Mladi virtuozi s harmoniko in trobento


Teja Udovič Kovačič, foto Festival Ljubljana
Matej Kravcar

Nova sezona mednarodnega koncertnega cikla Mladi virtuozi se je uspešno začela s celovečernim recitalom albanskega pianista Kostandina Tashka, nadaljeval pa se bo s koncertom harmonikarke Teje Udovič Kovačič ter trobentarja Mateja Kravcarja ob klavirski spremljavi Bojane Karuza. Koncert bo v četrtek, 15. oktobra, ob 18.30 v Viteški dvorani Križank. Kot kažejo napovedi, bodo kulturni dogodki, torej tudi koncerti v tem tednu, še ušli možni razglasitvi epidemije, o kateri bodo dokončno besedo izrekli, po današnjih napovedih, 17. oktobra. To bi verjetno pomenilo tudi začasno prepoved vseh kulturnih dogodkov v živo. Kot veste, so bili Mladi virtuozi v prejšnji sezoni predčasno zaključeni z razglasitvijo pandemije ali epidemije sredi marca.

Teja Udovič Kovačič je začela koncertno harmoniko igrati pri šestih letih v razredu mag. E. Udovič Kovačič na Glasbeni šoli Koper. Na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih je osvojila 13 prvih nagrad, od tega kar 12 prvih mest, ter številne posebne nagrade. Je tudi trikratna zmagovalka državnega tekmovanja Temsig (2011, 2017, 2020), letos ji je strokovna žirija podelila posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega avtorja. Kot solistka je nastopala s Simfoničnim orkestrom Nova filharmonija, Obalnim komornim orkestrom, Godalnim orkestrom Vladimir Lovec, Simfoničnim orkestrom Vladimir Lovec in Harmonikarskim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Leta 2017 je zmagala na Mednarodnem tekmovanju harmonikarjev v Pulju in aprila 2018 dosegla sto točk na mednarodnem tekmovanju Svirél.

Leta 2018 se je Teja že predstavila v ciklu Mladi virtuozi, leta 2019 na Poletnem orgelskem ciklu Franc Goršič, letos pa v ciklu Prisluhnimo v operi Glasbene mladine ljubljanske. S saksofonistom Andrejem Omejcem je poleti nastopila tudi na festivalu Poletje v Celju 2020 in na Festivalu na Ljubljanici. V sklopu cikla koncertov Four notes for Europe leta 2017 je kot solistka s simfoničnim orkestrom Nove Filharmonije krstno izvedla skladbo C. Rojca Polja VI in z njimi posnela zgoščenko. Teja po končanem šolanju na Umetniški gimnaziji v Kopru in Konservatoriju za glasbo in balet Maribor pod mentorstvom prof. S. Magdića nadaljuje študij harmonike na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri red. prof. B. Zagoranskem.

Matej Kravcar se je začel učiti trobente v Glasbeni šoli Trebnje pri Igorju Hribarju, šolanje pa nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu Franca Žuglja. Trenutno je študent Akademije za glasbo v Ljubljani pri Juretu Gradišniku. Izpopolnjeval se je na seminarjih pri priznanih glasbenikih, kot so Reinhold Friedrich, Laura Vukobratović, Urban Agnas, Adam Rapa, Andreas Öttl, Nilo Caracristi, Stefan Hofer in Hakan Hardeberger. Udeležil se je tekmovanj Temsig, Davorina Jenka v Beogradu, Svirél, mednarodnega tekmovanja v Varaždinu in prejel več najvišjih priznanj ter nagrad. Za seboj ima veliko solističnih nastopov ob različnih priložnostih in na slovesnih prireditvah. Igral je v različnih zasedbah, kot so trobilni kvintet KGBL, trobilni ansambel TrobiNOVA, Big Band KGBL, Pihalni orkester KGBL, Pihalni orkester AG Ljubljana, Jazz orkester HRT, Euro Symphony SFK, SNG Opera in balet Ljubljana, Orkester Slovenske vojske in Simfonični orkester RTV Slovenija.
Je član trobilnega kvinteta Schaka, s katerim so leta 2019 na tekmovanju Temsig 2019 osvojili zlato plaketo, letos pa je na tekmovanju Temsig 2020 prejel zlato plaketo in osvojil prvo nagrado.

Pianistka Bojana Karuza prihaja iz Splita, kjer je tudi končala srednjo glasbeno šolo. Nadaljevala je na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Dubravke Tomšič Srebotnjak. Med študijem je osvojila več nagrad in priznanj ter nastopala z orkestrom. Zaposlena je kot umetniška sodelavka na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Sodeluje z mlajšimi in uveljavljenimi umetniki, spremlja jih tudi na mojstrskih tečajih in mednarodnih tekmovanjih.

Program:

Dieterich Buxtehude: Ciacona v e-molu, BuxWV 160
Mikhail Bronner: In my enormous city iz cikla Insomnia
Dimenico Scarlatti: Sonata v F-duru, K. 44
Mikhail Bronner: Here again a window iz cikla Insomnia
Steffan Mossenmark: Wood spirit
Mikhail Bronner: Dialogue of Hamlet with his consciense iz cikla Insomnia
Lojze Lebič: Rej
Mikhail Bronner: Thus they listen iz cikla Insomnia

Georg Philip Telemann: Koncert za trobento v D-duru
Tilen Slakan: Trumpetness
Toru Takemitsu: Paths
André Jolivet: Concertino za trobento in klavir

Med skladatelji v programu je tudi mladi slovenski glasbenik Tilen Slakan. Glasbeno pot je začel v Žalcu, nadaljeval v Velenju, nato pa še na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer je diplomiral v razredu prof. Stanka Arnolda. V srednji šoli se je začel navduševati tudi nad komponiranjem, pri prvih korakih pa mu je pri tem pomagal prof. Slavko Šuklar.

V času študija trobente je vzporedno opravljal tudi študij kompozicije in se nato po diplomi vpisal na magistrski študij glasbeno-teoretske pedagogike, smer kompozicija pri prof. Marku Mihevcu. Glasbeno izobraževanje trenutno nadaljuje z doktorskim študijem na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom dr. Andreja Missona na področju glasbene teorije in kompozicije.

https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/11/23/glasbenice-zacenjajo-prevladovati/

Marijan Zlobec

Tilen Slakan


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja