Kdaj olajšano zastopstvo Slovencev v italijanskem parlamentu ?


Senator Južnotirolske ljudske stranke – SVP Meinhard Durnwalder je včeraj predsedniku 1. stalne komisije za ustavna vprašanja v senatu Dariju Parriniju poslal priporočilo v prid olajšanemu zastopstvu za slovenskega predstavnika v italijanskem parlamentu. Senator Durnwalder je spodbudil predsednika Parrinija, naj komisija priporoči vladi, da v zvezi s predlagano rešitvijo preveri alternativne možnosti, ki bi omogočile boljši dostop do predstavništva državljanov, ki so izraz slovenske jezikovne manjšine rešitve.

Kdaj bo v italijanskem parlamentu stalno prisoten slovenski predstavnik ?

Priporočilo je senator SVP napisal na podlagi pisma, ki mu ga je včeraj dopoldne posredoval predsednik SSO – Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj. V pismu je predsednik Bandelj izpostavil, da sedanji predlog volilnih okrožij za Furlanijo Julijsko krajino ne omogoča nobene olajšane izvolitve, kot je to določeno v členu 26 zaščitnega zakona 38/2001. Razlogi tičijo v dejstvu, da združitev Goriške in Tržaške v eno samo okrožje ne upošteva številčnosti slovenske manjšine v razmerju s celotnim prebivalstvom. Krivično je tudi, da se je Slovence na Videmskem ločilo od goriškega in tržaškega slovenskega volilnega telesa. Nova razdelitev tako ne prinaša nobene novosti in slovenski predstavnik v parlamentu bo še vedno odvisen od dobre volje ene izmed večjih strank italijanskega političnega konteksta.

Na koncu je predsednik SSO – Sveta slovenskih organizacij še enkrat spomnil na zgledno ureditev Republike Slovenije za zagotovljeno zastopanost italijanskega in madžarskega predstavnika v Državnem zboru. Obe jezikovni manjšini namreč svojega poslanca izvolita na podlagi posebnih volilnih okrožij.

Trst, 11. december 2020

Tiskovni urad SSO – Sveta slovenskih organizacij


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja