Recital pianista Maka Munija Mihevca na internetu


Mak Muni Mihevc, foto Festival Ljubljana

28. Mladi virtuozi Festivala Ljubljana se bodo nadaljevali, kljub vsem zdravstvenim omejitvam, saj so organizatorji našli način, s katerim lahko zadovoljijo tako nastopajoče kot, vsaj posredno, poslušalce in gledalce. Kljub temu, da trenutno ogled koncertov v živo ni mogoč, Festival Ljubljana vabi, da se v četrtek, 5. novembra, ob 18.30 virtualno pridružite na koncertu mladega pianista Maka Munija Mihevca in njegovemu recitalu.

Mak Muni Mihevc študira na Glasbeni akademiji v Zagrebu, kjer je njegov profesor priznani pianist, prof. Lovro Pogorelić, brat Iva Pogorelića, ki trenutno v glavnem živi in študira ter pripravlja nov koncertni program (Lisztove Transcendentalne etude) na Dunaju.
Klavir je začel igrati že pri štirih letih, njegova prva klavirska učiteljica je bila prof. Andreja Kosmač. Na klavirskih tekmovanjih je prejel sedem mednarodnih prvih nagrad, lani pa v kategoriji starejših na mednarodnem tekmovanju osvojil tretje mesto. Številne uspehe je dosegel pod večletnim mentorstvom priznanega pianista, prof. Zoltana Petra. Mak se je z deli Beethovna, Liszta in Chopina z desetimi leti prvič predstavil na celovečernem klavirskem recitalu. Pod dirigentskimi taktirkami Simona Krečiča, Simona Perčiča, Matjaža Brežnika, Günterja Neuholda, Ričardasa Šumile in Jana Miłosza Zarzyckega je doma in drugod izvajal klavirske koncerte Mozarta, Griega, Chopina in Addinsella. Med drugim je nastopil v Litvi z Mestnim simfoničnim orkestrom Kaunas ter Simfoničnim orkestrom SNG Maribor na zaključnem koncertu Festivala Maribor. Dvakrat je nastopil tudi na recitalu nagrajencev v newyorški dvorani Carnegie Hall.

Ob odločitvi za študij v Zagrebu je bilo slišati več razlag, zakaj ga niso sprejeli na Akademijo za glasbo v Ljubljani. No, kakorkoli že, na novem študiju, ki bo v teh časih vsekakor otežen, prav tako kot samo nastopanje, ostaja optimizem in zaupanje v lastne sposobnosti, tako kot doslej.

Program recitala:

L. van Beethoven: Sonata št. 21 v C-duru, op. 53, “Waldstein”
F. Chopin: Sonata št. 2 v b-molu, op. 35

Ogled koncerta Maka Munija Mihevca bo možen na Facebook strani Festivala Ljubljana v četrtek 5. novembra, ob 18.30, se pravi z neposrednim prenosom. Ogled je brezplačen.

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/09/16/trinajstletni-pianist-mak-muni-mihevc/

Marijan Zlobec

Mak Muni Mihevc med svojim koncertom v Mariboru septembra 2016, foto Marijan Zlobec
Mak Muni Mihevc med svojimi zgodnjimi nastopi, foto osebni arhiv

Mak Muni Mihevc v Mariboru, foto Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja