Festiva Ljubljana ponuja spletni ogled Iz sveta umetnosti


Festival Ljubljana predstavlja novo rubriko. Čeprav svojemu zvestemu občinstvu zaradi trenutnih ukrepov ne morejo polepšati večera s katero izmed njihovih prireditev v živo, so na svoji spletni strani ljubljanafestival.si pripravili novo rubriko Iz sveta umetnosti. Številne kulturne ustanove po vsem svetu tudi v teh neugodnih časih skrbijo za nepozabno kulturno izkušnjo in tako vsem ljubiteljem kulture omogočajo ogled izbranih del kar iz udobja njihovega doma. Festival Ljubljana sedaj vabi k spremljanju novic na spletni strani ljubljanafestival.si na zavihku Aktualno – Iz sveta umetnosti

MET v New Yorku

Od baroka do danes: spletna operna turneja

Metropolitanska opera v New Yorku ponuja na ogled izvrstne operne mojstrovine, nastale v času od baroka in vse do danes. Nabor oper je del dvotedenskega programa spletne operne turneje, ki bo na programu do nedelje, 15. novembra.

V petek je že bila predvajana opera Peter Grimes. Gre za najbolj znano opero Benjamina Brittena, ki je doživela tako kritiko kot velik uspeh in je nastala v zadnjih letih druge svetovne vojne. Skladatelj Britten in libretist Montague Slater sta za libreto izbrala pesem angleškega duhovnika Georgea Crabbeja (1754 – 1832) iz njegove pesniške zbirke The Borrough (Revir) iz leta 1810. Zbirka je urejena kot 24 pisem, med katerimi je Peter Grimes XXI. Slater je kot odličen dramaturg iz pesniške predloge izdelal odličen libreto, Britten pa napisal sijajno opero, ki gledalca drži v napetosti, saj ni jasno, kaj se bo z junakom zgodilo. Opero so prvič izvedli 7. junija 1945 v Londonu v gledališču Sadler Wells.

Odlomek iz Petra Grimesa v MET

V sobotoje bila na ogled opera v treh dejanjih Akhnaten skladatelja Philipa Glassa. Opera temelji na na življenju ter verskih prepričanjih egipčanskega faraona Akhenatena. Philip Glass je opero napisal na začetku osemdesetih let, premiera pa je bila 24. marca 1984 v državnem gledališču v Stuttgartu pod nemškim naslovom Echnaton in v režiji Achima Freyerja. Libreto je napisal sam Glass v sodelovanju s Shalom Goldmanom, Robertom Israelom, Richardom Riddellom in Jeromejem Ribbinsom. Ameriška premiera v režiji Davida Freemana je bila 12. oktobra 1984 v Hustonu. Akhnaten je v bistvu del Glassove operne biografska trilogije: še Einstein na plaži (o slavnem fiziku) in Satyagrahe (o Mahatmi Gandhiju).

Akhnaten

V nedeljo, 15. novembra, pa bo na sporedu opera v treh dejanjih The Exterminating Angel Thomasa Adésa na libreto Toma Cairnsa, v sodelovanju z Adésom. Opera temelji na filmu El angel exterminador (Angel uničevalec) iz leta 1962 režiserja Luisa Buñuela, nastala pa je v sodelovanju med Salzburškim festivalom, londonsko Kraljevo operno hišo Covent Garden, newyorško Metropolitansko opero in Dansko državno opero. Premierna uprizoritev je bila 28. julija 2016 v Salzburgu.

Prizor iz salzburške predstave

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/08/04/te-druzbe-ne-resi-ali-pogubi-noben-angel/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2017/05/08/the-exterminating-angel-by-thomas-ades-wins-opera-award/

Dokumentarec v poklon Enniu Morriconeju

V spomin nedavno preminulemu skladatelju Enniu Morriconeju se je v njegovem studiu Forum Music Village v Rimu zbralo pet njegovih najbližjih sodelavcev, ki jih je Morricone poimenoval kot svojo »sanjsko ekipo« (the Dream Team): argentinski organist Giorgio Carnini, kitarist Bruno Battisti D’Amario, saksofonist Gianni Oddi, pianist Enrico Pieranunzi in vokalist Edda Dell’Orso. Glasbeniki so se zbrali, da bi prisluhnili prvemu skladateljevemu posthumnemu albumu Morricone Segreto, na katerem je sedem do sedaj še neobjavljenih skladb za komorni orkester. Album Morricone Segreto razkriva skladateljeva manj znana dela, ki so nastala v njegovem najbolj plodovitem obdobju med 60. in 80. leti 20. stoletja. Sanjski ekipi sta se pridružila tudi Marco Patrignani, predsednik Forum Music Villagea, in Morriconejev najstarejši sin Marco.

Morricone Segreto

Forum Music Village danes velja za enega izmed hramov filmske glasbe, v katerem je tekom 50-ih let Morricone razvil svoj značilen zvok in dal glas tudi številnim drugim mednarodno priznanim umetnikom. Morricone je v svoji bogati karieri ustvaril več kot 600 originalnih filmskih skladb in velja za glasbeno legendo italijanskega in ameriškega filma 20. stoletja, s svojim delom pa je imel pomemben vpliv na številne generacije glasbenikov in filmskih režiserjev. Vtise omenjenih glasbenikov o albumu, pri katerem so sodelovali tudi sami, in njihove spomine na skladatelja si lahko ogledate v kratkem dokumentarnem filmu Celebrating Ennio Morricone: The Secrets Behind His Genius, ki je bil objavljen na skladateljev rojstni dan (10. november). Letos bi praznoval 92 let.

Ennio Morricone je nastopil na Ljubljana Festivalu 27. avgusta 2008 s svojim celovečernim programom, ki ga je v Poletnem gledališču v Križankah sam dirigiral z ansamblom iz Rima – Orchestra Roma Sinfonietta.

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ennio_Morricone_concerts

Londonska Kraljeva opera Covent Garden vabi na ogled baleta in opere 

Londonska Kraljeva opera Covent Garden je pripravila serijo baletnih in opernih nastopov, ki se bodo novembra predvajali v živo. 

Kraljevi balet je že v petek začel serijo z naslovom The Royal Ballet: Live, ki je vključeval odlomke iz najslavnejših baletov, kot so Labodje jezero, Rapsodija, Manon, Concerto, In Our Wishes, Pas de Deux in Le Corsaire. Program je pokazal tudi nastop Natalije Osipove v Umirajočem labodu, Ashtonov Dance of the Blessed Spirits in Monotones II. Večer se je zaključil s celotno izvedbo baleta Christopherja Wheeldona Within the Golden Hour

Teden za tem, 20. novembra, bo Kraljeva opera ob 20.30 postregla s koncertno izvedbo Ariodante. Ta redkeje izvajana opera je bila v Kraljevi operi izvedena samo leta 1735, ko je z njo G. F. Händel odprl svojo prvo sezono v novem gledališču. Opera poje o plemenitem vitezu Ariodantu, ki mora v svoji ljubezni do Ginerve, hčerke škotskega kralja, prestati vrsto hudih preizkušenj. Zgodba je vzeta iz četrtega in petega speva Ariostovega Orlanda, ki jo je obdelal libretist Giacomo Antonio Salvi.V naslovni vlogi bo nastopila mezzosopranistka Paula Murrihy, ob njej pa sopranistka Chen Reiss, basbaritonist Gerald Finley, sopranistka Sophie Bevan, tenorist Ed Lyon, kontratenorist Iestyn Davies in tenorist Thando Mjandana. Orkestru Kraljeve operne hiše bo dirigiral strokovnjak za baročno glasbo Christian Curnyn.

Don Giovanni z Erwinom Schrottom

27. novembra si bomo lahko ogledali Mozartovo tragikomedijo Don Giovanni, v kateri bodo nastopili Erwin Schrott (med drugim je nastopil tudi na 64. Ljubljana Festivalu), Roberto Tagliavini, Malin Byström, Daniel Behle, Myrtò Papatanasiu, Louise Adler in Leon Košavić, 4. decembra pa bo na sporedu izvedba Enigma Variations F. Ashtona iz leta 2019 z Lauro Morero, Francesco Hayward, Matthewom Ballom in Christopherjem Saundersom. 

Kirill Petrenko in orkester Berlinske filharmonije

Berlinski filharmoniki pod taktirko dirigenta Kirilla Petrenka ponujajo serijo brezplačnih koncertov, ki bodo na voljo za ogled na njihovi spletni strani.

Kirill Petrenko

Orkester Berlinske filharmonije je bil pod imenom Frühere Bilsesche Kapelle ustanovljen spomladi leta 1882. Orkester je pod vodstvom Ludwiga von Brennerja in od leta 1887 pod vodstvom Hansa von Bülowa, enega najbolj cenjenih dirigentov na svetu, pridobil ugled. Orkester so tekom let vodili mnogi priznani dirigenti, danes je to Kirill Petrenko. V Sibiriji rojen eden najboljših dirigentov sedanjega časa, je v lanskem letu kot vodilni dirigent Berlinskih filharmonikov nasledil sira Simona Rattla ter se tako podal po stopinjah slovitih predhodnikov, kot so bili Wilhelm Furtwängler, Herbert von Karajan in Claudio Abbado. Kljub svoji umirjenosti in občasni zadržanosti, na posameznih mestih pa očitnemu temperamentu velja za enega najbolj priljubljenih umetnikov na področju klasične glasbe, tako koncertov kot opere (München, Berlin, Bayreuth, kjer je dirigiral Nibelungov prstan). Kot zanimivost pa velja vsekakor omeniti, da se je na Dunaju izobraževal tudi pri slovenskem dirigentu in profesorju dirigiranja Urošu Lajovicu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Kirill_Petrenko

https://old.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/nibelunski-prstan-med-zda-rusijo-in-nemcijo.html

Festival Ljubljana vabi k spremljanju novic na spletni strani ljubljanafestival.si na zavihku Aktualno – Iz sveta umetnosti (https://ljubljanafestival.si/c/iz-sveta-umetnosti/).

Medtem pa je Festival Ljubljana že pripravil program Zimskega festivala, seveda pa je že zasnovan in se je začel program 28. Mladih virtuozov. Vsi dogodki so za sedaj zaustavljeni, a položaj se lahko že decembra spremeni.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja