Robert Waltl je prejel odlikovanje viteza reda umetnosti in leposlovja


V imenu ministrice za kulturo Francoske Republike je veleposlanica Francije v Sloveniji, njena ekcelenca Florence Ferrari, podelila odlikovanje viteza reda umetnosti in leposlovja Robertu Waltlu, direktorju Mini teatra in Judovskega kulturnega centra v Ljubljani.

Podelitev odlikovanja

Robert Waltl je odlikovanje prejel za svoje delo v slovenskem umetniškem prostoru, s katerim poglablja stike med Slovenijo in Francijo, za odpiranje gledališkega repertoarja Mini teatra francoskim produkcijam in za spodbujanje medsebojnega spoštovanja ter boja proti vsakršni obliki diskriminacije, zlasti kot pobudnik festivala Hiša strpnosti.

Zahvala Roberta Waltla

V slovenskem umetniškem prostoru si že dolga leta neutrudno prizadeva za promocijo gledališkega ustvarjanja – še posebej francoskega – in sicer tako v vlogi igralca, kot v vlogi režiserja in direktorja Mini teatra. Ob vsem tem pa je neizmerne napore vložil v ustanovitev in razvoj Judovskega kulturnega centra, te izredno pomembne ljubljanske kulturne institucije, ki jo vodi. Zaradi njegovega dela center ohranja judovsko kulturno življenje pa tudi spomin na trpljenje, vključno zaradi holokavsta, hkrati pa nagovarja k spoštovanju drugega in k mirnemu sobivanju. Na področju gledališča je s pomočjo svojih dobrih odnosov z mnogimi francoskimi avtorji in ustanovami ter zaradi pogosto drznih in pogumnih umetniških odločitev ustvaril močno mrežo povezav s Francijo. Nastopil je v več predstavah, ki so zaobjele ves spekter francoskega ustvarjanja, od časov klasicizma pa do danes, gledališki repertoar Mini teatra pa se vsako leto še bolj odpira francoskim produkcijam. Nenazadnje je, kot velik frankofonski in frankofilski posameznik, že več let nenadomestljiv dejavnik v francosko-slovenskih odnosih.

Aplavz v Mini teatru

Francoski ministrski red umetnosti in leposlovja je bil ustanovljen 2. maja 1957. Za red je pristojen minister za kulturo, ki samostojno odloča o imenovanjih, po tem ko se seznani z mnenjem Sveta reda umetnosti in leposlovja. Pogoji za podelitev odlikovanja, opredeljeni z odlokom, navajajo, da je »red namenjen nagrajevanju ljudi, ki so se odlikovali s svojim ustvarjanjem na umetniškem oz. literarnem področju ali s prispevkom k vplivu umetnosti in književnosti v Franciji in po svetu.«

Red je sestavljen iz treh činov: vitez, častnik in poveljnik.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja