Razstava Simon Chang, pastirji in klavnica v Galeriji Fotografija


Simon Chang v Galeriji Fotografija
»Tisti, ki niso slišali glasbe, so mislili da so nori tisti, ki plešejo,« Friedrich Nietzsche

Galerija Fotografija je pripravila novo razstavo z naslovom Simon Chang, pastirji in klavnica. Prvi dan, se pravi danes, je bil namenjen prvim spoznavanjem umetnika tako, da so se posamezni obiskovalci lahko osebno srečali z njim med 14. in 19. uro, podobno pa bo še jutri, tako da bosta dva otvoritvena dneva. Pripravili in objavili pa so še spremljevalni program: od 16.10. – 27.11. delavnica Osebni prostor pod vodstvom Simona Changa (prijave na delavnico so zaključene). Pogovori: 26.10., ob 18. uri, Simon Chang in Jože Suhadolnik, 4.11., ob 18. uri, Simon Chang in dr. Saša lstenič Kolar/Center za tajvanske tudije, 25.11., ob 18. uri, Simon Chang in Andraž Rožman.

Simon Chang, dokumentarni fotograf, rojen 1978 na Tajvanu, od leta 2003 živi in ustvarja v Evropi. S fotografskim objektivom beleži pretežno zgodbe ljudi, katerih glas je redko uslišan, skupnosti, ki jih splošna družba ignorira in raziskuje vprašanja duševnega zdravja v regijah po koncu vojaških spopadov. Kmalu po zaključku študija na oddelku za komunikologijo Univerze Catholic Fu-Jen v Tajpeju, se je preselil v Prago, kjer je leta 2014 magisterski študij nadaljeval na smeri fotografija na Akademiji za film, televizijo in uporabne umetnosti (FAMU). Od leta 2010 živi v Ljubljani.

Simon Chang je prejemnik nagrade Slovenia Press Photo za najboljšo zgodbo (ljudje/šport) v letih 2011, 2012 in 2015. Prav tako je prejemnik nagrad Kaoshuing (2011) in Golden Tripod Awards (2018 in 2020), dveh najprestižnejših nagrad za sodobno umetnost in knjige na Tajvanu.

Redno razstavlja v galerijah in muzejih po Evropi (Muzej Reina Sofia, Madrid, Umetniško središče v Moskvi (The National Center for Contemporary Art (NCCA)), Kulturni center Cankarjev dom, Ljubljana, Balassi Institute – Collegium Hungaricum, Berlin, Trieste Contemporanea) in v Aziji (Taipei Fine Arts Museum (Tajvan) in National Art Museum, Peking). (Po uradni predstavitvi umetnika).

Kurdistan je bil v zadnjih letih pogosto center fotoreportažnega poročanja. Avtonomna regija, ki se razteza čez sever Iraka, Sirijo, Turčijo in Iran, je bila skozi zgodovino premnogokrat izpostavljena nasilju, najbolj nedavno od leta 2014 s strani radikalnih islamskih skupin. Čeprav so mnogi fotografi svoje objektive obrnili k samemu konfliktu, so Simona Changa mnogo bolj zanimale tiste rane naroda, ki so očem manj vidne, prikrite celo znotraj skupnosti same. (Odlomek iz spremljevalnega besedila umetnostne zgodovinarke Hane Čeferin).

Odprtja razstave se je udeležila tudi veleposlanica Tajvana, njena ekselenca Katharine Chang z Dunaja.

Marijan Zlobec

Pogovori pod masami, fotografije Tina Deu
Fotografovo vodstvo
Veliko zanimanje za razstavo
Ogled razstave
Simon Chang
Simon Chang na razstavi

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja