen Malovrh, direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj, je že ob nastanku spoznal velik potencial fotografskega festivala: »Kranj Foto Fest 2021 nas je res pozitivno presenetil! Prvič organiziran, odlično zasnovan in še bolje izpeljan. Z veseljem sodelujemo s festivalom, ki naše lepo mesto fotografsko obarva, mu poveča kulturni utrip in s tem privabi veliko domačih ter tujih obiskovalcev. Po oceni je bilo lani okoli 6000 ogledov, letos jih načrtujemo še mnogo več, še več gostujočih fotografov, udeležencev delavnic, razstavljavcev… »

Giuseppe Oliverio, direktor PHmuseum, platforme, namenjene sodobni fotografiji

Vabilo prostovoljcem za pomoč
Kranj Foto Fest bo letos potekal od 24. avgusta do 25. septembra. V svojo ekipo vabijo navdušence in pa zanesljive prostovoljke ter prostovoljce. Kogar zanima fotografija, kuratorstvo, festivalska organizacija, kako se postavljajo fotografske razstave in pa kako vse to poteka v ozadju, se organizatorjem lahko  javi. Kličejo predane bodoče člane ekipe festivala, ki bodo pomagali pri postavljanju in podiranju razstav, deljenju promocijskega materiala, asistirali pri fotografskih delavnicah ter Portfolio Reviewu, pomagali pri večernih projekcijah v javnem prostoru, vodili obiskovalce po razstavah ter podali roko gostujočim fotografom in gostom med otvoritvenim tednom festivala (od 24. do 28. avgusta) in seveda tudi med otvoritvenim večerom festivala, ki bo 24. avgusta. (Po tiskovnem sporočilu)

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja