70. Ljubljana Festival napovedal svoje umetniške vrhunce


Festival Ljubljana je danes objavil svoj delni ali izbrani program jubilejnega sedemdesetega festivala. Naslovil ga je kot Vrhunci jubilejnega 70. Ljubljana Festivala. Kot je na nedavni tiskovni konferenci ob predstavitvi 36. slovenskih glasbenih dnevov napovedal direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, bodo program festivala predstavili na Magistratu predvidoma 13. aprila na tradicionalnem srečanju s predstavniki MOL – županom Zoranom Jankovićem ter najpomembnejšimi sponzorji. Spomnimo, da bodo povsem obnovili Poletno gledališče v Križankah, ki že ima dokončano stalno stoječo novo streho.

Riccardo Muti marca letos v Tokiu, foto osebni FB profil

Pogled na napovedani program je impozanten, a še ni zaključen, saj potekajo še naprej pogovori za programe, ki so bili že lani neuradno napovedani, a so se pojavile nekatere težave (ne le vojna v Ukrajini). Te bodo verjetno terjale določene spremembe, kar pa še ni možno objaviti, dokler se stvari ne razčistijo oziroma dokler o tem ne poroča sam direkor. To pa bi pomenilo, da bo končni program le še boljši in bogatejši, kot je znan že danes.

Lang Lang, foto FB

Težko je napovedati, kaj bo najboljše, ali Riccardo Muti, ki prihaja k nam z Mladinskim orkestrom Luigi Cherubini (19. julija v Cankarjevem domu), prva izvedba Berliozovega Faustovega pogubljenja z mednarodnimi solisti, zborom in orkestrom Slovenske filharmonije z dirigentom Charlesom Dutoitom (15. julija v Cankarjevem domu), ponovno gostovanje slavnega igralca Johna Malkovicha s posebnim projektom Glasbeni kritik avtorja koncepta in režiserja Alekseja Igudesmana (18. julija v Cankarjevem domu), prvo gostovanje pri nas svetovno znanega mladinskega Orkestra Zahodno – vzhodni divan z dirigentom Danielom Barenboimom (7. avgusta v CD), ki se mu bo na drugem koncertu pridružil slavni kitajski pianist Lang Lang (8. avgusta) ? Lang Lang bo zaigral Noči v španskih vrtovih, simfonične impresije za klavir in orkester Manuela de Falle. Na prvem koncertu pa bomo po nekaj desetletjih ponovno slišali celoten cikel Moja domovina Bedřicha Smetane.

Juan Diego Florez, foto FB

Po dolgih načrtovanjih bo končno uspelo v Ljubljano pripeljati slavnega tenorista Juana Diega Floreza, ki bo nastopil s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija pod dirigentskim vodstvom Oksane Liniv (v Cankarjevem domu 22. avgusta). V Ljubljano prihajajo Simfonični orkester iz Pittsburgha s svetovni znano pianistko Helene Grimaux in dirigentom Manfredom Honeckom (18. avgusta v Cankarjevem domu), Tajski filharmonični orkester z dirigentom Alfonsom Scaranom (Cankarjev dom, 29. avgusta), Londonski kraljevi filharmonični orkester z violinistko Lano Trotovšek, violistom Maksimom Risanovom in dirigentom Vasilijem Petrenkom (1. septembra v Cankarjevem domu).

Elina Garanča na Kongresnem trgu, foto Marijan Zlobec

70. Ljubljana Festival bo gostil kar pet predstav enega najslavnejših muzikalov v zgodovini, to je Zgodba z zahodne strani Leonarda Bernsteina, tokrat v režiji in koreografiji Mykala Randa. Predstave bodo v Poletnem gledališču v Križankah med 27. junijem in 1. julijem.

Daniel Barenboim in Orkester Zahodno – vzhodni divan, foto splet

Ponovno se veselimo gostovanj slavne mezzosopranistke Eline Garanča, sopranistke Krasimire Stojanove, tenorista Dimitrova Popova in basista Riccarda Zanellata z Zborom SNG Opera Maribor, Orkestrom in Zborom Slovenske filharmonije pod dirigentskim vodstvom Karla Marka Chichona (3. julija v Cankarjevem domu). Skupaj bodo izvedlo Verdijev Requiem.

Julian Rachlin v Cankarjevem domu, foto Marijan Zlobec

Slavni violinist Julian Rachlin prihaja ponovno v Ljubljano, tokrat bo nastopil s simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije pod dirigentskim vodstvom Christopha Eschenbacha (4. julija v Cankarjevem domu).

Bizetova Carmen v Mariboru, foto Tiberiu Marta

V Križankah pa bo nastopil slavni Bejart Ballet iz Lozane, ki nosi ime legendarnega koreografa, ki je na ljubljanskem festivalu osebno gostoval pred petdesetimi leti (6. julija v Križankah).

Igor Stravinski – Posvetitev pomladi v Mariboru, foto Tiberiu Marta

Med domačimi ansambli naj omenimo vsaj gostovanje Baleta SNG Maribor s kofeografom Edwardom Clugom s Svatbo in Posvetitvijo pomladi Igorja Stravinskega (11. julija v Križankah), Opere SNG Maribor z Bizetovo Carmen (21. julija v Cankarjevem domu), pa koncerta Vlada Kreslina (2. septembra v Križankah) in Slovenskega okteta (7. septembra v Križankah).

Rudolf Buchbinder, foto osebna stran/Marco Borggreve

70. Ljubljana Festival bodo sklenili Dunajski filharmoniki s pianistom Rudolfom Buchbinderjem in dirigentom Eso Pekko Salonenom (8. septembra v Cankarjevem domu).

O podrobnejših programih bomo še pisali. Vstopnice so že v predprodaji in bodo za člane Kluba Festivala Ljubljana na voljo do 28. aprila z 20 % popustom.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja