Kolektivna korona vrtnica Eve Petrič v katedrali Sv. Štefana na Dunaju


Kolektivna korona vrtnica
Monumentalnost in hkrati diskretnost
Postavljena v prostor kot kakšna stara slika
Eva Petrič v katedrali Sv. Štefana
Sijajna lega in postavitev

Eva Petrič, vsestranska slovenska umetnica, je imela na začetku leta, zlasti pa v februarju, velike načrte in projekte v New Yorku, kamor pa zaradi nenadnega izbruha pandemije novega koronavirusa ni mogla odpotovati. Hkrati pa je bila bolj ali manj prisiljena precej časa ostati na Dunaju, kjer je začela ustvarjati Corona Rose – Korona vrtnico.

Korona vrtnica se je med spomladansko karanteno razrasla v  Kolektivno korona vrtnico. Kakor je povedala Eva Petrič. “Po objavi slike moje Korona vrtnice v Delu in ideje za njo, me je poklicala Maja Svetlik iz Čipkarske šole Idrija, ki vodi skupino za eksperimentalno čipko, in me vprašala, če lahko mojo idejo uporabijo za akcijo, ki naj bi kleklaricam pomagala skozi  čas karantene. In sicer, da bi med karanteno ustvarjale vrtnice in lističe vrtnic in se z osredotočanjem na lepoto vrtnic prebijale skozi trnje prisiljene osamitve. Seveda sem s to akcijo strinjala in po zaključku so mi ponudile svoje izdelke, da jih lahko vključim v kakšno svojo instalacijo. Zdelo se mi je primerno, da z njimi svojo Korona vrtnico spremenim v Kolektivno korona vrtnico in sem njihove cvetove in lističe oblikovala v spodnji, osnovni del, iz katerega raste moja korona vrtnica. Veseli me, da je Korona vrtnica navdušila upravitelja  dunajske  katedrale Sv. Štefana Tonija Fabra, ki je pridobil vsa potrebna dovoljenja, da jo je lahko vključil v to enkratno gotstko cerkev v osrčju Dunaja.  Danes smo jo obesili na steno nad grobnico cesarja Friderika III. na desni strani od glavnega oltarja. Njena uradna predstavitev v dnevni svetlobi bo 14. oktobra ob 10.30, v večerni svetlobi pa 15. oktobra ob 20. uri. Seveda pa si je korona vrtnico mogoče ogledati že zdaj.”

Vrtnica od danes visi na steni ene najslavejših cerkva na svetu. Do konca novembra naj bi tam navdihovala obiskovalce s svojo lepoto in vlivala upanje, da se bomo prebili skozi trnje pandemije, ki pa je ravno včeraj v Avstriji, pa tudi v Sloveniji, dosegla najvišje število novih okuženih ljudi.

Marijan Zlobec

V polmraku
Čar je spremljanje Kolektivne korona vrtnice ob različnih svetlobah ali skoraj temi
Kolektivna korona vrtnica v kontekstu dunajskih vitražev
Eva Petrič in upravitelj katedrale Sv. Štefana Toni Faber
Eva Petrič priporoča uradni obisk z odprtjem 14. oktobra ob 10. 30 in 15. oktobra zvečer ob nočni svetlobi
V cerkvi je tudi grob slavnega slovenskega ustanovitelja Dunajskih dečkov, škofa, komponista in zborovodje Jurija Slatkonje (1456 – 1522)
Gotska arhitektura dopušča sodobni dodatek

En odgovor na “Kolektivna korona vrtnica Eve Petrič v katedrali Sv. Štefana na Dunaju”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja