Tanja Pak se vrača v atelje in galerijo na Prečni ulici 6


Tanja Pak v svoji galeriji in ateljeju na Prečni 6, fotografije Marijan Zlobec
Umetnine v steklu
Vsak delo ima svoj pomen in vsebino
Atelje in delavnica
Nekateri predmeti so uporabni, a avtorski, samo njeni
Brez maske je takrat, ko je v ateljeju sama
Ena izmed njenih peči
Knjižnica o oblikovanju stekla
Steklo daje velike možnosti za avtorsko oblikovanje
Jaka Prijatelj je bil med prvimi obiskovalci
Prostor ustvarjanja in meditacije
Vsak izdelek ima vrsto konotacij
Krogle po ročni obdelavi
Črni krožnik v resnici ni črn
Izreden smisel za obliko
Na prvem mestu je osebni umetniški profil

Oblikovalka stekla, kiparka v steklu, profesorica oblikovanja, mednarodno priznana umetnica z mnogimi razstavami in nagradami po Evropi in v ZDA, se vrača v svojo galerijo in atelje – Tanja Pak Glass Design, v ulici, kjer je nekoč že bila, s tem, da je tedaj imela večji prostor in da je bila galerija bolj odprta še za druge umetnike, ki so tam prirejali svoje razstave, sedaj pa je v novem prostoru na Prečni 6 na skupaj 73 kvadratnih metrih sama. Za obiskovalce in morebitne kupce bo odprta vsak četrtek od 13. do 18. ure. O tem in drugih dejavnostih objavlja na svoji spletni strani tanjapak.com.

Tanja Pak je imela letos v načrtu več mednarodnih razstav, med njimi v Benetkah, a so se dogovorili za predstavitev in prestavitev na prihodnje leto. Podobno z razstavo v Franciji, kjer bi sicer najprej morala v karanteno, pa v Milanu… V Londonu so 26. februarja odprli njeno razstavo na Colect2020 v  zelo znani Joanna Bird Contemporary Art Gallery, kjer se je predstavila z dvema večjima instalacijama InBetweenness ter Breath in Betweenter in nekaj skulpturami v steklu. Lani septembra je razstavljala na Venice Glass Week Hub v Palazzo Loredan v Benetkah in z gostovanjem na Mavriciusu prejela Art Laguna Prize 2019.

V Ljubljani se spominjamo njene zadnje razstave v Galeriji TR 3 pri Igorju Lahu z naslovom The Breath in Between junija 2018 in razstave The Tales of Breath v Steklenem atriju Mestne hiše aprila 2018. Njena ustvarjanost je povezana tako z ZDA, kjer je dolgo živela in ustvarjala, pa z Norveško, kjer je iskala mitski potopljeni stekleni otok Glessia, po katerem je imenovala svojo prvo omenjeno galerijo. Še prej je gostovala v ZDA na 45 International Glass Invitational (2017) in s skulpturo Breath na International Glass Kanazawa na Japonskem (2016).

Tanja Pak je izjemno iznajdliva, občutljiva in prefinjena ter vsestranska ustvarjalka, ki vse rada naredi od začetka do konca v svojem ateljeju, kjer bo sedaj imela na voljo nekaj peči, prostor za materiale, skratka delovanje, hkrati pa je zadržala veliko knjižnico samo o oblikovanju stekla, medtem ko je splošno umetniško knjižnico preselila na akademijo, kjer ima v tamkajšnji knjižnici kot profesorica oblikovanja stekla in keramike svoj oddelek.

Tanja Pak je magistrirala na Royal College of Art v Londonu leta 1996, potem ko je 1994 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost Univerze v Ljubljani; tu od leta 2009 vodi študijsko in pedagoško smer Steklo in keramika. Leta 2014 je bila izvoljena v redno profesorico.

Ustvarjalno se posveča oblikovanju uporabnih steklenih predmetov in prostorskim umetniškim postavitvam ter umetninam iz stekla brez uporabnostne funkcije.

Med pomembnejšimi skupinskimi razstavami so Glass+A v Benetkah, 2014, Inspired by Nature v Hempel Muzeju na Danskem, 2013, Chroma Culture v Bullseye Gallery v Portlandu, 2013, Glass in Context, 2012 in 2008, na Danskem, LuxEuropae2002 v Kopenhagnu.

V dialogu z arhitekturo Ljubljanskega gradu je ustvarila najizrazitejše samostojne razstave Znotraj in Pointe, 2012, Odsanjanja in Hip zatem – Alina, 2011, ter Šepetanja,1998, vse na Ljubljanskem gradu.

Za svoje delo na oblikovalskem področju je prejela dve Red Dot Honorable Mention Award, leta 2008 in 2009, leta 2011 pa je bila imenovana za Oblikovalko leta.

Njeno delo je povezano z gostovanji v studiih in galerijah po vsem svetu. Brez teh vezi si ne zna predstavljati življenja in dela. Strokovna potovanja so tudi skoki v drugačne pokrajine, v druge svetove, iz katerih črpa izhodišča za svoje delo. Njej najdragocenejša gostovanja so bila med drugimi Corning Museum of Glass Studio, Creative Glass Center of America, Bullseye Research&Education Center in Pilchuck Glass School, strokovne poti pa jo vodijo v iskanja svetlobe in prostranosti vse na skrajni sever Norveške in Škotske, v puščave New Mexica in Nevade, ter v druge odročne in posebne kraje širom sveta.

Predava na mednarodnih konferencah oblikovanja in umetnosti v steklu. V okviru meduniverzitetnih izmenjav je predavala na University of Washington v Seattlu, 2014, National College of Art and Design v Dublinu, 2013, in na Univerzi v Krakowu, 2012.

V Sloveniji je imela vrhunsko razstavo že pred kakimi tridesetimi leti v Ribnici, med drugim z nekaj instalacijami s steklenimi izdeki na vrhu stebrov, pa z osvetljenim in v krog sestavljenim steklom (kot nekakšna več kot meter široka hostia), postavljenim na vodo oziroma v reko zabitim dolgim kovinskim drogom, kar bi bilo zanimivo ponoviti tudi na Ljubljanici nekje pri Tromostovju v času veselega decembra.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja