Virtualni zaključek festivala Ars Electronica v Moon Gallery na Nizozemskem


Danes popoldne bo potekal virtualni zaključek mednarodno priznanega festivala Ars Electronica. Potekal bo v Moon Gallery /Ars Electronica “Close Cosmos” v najstarejšem aktivnem astronomskem observatoriju, Univerza Leiden, Nizozemska, in se bo začel ob 16. uri na platformi Zoom.

DBE- A Message from Earth na misiji EMMIHS3 (EuroMoonMars InternationalMoonBaseAlliance HISEAs) na Havajih februarja 2020. Več o DBE: http://www.dbe528.com/

Na finisažu bo sodelovala tudi slovenska umetnica Eva Petrič s svojim umetniškim projektom Earthling Tattoo Seal. To je v idrijsko čipko prenesena podoba Zemljana v kubičnem centimetru in vonjava DBE Bank of Emotions – A message from Earth (oba rezultat njenega sodelovanja na simulaciji lunarne lunine seje v ESA ESTEC leta 2015 v Noordwijku na Nizozemskem) in kot del razstave Close Cosmos, ki sta jo pripravili Moon Gallery in Ars Electronica Festival v starem observatoriju univerze Leiden na Nizozemskem, najstarejšem še delujočem observatoriju na svetu, ustanovljenem leta 1633. DBE vonjavo je razvila v sodelovanju z oblikovalko Matejo Šušteršič Dimic, ki je ustvarila enkratne unikatne pokrove v obliki asteroidov, da bi astronavte spomnili na globoko povezanost z Zemljo, tudi ko so ali bodo v najglobljem vesolju.

Earthling Tattoo Seal, 1 cm x 1 cm x 1 cm, v kocki, v kateri bo na posebnem panelu skupaj s še drugimi izbranimi artefakti poletel na Luno leta 2022

Stari observatorij, ki je sicer zgodovinski spomenik, vendar ima še vedno izobraževalno vlogo za univerzo in mesto Leiden, že od septembra gosti razstavo “Close Cosmos” v okviru Moon Gallery in festivala Ars Electronica. Na njej je predstavljenih 36 mikro artefaktov, ki predstavljajo univerzalne vrednote in človeške težnje, kot so si jih zamislili in materializirali umetniki, sodelavci Galerije Moon. Med njimi je poleg Eve Petrič še Mateja Šušteršič Dimic, ki sodelujeta pri skupnem projektu. Teh 36 različnih umetniških vizij – sporočil z Zemlje bo med 100 artefakti, ki bodo potovali na Luno leta 2022. Razstava se bo zaključila, kot rečćeno, ta konec tedna. Popoldne se obiskovalci lahko pridružijo virtualnemu zaključku ali Finissageu.

Sto kubičnih centimetrov in 36 mikroartefaktov

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja