Nadiške doline imajo pravico do primerne zdravstvene oskrbe


O Slovencih v zamejstvu se v Ljubljani piše vse manj, prav tako o njihovih problemih, zato tokrat objavljam tiskovno sporočilo – Nadiške doline imajo pravico do primerne zdravstvene oskrbe, v katerem Svet slovenskih organizacij – SSO podpira peticijo županov. Iz peticije je razvidna zelo slaba zdravstvena oskrba ostarelega prebivalstva, med njimi mnogih Slovencev, v domnevno zelo razviti Italiji. V Nadiških dolinah tako sedaj delujejo le še trije zdravniki. Italijanske občne na območju Nadiških dolin so Dreka, Garmak, Podbonesec, Sv. Lenart – Podutana, Špeter Slovenov, Sovodnje, Srednje in Praprotno. K Nadiškemu sodijo še nekateri drugi zaselki. Skupna površina Nadiških dolin je 200,8 km². Koliko je prebivalcev ? Po podatkih iz leta 2015 le še 6.309. In če imajo vsi ti ljudje na voljo le tri družinske zdravnike, to ni primerljivo z nobeno pokrajino v Sloveniji.

Slavni Matajur

Svet slovenskih organizacij je na strani beneških županov v zvezi z vprašanjem prisotnosti družinskega zdravnika v Nadiških dolinah. V tem smislu vabi, da se jih podpre s podpisom peticije, ki so jo sami predlagali v prejšnjih dneh.

Kot sami župani ugotavljajo, je v mesecu oktobru prenehala opravljati zdravstveno oskrbo še ena zdravnico. Za celotno področje Nadiških dolin so tako sedaj na razpolago prebivalcem le trije družinski zdravniki, kar je odločno premalo za področje, kjer je prisotno pretežno starejše prebivalstvo, za katerega ni mogoče računati, da se lahko tako prosto avtonomno premikalo. Pomanjkanje primerne zdravstvene oskrbe pa bi še dodatno obubožalo javne storitve za ta teritorij, kar bi ne prispevalo k ohranjanju prebivalstva na tem območju, da bi se tako še naprej nadaljevalo izseljevanje. Ravno demografsko upadanje je v teh časih glavno vprašanje teh dolin, na katero javne ustanove še niso dobile primernega odgovora.

Zelo pomembno je tudi, da družinski zdravniki, ki nudijo splošno zadravstveno oskrbo v Nadiških dolinah, poznajo slovenski jezik. Ravno starejše prebivalstvo je namreč tisto, ki se v slovenščini zna še najbolje sporazumeti. V tem smislu bi bilo primerno spodbuditi odgovorne zdravstvenih okrajev, ki oskrbujejo te teritorije, kjer je zgodovinsko naseljena slovenske narodna skupnost.

Svet slovenskih organizacij torej še enkrat poziva k podpisu ljudske peticije, ki so jo sprožili župani občin Podbonesec, Špeter, Sv. Lenart-Podutana, Sovodnje, Dreka, Grmek in Srednje, da se deželno upravo FJK spodbudi k zagotovitvi primerne zdravstvene oskrbe v Nadiških dolinah.

Deželni predsednik SSO

Walter Bandelj


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

%d bloggers like this: