Milanska Scala jutri le s koncertom s TV prenosom


Sedmi december je v Milanu največji praznik; na dan svetega Ambrozija ali Ambroža, ki je milanski patron, se vsako leto uradno začenja nova operna, baletna in koncertna sezona milanske Scale. Tudi letos bo tako, a povsem drugače. Še septembra ni nihče pomislil, da bo Scala zaprta za obiskovalce in da bodo 7. decembra lahko pripravili le koncertni program pred prazno dvorano. To pa je najslabši začetek nove sezone, odkar Scala stoji, to pa je več kot dvesto let. Naslov koncerta je A rivedere le stelle – Ponovno videti zvezde, gala koncert iz milanske Scale.

Riccardo Chailly, tokrat bo na odru Scale za zaprtimi vrati

Scala je seveda pripravila dostopnost koncerta za vse ljubitelje, tako da ga bo predvajalo neposredno več televizijskih mrež, med njimi RAI 1, več televizijskih postaj po Evropi, v Ameriki, Avstraliji, Afriki, v Rusiji, na Kitajskem in Japonskem ter Južni Koreji. Vodstvo Scale navaja tudi prenos v okviru RTV Slovenija. To bo v resnici prenos na radijskem programu ARS. Začetek koncerta in vseh prenosov bo že ob 17. uri.

Koncert bo vodil glasbeni umetniški vodja Scale dirigent Riccardo Chailly.

Vodstvu Scale pod novim direktorjem Dominiqueom Meyerjem, ki je prišel iz dunajske Državne opere, je uspelo pridobiti za nastop celo serijo odličnih ali celo najbolj znanih pevcev na svetu, kot so Ildar Abdrazakov, Roberto Alagna, Carlos Álvarez, Piotr Beczala, Benjamin Bernheim, Eleonora Buratto, Marianne Crebassa, Plácido Domingo, Rosa Feola, Juan Diego Flórez, Elīna Garanča, Vittorio Grigolo, Aleksandra Kurzak, Francesco Meli, Camilla Nylund, Kristine Opolais, Lisette Oropesa, Mirco Palazzi, George Petean, Marina Rebeka, Luca Salsi, Andreas Schager, Ludovic Tézier in Sonya Yoncheva. Take pevske panorame doslej še ni bilo nikjer. Kot pa je razvidno, bi moral peti še slavni nemški tenorist Jonas Kaufmann, ki pa se je opravičil, tako da bo še eno arijo zapel Beczala. Ni pa Ane Netrebko, ki je koncertno nastopila v Scali pred kratkim. Namesto napovedanih 25 pevcev in pevk jih bo tako nastopilo 24, kar je svetovni rekord na tako visoki umetniški ravni in v takem naboru.

Koncert pa bo vendarle imel še nekaj dramskih ali odrskih scen, seveda z nastopom slavnih baletnikov, kot so najbolj priljubljeni Roberto Bolle, pa Nicoletta Manni, Martina Arduino, Virna Toppi, Timofej Andrijashenko, Claudio Coviello, Marco Agostino in Nicola Del Freo.

Program bo obsegal oziroma predstavil glasbo Georgesa Bizeta, Petra Iljiča Čajkovskega (balet Hrestač), Davidea Boosta Dilea (balet Waves z Robertom Bollejem), Gaetana Donizettija, Julesa Masseneta, Umberta Giordana, Giacoma Puccinija, Gioachina Rossinija, Giuseppeja Verdija (tudi baletna suita) in Richarda Wagnerja.

Roberto Bolle v Waves

Baletniki bodo nastopili v koreografijah Manuela Legrisa, Rudolfa Nurejeva in Massimiliana Volpinija. Režiser celotnega koncerta bo Davide Livermore.

Kot je razvidno iz celotnega objavljenega programa, bo na sporedu kar 31 nastopov. Koncert se bo končal z monumentalnim finalom iz Rossinijeve opere Viljem Tell Tutto cangia, il ciel s’abbella. Začetek koncerta pa bo predstavil posnetek arije Io son l’umile ancella iz Cilejeve opere Adriana Lecouvreur, kot jo je nekoč pela sopranistka Mirella Freni. Sledila pa bo seveda italijanska državna himna Fratelli d’Italia, kot jo je bil napisal Goffredo Mameli (tekst), uglasbil pa Michele Novaro. S tem pa bodo nastopajoči nagovorili ves svet.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja