Srček za vsak dan, fotografska razstava Mankice Kranjec


Jutri, 8. decembra, bo v okviru TAM-TAMove Ulične galerije na prostem na Vegovi ulici v Ljubljani, odprtje fotografske razstave Srček za vsak dan, fotografinje Mankice Kranjec. Da bi v teh nenavadnih časih v mesto prinesla malce veselja, je umetnica na ogled postavila 36 izbranih fotografij srčkov, ki se pojavljajo na povsem vsakdanjih mestih in v vsakdanjih oblikah.

Srček za vsak dan, foto Mankica Kranjec, Ulična galerija na prostem na Vegovi ulici

Projekt je nastal v koprodukciji z Razvojnim centrom Srca Slovenije; naznanja, da je ljubezen mogoče najti na vsakem koraku, čarobnost trenutka pa uloviti precej bolj preprosto, kot se morda zdi. Avtorica je prepričana, da bo ob pogledu na razstavljene fotografske podobe mimoidočim vsaj malo zaigralo srce.

Obsežen arhiv tisoč petsto fotografij oblik srčastih predmetov, vzorcev in motivov, ki jih je avtorica zbrala v zadnjih desetih letih, obsega raznolike srčne podobe, na katere je nehote naletela doma in po svetu. Fotografije je ujela v objektiv svojega fotoaparata in mobilnega telefona in vedno odražajo ljubeznivost vsakega dne, ki jo je mogoče videti vsepovsod – če le znaš gledati s srcem.

Srček za vsak dan, foto Mankica Kranjec

Fotografinjo in umetnico Mankico Kranjec (1985) ves čas zanima odkrivanje novih idej in zanimivih svetov. Prav to je združila s svojo nenehno željo po umetnosti in ustvarjanju. Vedno skuša odkriti tisto, kar je mnogim pogledom zastrto, svojim fotografskim projektom pa rada vdihuje nekaj malce drugačnega in svetovljanskega. Nič nenavadnega torej, da tudi ta fotografska razstava s svojo prisrčnostjo očara in navdahne.

Mankica Kranjec ob svojem delu na Vegovi ulici, foto Suncan Stone

Uradno odprtje je zaradi trenutnih covid razmer resda prestavljeno na bolj prijazen čas za druženje, toda mozaik fotografij srčkov na Vegovi ulici bo v Ulični galeriji na prostem na ogled kar mesec dni. Srčna želja Mankice Kranjec namreč je, da bi razstava spodbudila obiskovalce, da skušajo tudi v tem težkem obdobju, v katerem smo se znašli zaradi virusa, vsak dan poiskati tiste majhne srčne drobce lepote, ki vendarle ostajajo in nas še vedno obdajajo.

Fotografije v okviru Ulične galerije na Vegovi ulici si bo mogoče ogledati vse do 7. januarja 2021. (Po tiskovnem sporočilu).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja