Slovenija v Frankfurtu letos premierno z virtualno stojnico


Slovenska virtualna stojnica

Frankfurtski knjižni sejem je zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer odpovedal letošnjo fizično izvedbo sejma in se v celoti preselil na splet. Na Javni agenciji za knjigo so zato prilagodili tudi slovensko predstavitev: Slovenija bo prva država, ki bo na sejmu zastopana z virtualno stojnico (VR), ki bo delovala od 14. do 16. oktobra (sreda-petek) med 9.30 in 16.00.

Na virtualni stojnici bo mogoče obiskati razstavni prostor po vzoru fizične slovenske stojnice, ki jo je za JAK leta 2017 zasnovala arhitektka in pesnica Lucija Stupica. V razstavnem prostoru si bodo obiskovalci lahko ogledali najnovejšo knjižno produkcijo (100+ knjižnih naslovov z informacijami v angleškem jeziku), videa, ki sta nastala v produkciji JAK: Umetnost v času krize (2020) ter Pet slovenskih avtoric (2019), in pobrskali po katalogih slovenskih založb.

“Srečate nas lahko tudi v živo, saj bodo na stojnici ves čas prisotne informatorke in informatorji JAK ter Slovenske turistične organizacije. V virtualnih prostorih za sestanke bodo svoje poslovne partnerje srečevale založbe Mladinska knjiga, Cankarjeva založba, Založba Pivec, Sodobnost International, Goga, Miš in Založništvo tržaškega tiska, prostor pa bomo namenili tudi mreži Traduki, ki podpira prevajanje med jeziki Jugovzhodne Evrope in nemščino, s katero se bomo prihodnje leto skupaj predstavili na Leipziškem knjižnem sejmu pod sloganom »Common Ground«.”

Na stojnici bodo organizirali virtualne dogodke: v sredo, 14. oktobra ob 12. uri pripravljajo otvoritev stojnice z nagovorom direktorice JAK, Renate Zamida. V petek, 16. oktobra, bo v konferenčni sobi med 9.00 in 12.00 potekala delavnica prodaje avtorskih pravic s Stephanie Barrouillet (S. B Rights Agency). Delavnica je namenjena založnikom, avtorjem ter agentom in je dostopna po predhodni prijavi.

Za serijo Market Insights so pripravili enourni video prispevek o slovenskem knjižnem trgu, za spletni festival Bookfest digital pa dva video prispevka: Art in Crisis / Umetnost v krizi (11 min): kratki film v produkciji JAK z Alenko Zupančič, Aljozom Ihanom, Mojco Kumerdej, Mojco Širok in Jasminom B. Frelihom (film je v slovenščini z angleškimi podnapisi)

Ana Roš: The Chef and the Cook (7 min): kratki video o chefinji Ani Roš ob izidu njene prve monografije Sun and Rain pri založbi Phaidon (v sodelovanju z Adventure Slovenia in Matador Originals, video je v angleškem jeziku).

Vsemu navkljub pa nas čaka tudi en dogodek v živo, ki ga pripravljajo v sodelovanju z založbo AvivA ob izidu tretje knjige Alme M. Karlin pri tej založbi, Urok južnega morja (Im Banne der Südsee). Pogovor med založnico Britto Jürgs in biografinjo Alme M. Karlin, Amalijo Maček, bo potekal hibridno (Amalija Maček bo sodelovala virtualno), v petek, 16. oktobra, od 19.30 dalje v hotelu in kongresnem centru Roomers v Frankfurtu.

Partnerji projekta: Frankfurtski knjižni sejem, Veleposlaništvo RS Berlin, Slovenska turistična organizacija in založba AvivA

Obiskovalci za ogled potrebujejo dostop do interneta. Virtualna stojnica najbolje deluje na brskalnikih Chrome in Firefox na osebnem ali prenosnem računalniku.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja