Kronika najbolj nepričakovanega in kontradiktornega leta 2020


Samo do sredine februarja se je odvijalo vse po načrtih, deloma še na začetku marca, na potovanju iz Quita na Galapaške otoke in nazaj v Guayaquil 13. marca, potem pa nenadoma 16. marca konec vsega; zaprtje vseh meja, potovanj, trgovin, razen z živili, lokalov, hotelov, bifejev, nemožnost odhoda v Peru 20. marca. Policijska ura že ob 14. uri in do petih zjutraj. Psi in psički so zvečer lajali in jokali, ker niso mogli ven lulat in na sprehod.

Mehika je neizmerno zanimiva, polna različnosti in ustvarjalne spontanosti, večtisočletne kulture, od piramid do sodobnosti. Muralov kot je ta na otoku Isla Mujeres je povsod dovolj; eden je lepši od drugega, neverjetno je, koliko je odličnih risarjev.

Isla Mujeres

Med zanimivostmi, ki jih popotnik po Mehiki bolj redko obišče, je mestece Tequila, kamor se je najlažje odpraviti z avtobusom iz Guadalajare, kakih 65 km stran, a vseeno dve uri vožnje.

Obisk žganjarne v Tequili

Acapulco je tako slaven, da si ga vsakdo želi obiskati in vsaj nekaj dni okušati njegovo slavo in kvaliteto. Če bi rekel, da je za najmanj sto Portorožev, bi bila predstavljivost še najbolj enostavna.

Pogled na del osrednjega zaliva v Acapulcu

Stotine in stotine kilometrov je plaž ob Tihem oceanu, na drugi strani Mehike pa ob Karibskem morju, kjer je več znamenitih turističnih mest, kot na primer Cancun.

Ena izmed plaž v Cancunu

Ves februar na Kubi med Havano ali Santo Claro v osrčju, Santiagom de Cuba in Guantanamom na jugu ali Vinalesom in Cueva del Indio na severu, vmes pa kakih tisoč kilometrov, je minil še brez pomisli na covid 19, razen prvih informacij iz Evrope, da se na Kitajskem nekaj dogaja, a da k nam ne bo prišlo.

Havana še iz časov pred revolucijo
Na grobu Che Guevare v Santa Clari

Po odhodu s Kube 1. marca preko Mehike v Ekvador ponoči do 2. marca zjutraj, je v brezskrbno potovanje prineslo prvi stres; popolno zdravstveno kontrolo na letališču v Quitu takoj po prihodu v letališko zgradbo.

Marija na 3000 metrih v Quitu

Odhod na Galapaške otoke je še bil sicer ob zdravstvenem nadzoru mogoč in brez omejevanj.

Na Galapaških otokih povsem brez skrbi
Katedrala v Guajaquilu dva dni pred zaprtjem za več mesecev
Mestne parke so takoj zaprli
Restavracijski del velike pokrite osrednje tržnice v Guajaquilu je ostal odprt le še do 16. marca

Vse se je potem odvijalo po svetu stokrat slabše, kot je kdorkoli kjerkoli zmogel razmišljati in si predstavljati.

Policija in varnostniki so zasedli vse položaje že na začetku marca
Zadnji dan prodaje v trgovinah je bil 15. marec

Potem se je začel prastrah in boj za preživetje

Pred zaprtimi vrati že po 12.30
Psički niso nič krivi
Domače ribiče ob ekvadorski obali rešujejo najbolj primitivni splavi
Turiste pa črne maske

In nova frizura

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

%d bloggers like this: