Nova Gorica bo Evropska prestolnica kulture leta 2025


Nova Gorica je za EPK 2025 kandidirala v sodelovanju s čezmejno Gorico. Kandidaturo so poimenovali Go! Borderless, Gremo! Brezmejno, njihov cilj pa je tudi urbanističen – biti kot eno mesto, čeprav z različnima kulturama. To je verjetno pretehtalo, da so sicer v hudi slovenski konkurenci Novogoričani zmagali in v bistvu nepričakovano porazili Ljubljano in še nekaj kandidatk.

Nova Gorica

Glavna mesta držav očitno nimajo kakšne prednosti, nasprotno; so v podrejenem položaju, saj je pogled na Evropsko prestolnico kulture tak, da naj se razvijajo manjša mesta, ki pa imajo svojo kulturno identiteto in zgodovino, tu zlasti vez med starejši Gorico in mlajšo Novo Gorico. Ljubljana je tako poražena že drugič.

Strokovni svet za Evropsko prestolnico kulture je uradno priporočil Novo Gorico kot tisto slovensko mesto, ki bo leta 2025 skupaj z nemškim mestom Chemnitz nosilo naziv Evropska prestolnica kulture (EPK). Informacija je prišla uradno iz EU. Nova Gorica bo EPK skupaj z Gorico.

Priporočilo je pripravil svet dvanajstih neodvisnih strokovnjakov, ki so na dvoinpoldnevnem spletnem zasedanju ocenjevali prijave štirih slovenskih mest iz ožjega izbora – ob Novi Gorici so se za naziv potegovali še Ljubljana, Ptuj in Piran.

EPK je najpomembnejša pobuda EU na področju kulture. Njeni začetki segajo v leto 1985, ko so na pobudo takratne grške ministrice za kulturo Meline Mercouri evropski ministri za kulturo sprejeli resolucijo o letni organizaciji Evropskega mesta kulture. Leta 1999 je bila sprejeta odločitev o preimenovanju pobude v Evropsko prestolnico kulture.

Novogoričani sicer imajo že kar nekaj pomembnih kulturnih ustanov in zavodov, verjetno pa bodo do leta 2025 zgradili še kaj najboj zaželjena bi bila sodobna velika multimedijska dvorana, kjer bi lahko potekali večji koncerti in operne predstavce. Lahko pa bi zgradii še poseben muzej, posvečen dolgi zgodovini Goriške, zlasti pa povezane z obdobjem vladavine Habsburžanov, prve svetovne vojne in vse do danes.

Če bo Nova Gorica znala (bolj kot Maribor leta 2012) investirati v kulturno infrastrukturo in kulturne programe, bo uspeh EPK lahko velik. Seveda pa je vse odvisno od tedanjih razmer, kot vidimo letos propad EPK (na Reki).

imagazine.it/notizie-trieste-gorizia-udine-friuli/9286

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

%d bloggers like this: