Igralka Vesna Jevnikar – dobitnica nagrade Julija Prešernovega gledališča


Nagrado Julija za najboljšo igralsko stvaritev v sezoni 2019/2020 v Prešernovem gledališču v Kranju je prejela dramska igralka Vesna Jevnikar za vlogo Helene Alving v predstavi Strahovi Henrika Ibsena in v režiji Igorja Vuka Torbice. 

Vesna Jevnikar v vlogi Helene Alving, foto Nada Žgank 

Strokovna žirija v sestavi Vilma Štritof (predsednica), Igor Kavčič in Mare Žvan je na podlagi glasov publike, ki je po vsaki predstavi glasovala za najboljšo igralsko stvaritev na odru Prešernovega gledališča v Kranju, izbrala dobitnico nagrade.

Žirija je v obrazložitvi napisala:

»Vesna Jevnikar je v kompleksni in igralsko zahtevni vlogi Helene Alving našla svojevrsten igralski izziv. Že Ibsen ji je dodelil osrednjo, vsaj dvojno vlogo: da pozna skrivnosti vseh vpletenih, zato obvladuje in vzdržuje zunanjo formo dejansko problematične družine in odnosov v njej, in da odigra kontradiktornost svoje osebnosti. Jevnikarjeva je suvereno in igralsko zrelo vzdrževala aristokratsko držo, ki jo narekuje status enega najmočnejših Ibsenovih ženskih likov. V trdi, na videz izpiljeni formi pa je dala čutiti razpoke, v katerih so zazevala globoka življenjska razočaranja, boleče in pretresljivo je razprla lik v njegovi občutljivosti, v sprijaznjenosti s svojo vlogo v poudarjeno patriarhalnem svetu, ki sta ga vsak po svoje predstavljala pastor in njen mož. V vlogi Vesne Jevnikar se jasno zasvetlika tudi možnost njene osvoboditve, vendar je Helena Alving v danih okoliščinah ne more več izkoristiti. Najbolj pretresljiv pa je zadnji prizor žrtvovanja njenega bolnega in za življenje nezmožnega sina. Jevnikarjeva je uprizorila svoj notranji boj z minimalnimi igralskimi sredstvi, vendar notranje tako silovito, da ostaja eden od vrhuncev njenega igralskega ustvarjanja in hkrati eden izmed presežkov igralskih vlog kranjskega gledališča.«

Prizor iz predstave Strahovi

Vesni Jevnikar v Prešernovem gledališču “iz srca čestitamo. Upamo, da ji bomo nagrado čimprej in slavnostno podelili na prvi predstavi, ki jo bomo lahko spet odigrali pred občinstvom.”

Vesna Jevnikar z nagrado, foto Gorenjski glas/Primož Pičulin

Nagrado Julija, ki nosi ime po muzi našega največjega pesnika, podeljujejo v Prešernovem gledališču Kranj v sodelovanju z Gorenjskim glasom od leta 2017 igralcu oziroma igralki ansambla Prešernovega gledališča, ki je v minuli sezoni s svojo igralsko stvaritvijo najbolj prepričal/a gledalce in strokovno žirijo.

Za nagrado sezone 2019/2020 so prišle v konkurenco igralske stvaritve v predstavah Rajzefiber Gorana Vojnovića, Strahovi Henrika Ibsena, Dr. Prešeren Nede R. Bric ter Večja od vseh Roka Vilčnika (s prevdonimom rokgre); predstava Škofjeloški pasijon je bila zaradi pandemije prenesena v sezono 2020/2021. Zaradi istega razloga se je razglasitev dobitnice Julije prestavila na čas, ko bo v gledališču z občinstvom to možno.

Marijan Zlobec 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja