Razstava Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu je na ogled javnosti


Slavnostno odprtje razstave, fotografije NG
Avtorica razstave Eliška Fučíková predstavlja izjemno dragoceni eksponat iz slonovine
Ivo Velišek, direktor Uprave Praškega gradu; predsednik RS Borut Pahor; dr. Barbara Jaki, direktorica Narodne galerije; Juraj Chmiel, veleposlanik Češke republike v Sloveniji
Dr. Barbara Jaki, direktorica Narodne galerije in predsednik RS Borut Pahor, v ozadju dr. Vasko Simoniti, minister za kulturo RS
Ogled razstave
Prvi obiskovalci, kasneje bo možen obisk do največ dvajset ljudi hkrati
So že napovedali mnoga vodstva po razstavi
Celostenska slika kot tloris Praškega gradu v ozadju

V Narodni galeriji je od danes naprej na ogled izjemna razstava Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu. Dela mojstrov kot so Tizian, Tintoretto, Veronese, Rubens in drugih bodo na ogled do 3. januarja 2021.

Na sinočnjem odprtju razstave, ki jo je zaradi epidemioloških omejitev spremljalo lahko le 120 obiskovalcev, so bile predstavljene številne tesne vezi med Češko in Slovenijo. Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je v svojem nagovoru poudaril: “Bogastvo zbirk Praškega gradu, ki se postavlja na ogled in občudovanje slovenski javnosti, bo utrjevalo spoštovanje do češke kulturne dediščine in tesne prepletenosti naših dveh narodov.”

Sožitje med obema narodoma je bilo razvidno tudi iz pozdravnega nagovora predsednika Češke republike Miloša Zemana, ki ga je prebral veleposlanik Češke republike v Sloveniji Juraj Chmiel.

Direktor Uprave Praškega gradu Ivo Velišek je razstavi zaželel veliko zadovoljnih in zdravih obiskovalcev ter izpostavil, da gre za edinstveno razstavo v negotovih časih: “Še nikoli nam ni bilo treba premagati toliko ovir in doslej nepoznanih situacij. Čudež je, da nam je naš projekt uspelo izpeljati.”

“Nekatere velike muzejske inštitucije z mednarodnim renomejem imajo svoja vrata še vedno zaprta,” je svoj govor začela direktorica Narodne galerije dr. Barbara Jaki ter orisala izjemno plodno sodelovanje s Praškim gradom. Narodna galerije je namreč lani gostovala na Praškem gradu z dobro obiskano razstavo Slovenski impresionisti in njihov čas, že dalj časa pa so potekali tudi dogovori o predstavitvi najbolj imenitnih del iz zbirke Pinokoteke Praškega gradu v Ljubljani. Dr. Jaki je to odprtje v svojem govoru slikovito opisala: “Plečnik je leta 1920 iz Prage prišel v Ljubljano, danes, leta 2020, natančno 100 let pozneje, so iz Prage v Ljubljano prišli Tizian, Veronese, Rubens in drugi.”

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja