Umrl je legendarni založnik in direktor Mladinske knjige Milan Matos


Na božični praznik je v 75. letu starosti umrl Milan Matos, vodilna osebnost slovenskega založništva, dolgoletni direktor Mladinske knjige in prejemnik številnih visokih odlikovanj, so danes sporočili iz založbe Mladinska knjiga. Založbo Mladinska knjiga je Matos vodil od leta 1992 do upokojitve leta 2009.

Milan Matos, foto FB profil

Milan Matos je bil do konca aktiven, nazadnje je rad polemiziral na FB in dodajal svoje premočrtne, za koga rahlo konservativne poglede na slovensko družbo, od katere pa je zahteval jasno razvidno demokracijo, upoštevanje volitev kot izraz volje ljudstva, svobodno sestavo koalicije in aktivno, državotvorno opozicijo, predvsem pa spoštovaje zakonov in zakonitiosti. Politično je bil aktiven v Novi Sloveniji. Obdobje epidemije je doživljal še s posebno prizadetostjo in empatijo; vedel je, da je zajela svet z vsemi svojimi pastmi, tegobami in tudi smrtjo. V tem smislu je bolj odločno zagovarjal sedanjo vlado Janeza Janše, pa tudi bolj odprte poglede na nekdanje zgodovinske tokove, zlasti na komunistično revolucijo in nekatera povojna dogajanja. Prav tako je bil naklonjen slovenski Cerkvi. Nepozabno in trajno pa je bilo njegovo navdušenje nad kulturo, in to v vseh smislih, seveda najprej njegov vseskozi aktivni odnos do knjige, potem pa tudi do glasbe, tako da smo se na koncertih v Cankarjevem domu ali v Slovenski filharmoniji pogosto srečevali.

Milan Matos predsednik nadzornega odbora Nove Slovenije, foto FB

“Ključno je, da ostanemo ljudje. Če nismo več ljudje in si ne moremo pogledati v oči, ni noben posel nič vreden. Pogledati moramo v oči tudi svoji ženi in svojim otrokom. Če sem normalen človek, potem sem tako človek podjetja kot tudi človek družine. Treba je biti uravnotežen, ne enostranski. Človek ima dve nogi, zato da stoji na obeh, in če stoji samo na eni, bo prej ali slej padel. V življenju vsakogar obstajajo dileme in zase lahko rečem, da sem imel veliko sreče, če ne kar milosti.” (Iz pogovora ob prejemu priznanja za življenjsko delo na področju managementa).

Priznanje Združenja Manager za življenjsko delo na področju managementa

Matos se je rodil leta 1945, že v mladosti pa je rad prebiral knjige, tudi poezijo. Službeno pot v Mladinski knjigi je začel kot vodja prvega slovenskega knjižnega kluba Svet knjige, kasneje je napredoval v vodjo prodajnega sektorja ter sredi osemdesetih let postal vodja proizvodno-tržnega področja. Leta 1992, ko je podjetje preživljalo težke čase zaradi privatizacije in lastninjenja, je Milan Matos prevzel vodenje največje slovenske založbe in jo uspešno vodil sedemnajst let. Leta 2009, ko je sklenil svojo poklicno pot, je Skupino Mladinska knjiga sestavljalo 14 slovenskih in tujih podjetij, ki so se ukvarjala z založništvom, knjigotrštvom, papirništvom, logistiko, s tiskarstvom. Izdali so več kot tisoč naslovov knjig, revij in drugih izdelkov v nakladi 8 milijonov izvodov na leto, v Skupini je bilo 1.600 zaposlenih. MK je pod njegovim vodstvom doživela vrh, ki se je pokazal tudi pri preoblikovanju knjigarne Konzorcij v eno največjih knjigarn v Srednji Evropi sploh, še posebej pa, ko je odprl vrata mednarodni literaturi, tako da je v knjigarni vedno na voljo kakih 60 tisoč naslovov knjig, razstavam Frankfurt po Frankfurtu, ki so se iz Cankarjevega doma selile s knjigami še v MK, in naročanjem tujih knjig in revij za individualne kupce. Velika doživetja so bila tudi odmevna srečanja z avtorji knjig v Konzorciju, ki trajajo seveda še danes.

Matos je prejel številne nagrade in odlikovanja, med drugim leta 2004 Schwentnerjevo nagrado za življenjsko delo, leta 1999 častni znak svobode Republike Slovenije za zasluge pri razvoju slovenskega založništva in leta 2014 priznanje Združenja Manager za življenjsko delo na področju managementa.

Avtobiografija

Aktiven je bil tudi v drugih organizacijah. Kot predsednik je vodil Združenje založnikov in knjigotržcev Slovenije, Ustanovo Gallus in Združenje za direktni marketing. Skrbno je gojil poklicno sodelovanje s slovenskimi založniki in knjigotržci, čeprav so bili konkurenca na trgu. Kot upokojenec je napisal knjigo z naslovom Hiša velikih zgodb, ki govori o njegovem življenju, predvsem pa o njegovi poklicni poti v Mladinski knjigi. Izšla je v programu tržiške založbe Učila International in je zgodba o »ljudeh, dogajanjih in knjigah,« nekakšna dvojna biografija, opis življenjske poti poslovneža, ki je bil v založbi skoraj štiri desetletja in jo je zapustil kot glavni direktor, in hkrati pomenljiva zgodba ne le o največji tukajšnji založbi, ampak o turbuletnih desetletjih slovenskega založništva. V sklepu knjige je zapisal: » … rezultatov ne dajejo poslopja, stroji, licence, ampak le pravi, motivirani ljudje. Oni so vzvod, ki je sposoben z vsem drugim ustvarjati ali uničiti.«

Milan Matos je bil založnik, ki je dočakal največji in nikoli sluten razcvet slovenskega založništva. V založništvo je vstopil v času, ko je Slovenija premogla letno izdati 2000 naslovov knjig, zapustil pa, ko je število naslovov doseglo okrog 6000 ali 3000 na milijon prebivalcev. Vprašanje je, če bo to število v naslednjih desetletjih še preseženo ?

https://www.mqportal.si/kdor-ne-daje-golov-ali-podaja-ne-sodi-v-tim

Marijan Zlobec


En odgovor na “Umrl je legendarni založnik in direktor Mladinske knjige Milan Matos”

  1. Ni vse zlato, kar se sveti. Ob lastninjenju 1992 je zagrozil vsem delavcem, da bodo ob službo, če ne bodo kupili delnic. Vzdušje je bilo grozno, ženske so jokale, vsi so bili iz sebe. Konzorcij bi bil še boljša knjigarna, a ji je Matos preprečil odcepitev in takrat se je zaustavil razcvet, začeli so zatirat knjigarje, ki so imeli ogromno znanja (baje imajo 800€ plače) in kasnese izvajat uravnilovko( kaj pa mislijo v Konzorciju, da so nekaj posebnega). Mladinsko knjigo je spravil do roba propada, ko je plačal v času hude krize 4.000.000 € Zvonu 2, čeprav je bil takrat že v stečaju! In še bi se našlo cvetk…Res pa je da je dvignil Mk v veliko podjetje, s prodajo cerkvi pa ga je skoraj uničil. Kritike, tudi interno, dobronamerno izrečene ni prenesel. V politiki pa se je držal skrajno, nevarno desno. Lep pozdrav! Samo Vadnov

    V sob., 26. dec. 2020 17:47 je oseba marijanzlobec napisala:

    > marijanzlobec posted: ” Na božični praznik je v 75. letu starosti umrl > Milan Matos, vodilna osebnost slovenskega založništva, dolgoletni direktor > Mladinske knjige in prejemnik številnih visokih odlikovanj, so danes > sporočili iz založbe Mladinska knjiga. Založbo Mladinska knjiga” >

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

%d bloggers like this: