Umrl je Jože Spacal, mednarodno znani slovenski slikar, grafik, mozaicist in televizijski scenograf


Jože Spacal na svoji grafični retrospektivi v Tivolskem gradu

Družina mednarodno priznanega slovenskega grafika, slikarja, mozaicista, televizijskega scenografa Jožeta Spacala je sporočila, da je umetnik umrl v sredo v dvainosemdesetem letu starosti.

Jože Spacal (1939, Kostanjevica na Krasu) je sodeloval na vseh pomembnejših razstavah slovenske grafike doma in v tujini, v obdobju od leta 1964 do leta 1993 pa tudi na vseh pomembnih grafičnih bienalih. Bil je aktivni član Grupe Junij, s katero je prav tako razstavljal doma in na tujem. Imel je tudi več samostojnih razstav – v Ljubljani leta 1993 veliko pregledno razstavo TV scenografije in leta 1999 veliko pregledno razstavo grafike. S samostojno razstavo je gostoval tudi v Buenos Airesu v Argentini. Zadnjo veliko razstavo pa je imel pred leti na Ljubljanskem gradu, kjer je pokazal poleg grafik in mozaikov še večje število novih slik.

Za svoje delo je prejel več kot 20 nagrad in priznanj v tujini, med njimi nagrado na 7. norveškem mednarodnem bienalu grafike v Fredrikstadu in premijo na 4. mednarodnem bienalu grafike v Varni.

https://marijanzlobec.wordpress.com/2019/01/13/joze-spacal-osemdesetletnik/

Marijan Zlobec


En odgovor na “Umrl je Jože Spacal, mednarodno znani slovenski slikar, grafik, mozaicist in televizijski scenograf”

 1. Jože Spacal je bil prijatelj kraškega kamna, ruja, brinjevk, domačih kostanjev in notranjega vida, ki sije navzven – v vseh najčistejših humanih, tudi kritičnih oblikah.
  “Si izbral pravo kravato, Jože?”, sem ga vprašal in mu pokazal na klobuk, ker ni imel kravate.
  “Ja, to je pa moda!” je odvrnil jožw, sladokusec barvnih odtenkov in svetlobnih let, ujetih na sliki ali grafiki.
  Vedno živahen. Pogrešam te, Jože.
  Počivaj v miru, nemirni iskalec barv in svetlob!

  Vladimjir Gajšek

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

%d bloggers like this: