Začetek 28. Mladih virtuozov z albanskim pianistom


Kostandin Tashko, fot FB
Poudarek na vrhunskem ruskem programu
Mednarodno šolanje, tudi na AG v Ljubljani
Accademia di Musica Pinerolo v Torinu

Festival Ljubljana predstavlja prvi koncert že 28. mednarodnega glasbenega cikla Mladi virtuozi. V Viteški dvorani Križank bomo prvič v Ljubljani prisluhnili mlademu albanskemu pianistu Konstandinu Tashku, ki svoje znanje izpopolnjuje pri priznanih profesorjih po Evropi, med njimi tudi pri prvi dami slovenskega pianizma Dubravki Tomšič Srebotnjak. Opozarjamo, da bo koncert v četrtek, 8. oktobra, že ob 18.30.

Festival Ljubljana stopa v novo sezono mednarodnega cikla Mladi virtuozi, ki ga je pred 28. leti ustanovil Darko Brlek, direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana. Glasbeniki, ki so se uvrstili na letošnji program, kažejo še posebno zagnanost in talent, ob doživetih interpretacijah pa se začuti njihova mladostna in živahna energija. Ti mladi talenti v svoje vsakodnevno izpopolnjevanje vlagajo veliko truda in časa, na svojih nastopih pa navdušujejo z virtuozno, izjemno muzikalično in zrelo glasbeno igro.

Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi ponuja možnosti za vzgojo mladih poslušalcev in izvajalcev, od katerih je odvisen današnji svet kulture in umetnosti. V zadnjih letih pa smo opazili, da se zelo malo nastopajočih odloča za izvedbo kakega slovenskega dela oziroma sodobne kompozicije iz svojega naroda in kulturnega okolja ter da se poglablja razkorak med skladatelji in njihovimi izvajalci in da ni prave želje po krstnih izvedbah, ampak gre bolj za izvajanje tradicionalnih programov iz zgodovinskih obdobij.

Mednarodni cikel bo kot prvi začel nadarjeni albanski pianist Kostandin Tashko. Rojen je bil leta 1997 v Albaniji, srednjo glasbeno šolo Jordan Misja v Tirani je končal leta 2016 pod vodstvom prof. Valbone Kasaj. Šolanje je nadaljeval na tržaškem konservatoriju Giuseppeja Tartinija, v razredu prof. Tereze Trevisan, svoje trenutne mentorice. Poleg študija redno obiskuje tudi seminarje pianista Benedetta Lupe na Akademiji Pinerolo v Torinu.

Samostojne in orkestrske nastope je imel v Albaniji, Belgiji, Bolgariji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Makedoniji, Sloveniji, Švici, na Hrvaškem in Kosovu. Kot izjemno nadarjen mladi glasbenik je bil povabljen na številne festivale ter prizorišča v svoji domovini, med drugim je nastopil na Univerzi za umetnost ARTEVE, v Narodnem gledališču, Operni hiši, Festivalu Pianodrom (2013–2019).

Je prejemnik mednarodnih štipendij ter udeleženec številnih mojstrskih tečajev po Evropi, kjer je svoje znanje izpopolnjeval pri priznanih profesorjih, kot so Heribert Koch (Nemčija), Serban-Dimitrie Soreanu (Romunija), Bożena Maciejowska Banaszkiewicz (Poljska), Claus-Christian Schuster (Avstrija), Ruben Dalibaltayan (Armenija-Hrvaška), Olivier Gardon (Velika Britanija), Dubravka Tomšič Srebotnjak (Slovenija) in Vincenzo Balzani (Italija).

Od marca 2017 je zmagovalec devetih mednarodnih tekmovanj v Italiji in na Hrvaškem, lani pa si je priigral prvo nagrado na Mednarodnem klavirskem tekmovanju v Radovljici. Pred kratkim so ga povabili, da s prispevkom Kathleen Foreman Casali Foundation posname svojo prvo zgoščenko za prestižno založbo KNS Classical.

Program ljubljanskega recitala:

Nikolai Medtner: Sonata reminiscenza, op. 38, št. 1
Aleksander Skrjabin: Sonata št. 5, op. 53
***
Peter Iljič Čajkovski prir. Mikhail Pletnev: Suita Hrestač
Igor Stravinski: Trije stavki iz baleta Petruška

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja