Borut Kraševec prejel nagrado za najboljši literarni prvenec 36. SKS


Nagrado za najboljši literarni prvenec 36. Slovenskega knjižnega sejma, ki poteka na spletu, je dobil Borut Kraševec za knjigo Agni, ki je izšla pri založbi LUD Šerpa. Podobno kot naslov, ki je v svoji večplastnosti skrivnosten in izzivalen, je tudi vsebina dela, ki ga po oceni žirije ni možno uvrstiti v določeno kategorijo, polna privlačne zagonetnosti.

Naslovnica knjige Agni

“Če ne štejemo vodilne teme »eros ‒ tanatos«, ki je nadčasna, je roman tukaj in zdaj najbolj aktualen zaradi živalske teme, ki pa je avtor ne obravnava trendovsko, ampak ustaljene predstave sodobnega urbanega človeka o živalih (žival = hišni ljubljenček) sooča s svetom rejnih in divjih živali, ki niso sterilizirane in izvzete iz boja za obstanek. Toda glavna kvaliteta romana ni opis živalskega sveta kot takega, ampak preplet vseh treh pripovednih linij, ki odsevajo druga v drugi, se medsebojno opomenjajo ter iz nepričakovanih gledišč razkrivajo nekatere tabuirane teme (incest, kanibalizem, poligamija). Na kompozicijski ravni se avtor z izmenjavanjem pripovednih gledišč ves čas poigrava z bralskimi pričakovanji in dosega močne učinke.” (Iz predstavitve knjige)

Borut Kraševec je bil rojen leta 1973 v Ljubljani. Študiral je primerjalno književnost in ruščino. Študija ni dokončal, tudi zato, ker se je leta 1999 povsem posvetil prevajanju. Knjižno je objavil več kot 45 prevodov iz ruščine, prevajal pa je filozofijo, literarno teorijo, religiozne misli in predvsem prozo. Leta 2004 je prejel nagrado za najboljšega mladega prevajalca za prevod romana Viktorja Pelevina Čapajev in Praznota. Leta 2014 je prejel Sovretovo nagrado za roman Viktorja Pelevina Sveta knjiga volkodlaka. Svojo prozo, ki jo je začel pisati pred  leti, pa je objavljal v reviji Literatura in na spletnem portalu za književnost in mišljenje Vrabec anarhist.

https://marijanzlobec.wordpress.com/2020/11/21/nominiranci-za-najboljsi-literarni-prvenec-36-sks/

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja