Mladi virtuozi se selijo v Plečnikovo cerkev v Šiški


Naslednji koncert 29. mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi bo že v četrtek, 31. marca, ob 20. uri v cerkvi svetega Frančiška Asiškega v Šiški, mojstrovini največjega slovenskega arhitekta Jožeta Plečnika. Najprej bo nastopila organistka Danijela Slana, v drugem delu koncerta pa še Godalni kvartet Emona.

Danijela Slana, foto Festival Ljubljana

Danijela Slana, rojena v Ljubljani, je od leta 2020 študentka na Univerzi Mozarteum v Salzburgu, kjer študira orgle v razredu profesorja Hannfrieda Luckeja. Svojo glasbeno pot je začela pri sedmih z igranjem klavirja. Orgle se je začela učiti leta 2016 pri profesorju Andreju Benediku, naslednje leto je bila sprejeta na Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana, kjer se je izobraževala pri profesorici Nini Frank. Leta 2018 je na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije Temsig osvojila drugo nagrado ter srebrno plaketo, leta 2021 pa na istoimenskem tekmovanju prvo nagrado ter zlato plaketo. Z igranjem na orgle nastopa in sodeluje v domačem kraju, pa tudi drugje.

Zasedba Godalni kvartet Emona, v kateri igrajo violinista Tim Skalar Demšar in Neža Capuder, violist Tilen Udovič in violončelistka Katarina Kozjek, je uradno nastala septembra 2018. Pred tem so glasbeniki delovali že v klavirskem kvintetu s pianistom Alvinom Čućićem, pod vodstvom Mihe Haasa, kot kvartet pa se od leta 2018 izobražujejo v razredu doc. Janeza Podleska. Redno nastopajo na glasbenih večerih in festivalih in se izpopolnjujejo pri profesorjih, kot so Janez Podlesek, Emile Cantor, Goran Bakrač, Wendy Enderle-Champney. Leta 2020 so na državnem tekmovanju Temsig osvojili prvo nagrado in prejeli posebno pohvalo za izvedbo skladbe slovenskega skladatelja, maja lani pa so se udeležili mednarodnega tekmovanja Concorso Musicale Palmanova in prav tako osvojili prvo nagrado. Vsi člani kvarteta se kot solisti uspešno udeležujejo tekmovanj doma in po svetu ter redno sodelujejo s priznanimi orkestri in zbori v Sloveniji, med drugim z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, SNG Opera in balet Ljubljana.

Godalni kvartet Emona
Tim Skalar Demšar, violina
Neža Capuder, violina
Tilen Udovič, viola
Katarina Kozjek, violončelo

Na sporedu:
J. S. Bach: Preludij in fuga v G-duru, BWV 541
J. Rheinberger: Meditacija, op. 167, št. 8
F. Mendelssohn-Bartholdy: Allegro v B-duru, op. posth. (1844)
J. S. Bach: Sonata št. 5 v C-duru, BWV 529
C. Franck: Koral št. 3 v a-molu, FWV 40
***
A. Pärt: Fratres
F. J. Haydn: Godalni kvartet v D-duru, op. 20, št. 4

Na Ljubljanskem gradu

Plečnikova cerkev sv. Frančiška Asiškega v Šiški

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja