Prihajajo že 28. Mladi virtuozi, tokrat z osemnajstimi koncerti


Ustanovitelj Mladih virtuozov Darko Brlek je leta 2018 prejel visoko državno odlikovanje, foto Marijan Zlobec
Kolaž nastopajočih, foto Festival Ljubljana

Festival Ljubljana predstavlja 28. Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi, ki bo popestril začetek jesenskih dni ter nas preko zime popeljal vse do pomladi. Koncertni cikel, ki bo potekal med 8. oktobrom in 1. aprilom 2021, je posvečen solistični ter komorni ustvarjalnosti mladih glasbenikov iz Slovenije in tujine. Ti nadobudni ustvarjalci že od mladih nog nastopajo na koncertnih odrih tako v solistični vlogi kot v komornih zasedbah, prav tako pa se udeležujejo številnih glasbenih tekmovanj in na njih dosegajo najvišja glasbena priznanja. Na kar osemnajstih glasbenih večerih se bodo v Viteški dvorani Križank in Slovenski filharmoniji predstavili številni domači nadarjeni glasbeniki, v goste pa kot koncertanti prihajajo umetniki iz Albanije, Hrvaške, Ukrajine, Srbije, Makedonije, Italije, Japonske in Kitajske.

Cikel Mladi virtuozi je pred 28 leti ustanovil direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek. Glasbeniki, ki so se uvrstili na program, kažejo še posebno zagnanost in talent, ob njihovih doživetih interpretacijah pa se začuti njihova mladostna in živahna energija. Ti mladi talenti v svoje vsakodnevno izpopolnjevanje vlagajo veliko truda in časa, na njihovih nastopih pa navdušijo z virtuozno, izjemno muzikalno in zrelo glasbeno igro. Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi ponuja možnosti za vzgojo mladih poslušalcev in izvajalcev, od katerih je odvisen današnji svet kulture in umetnosti.

Kot prvi se bo predstavil nadarjen albanski pianist Kostandin Tashko, ki študira na tržaškem konservatoriju Giussepeja Tartinija. Samostojne in orkestrske nastope je imel v Albaniji, Belgiji, Bolgariji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Makedoniji, Sloveniji, Švici, na Hrvaškem in Kosovu. Kot izjemno nadarjen mladi glasbenik je bil povabljen na številne festivale ter prizorišča v svoji domovini, med drugim je nastopil na Univerzi za umetnost ARTEVE, v Narodnem gledališču, Operni hiši, Festivalu Pianodrom (2013–2019). Od marca 2017 je zmagovalec kar devetih mednarodnih tekmovanj v Italiji in na Hrvaškem, v lanskem letu pa si je priigral prvo nagrado na Mednarodnem klavirskem tekmovanju v Radovljici. Na otvoritvenem koncertu bo 8. oktobra ob 19.30 v Viteški dvorani Križank izvedel dela N. Medtnerja, A. Skrjabina, P. I. Čajkovskega, in I. Stravinskega.

Na drugem koncertu bosta 15. oktobra nastopila Teja Udovič Kovačič na harmoniki in trobentač Matej Kravcar v spremstvu hrvaške pianistke Bojane Karuza. Prisluhniti bo mogoče delom M. Bronnerja, D. Scarlattija, L. Lebiča, G. P. Telemanna, T. Slakana in drugih. Teja Udovič Kovačič je nadobudna mlada glasbenica, ki je osvojila številne prve nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih. Kot solistka je nastopala s Simfoničnim orkestrom Nova filharmonija, Obalnim komornim orkestrom, Godalnim orkestrom Vladimir Lovec, Simfoničnim orkestrom Vladimir Lovec in Harmonikarskim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor. V sklopu cikla koncertov Four notes for Europe, v letu 2017, je kot solistka s simfoničnim orkestrom Nove Filharmonije krstno izvedla skladbo C. Rojaca Polja VI in z njimi posnela zgoščenko. Trenutno študira na Akademiji za glasbo v Ljubljani, pri red. prof. B. Zagoranskem. Matej Kravcar je študent Akademije za glasbo v Ljubljani pri Juretu Gradišniku. Izpopolnjeval se je na seminarjih pri priznanih glasbenikih, kot so Reinhold Friedrich, Laura Vukobratović, Urban Agnas, Adam Rapa, Andreas Öttl, Nilo Caracristi, Stefan Hofer in Hakan Hardeberger. Udeležil se je mednarodnih in državnih tekmovanj in prejel več najvišjih priznanj ter nagrad. Za seboj ima veliko solističnih nastopov ob različnih priložnostih in na slovesnih prireditvah. Je član trobilnega kvinteta Schaka s katerim so leta 2019 na tekmovanju TEMSIG 2019 dosegli zlato plaketo, v letošnjem letu pa je na tekmovanju TEMSIG 2020 prejel zlato plaketo in osvojil prvo nagrado.

22. oktobra bo sledil koncert tubista Žige Kališnika, skupaj s pianistko Karine Gišjan Roškar in kitarskega Dua Novak Gvozdanović. Žiga Kališnik je trenutno študent drugega letnika na Mozarteumu v Salzburgu, svoje znanje pa je poglabljal na mojstrskih tečajih pri priznanih tubistih, kot so Roger Bobo, Sergio Carolino, Steven Mead, Josef Steinbock, Uroš Vegelj, James Gourlay, Nejc Merc, Uroš Košir. Je dobitnik prvih in drugih nagrad na regionalnih in mednarodnih tekmovanjih. Kitarski duo Novak Gvozdanović je začel delovati jeseni 2019 pod vodstvom profesorja Jerka Novaka. Sestavljata ga kitarista Domen Gvozdanović in Samo Novak, ki sta glasbeno pot začela na nižji glasbeni šoli Konservatorija za glasbo in balet v Ljubljani pri profesorju Mladenu Buciću. Oba izobraževanje nadaljujeta na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani, Domen Gvozdanović pri profesorju Jerku Novaku, Samo Novak pa pri profesorju Antonu Črnuglju. Duo se je predstavil na številnih zasebnih in javnih nastopih, med drugim februarja 2020 na Glasbeni šoli Domžale. Marca 2020 se je udeležil državnega tekmovanja Temsig in z 99 točkami prejel zlato plaketo in osvojil drugo mesto.

Na četrtem koncertu se bo 5. novembra predstavil pianist Mak Muni Mihevc, ki je začel igrati klavir pri štirih letih. Na klavirskih tekmovanjih je prejel sedem mednarodnih prvih nagrad, lani pa v kategoriji starejših na mednarodnem tekmovanju osvojil tretje mesto. Pod dirigentskimi taktirkami Simona Krečiča, Simona Perčiča, Matjaža Brežnika, Günterja Neuholda, Ričardasa Šumile in Jana Miłosza Zarzyckega je doma in drugod izvajal klavirske koncerte Mozarta, Griega, Chopina in Addinsella. Med drugim je nastopil v Litvi z Mestnim simfoničnim orkestrom Kaunas ter Simfoničnim orkestrom SNG Maribor na zaključnem koncertu Festivala Maribor. Dvakrat je nastopil tudi na recitalu nagrajencev v newyorški dvorani Carnegie Hall. Mak študira na Glasbeni akademiji v Zagrebu, kjer je njegov profesor priznani pianist, prof. Lovro Pogorelić.

12. novembra lahko prisluhnete Žanu Pečeniku na evfoniju in Godalnemu Kvartetu Emona. Žan Pečenik se lahko pohvali s številnimi dosežki med drugim je osvojil prvo zlato plaketo na mednarodnem tekmovanju v Varaždinu v solo kategoriji in prvo zlato plaketo s posebno pohvalo za doseženih sto točk s komorno skupino SlideZone Ansamble. Znanje je izpopolnjeval pri svetovno priznanih profesorjih, kot so Roger Bobo, Steven Mead, Thomas Rüedi, James Gourlay. V preteklih letih se je predstavil kot solist z različnimi orkestri, najodmevnejši pa je bil solistični nastop aprila 2019 s Pihalnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Maribor, s skladbo The Green Hill, skladatelja Berta Appermonta. Godalni kvartet Emona je uradno nastal septembra 2018. Prej so skupaj že delovali v klavirskem kvintetu s pianistom Alvinom Čućićem pod vodstvom Mihe Haasa. Kot kvartet nastopajo na številnih glasbenih večerih in festivalih, izpopolnjujejo se pri različnih profesorjih, kot so Janez Podlesek, Emile Cantor, Goran Bakrač, Wendy Enderle-Champney. Kvartet sestavljajo mladi glasbeniki: violinista Tim Skalar Demšar in Neža Capuder, violist Tilen Udovič in violončelistka Katarina Kozjek. Vsi člani kvarteta se kot solisti uspešno udeležujejo domačih in tujih tekmovanj, redno pa sodelujejo s priznanimi orkestri in zbori v Sloveniji, med drugim z Orkestrom Slovenske filharmonije, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Opero SNG Ljubljana in drugimi.

Na sporedu šestega koncerta 19. novembra bo nastop Tria Tempestoso in Klavirskega tria Affettuoso. Člani zasedbe Trio Tempestoso so bili leta 2019 razglašeni za zmagovalce tekmovanja Borisa Pergamenščikova v Berlinu. Trio je nastal leta 2017 na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu, kjer so se izobraževali pri uglednih glasbenikih, kot so Gerald Pachinger, Julian Arp in Martin Rainer. Mladi glasbeniki so nedavno snemali za avstrijski Radio Österreich 1 in Radio Slovenija. Koncertirajo po vsej Evropi, med drugim v Avstriji, Nemčiji, Italiji, Španiji, na Portugalskem in Češkem ter v Sloveniji. Njihov repertoar obsega tako originalne kompozicije kot tudi skrbno izbrane priredbe oziroma aranžmaje, v katerih se lahko izrazno uveljavi na trenutke skoraj orkestralen zven nevsakdanje trio zasedbe (klarinet, čelo, harmonika). Klavirski trio Affettuoso je začel delovati oktobra 2019. Čeprav se je njihova skupna glasbena pot začela šele pred kratkim, so na letošnjem državnem tekmovanju Temsig osvojili drugo nagrado in zlato plaketo v najstarejši kategoriji komornih skupin z godali. Trio sestavljajo trije ambiciozni mladi glasbeniki. Violončelist Peter Kaiser končuje magistrski študij v razredu prof. Igorja Škerjanca v Ljubljani. Violinistka Zala Eva Kocijančič je študentka drugega letnika dodiplomskega študija v razredu prof. Vasilija Meljnikova. Pianistka Lara Oprešnik je študentka Akademije za glasbo v Ljubljani pri prof. Hinku Haasu in Univerze za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu pri dr. Milani Černjavski.

Na sedmem koncertu bosta 26. novembra nastopila Andraž Malgaj na harmoniki in Mia Kristan na tolkalih. Harmonikar Andraž Malgaj je študent tretjega letnika dodiplomskega študija pri profesorju Luki Juhartu na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Kot solist in član komornih zasedb je prejel številne nagrade na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih.Vsako leto ima solistični koncert v Velenju, Laškem in Celju. Nastopal je v ciklu Zvokotok, Prisluhnimo v operi, na poletnem festivalu Poletje v Celju 2019 in Festivalu na Ljubljanici. Znanje prav tako redno izpopolnjuje na seminarjih pri priznanih profesorjih harmonike, kot so Claudia Buder, Roman Pechmann, Mie Miki, Hugo Noth, Inaki Alberdi, Corrado Rojac. Mia Kristan se je s tolkali srečala na glasbeni šoli v Tolminu. S samostojnimi nastopi se je predstavila v domačem kraju, Kopru in Postojni. Je članica domačega Pihalnega orkestra Tolmin, s katerim je izvedla svoj prvi orkestrski solo. V letu 2016, ko je javno glasbeno šolstvo na Slovenskem praznovalo 200-letnico, jo je Glasbena šola Tolmin izbrala za igranje v priložnostnem simfoničnem orkestru. Med šolanjem se je udeležila številnih regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanj. Svoje znanje je širila tudi na poletnih šolah s solističnim in orkestrskim programom. Dodatno se izpopolnjuje tako pri slovenskih kot tujih profesorjih (Claus Hessler, Fabian Perez Tedesco, Petra Vidmar, Tatjana Koleva, Tchiki duo in Rainer Römer).Svoj program je tudi studijsko posnela, v pripravi je njena prva zgoščenka.

Kot osmi se bodo 3. decembra predstavili Trobilni kvintet Neobrass Orkester klarinetov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Trobilni kvintet Schaka, in Ansambel saksofonov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Trobilni kvintet Neobrass sestavljajo študentje ljubljanske Akademije za glasbo, in sicer trobentarja Jernej Maček in Kristjan Zupan, hornist Marko Arh, pozavnist Žan Kopše in tubist Uroš Menegatti, študent drugega letnika v razredu prof. Rolanda Szentpálija. Kvintet je pod mentorskim vodstvom prof. Jureta Gradišnika na lanskem tekmovanju Temsig prejel zlato priznanje in osvojil prvo mesto v najvišji starostni kategoriji. V letu 2020 so se v sodelovanju z Glasbeno mladino Slovenije s koncerti predstavili v Ljubljani, Celju, Kopru ter Slovenskih Konjicah. Orkester klarinetov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani je nastal v študijskem letu 2017/2018 na pobudo red. prof. Jožeta Kotarja, ki orkester tudi vodi. Združuje vse različice klarinetov od Es klarineta do kontrabas klarineta, zaradi česar ima orkester izredno paleto barvnih in interpretacijskih možnosti. Za ta sestav nastajajo mnoge originalne skladbe, igra pa pogosto tudi priredbe skladb za simfonični orkester. V Orkestru klarinetov UL AG igrajo vsi študenti klarineta na Akademiji za glasbo. Trobilni kvintet Schaka je zasedba petih mladih glasbenikov, trobentarja Matej Kravcar in Dominik Rus, hornist Blaž Ogrič, pozavnist Tine Plahutnik in tubist Rok Grubelnik. Kot trobilni kvintet so začeli delovati v študijskem letu 2017/2018 pod mentorstvom doc. Franca Kosma, znanje pa izpopolnjevali tudi pri priznanih mojstrih trobilskega sveta, kot so Leonhard Paul (Mnozil Brass), Chris Coletti (Canadian Brass) in Marco Pierobon (Gomalan Brass). Na Tekmovanju mladih glasbenikov Republike Slovenije Temsig 2019 so bili nagrajeni z zlato plaketo. Glasbenike odlikuje profesionalnost, trudijo se poustvarjati program, zanimiv najširšemu krogu občinstva, s svojim veseljem do skupnega muziciranja in pozitivno energijo pa znajo poslušalcem vedno znova pričarati prijetno vzdušje. Ansambel saksofonov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pod vodstvom Mihe Rogina deluje od leta 2010. Poleg aktualnih študentov Akademije za glasbo, ki so jedro zasedbe, v njem priložnostno najdemo tudi alumni študente Akademije za glasbo. Sodelujejo tudi študentje tujih univerz na izmenjavi programa Erasmus, včasih pa še dijaki KGBL Ljubljana. Ansambel v tradicionalni obliki sestavljajo trije sopranski, trije altovski, trije tenorski saksofoni, dva baritonska in basovski, vendar nekatere skladbe zahtevajo dodatne instrumentalne različke, med katerimi najdemo tudi sopranino in kontrabas saksofon. V repertoarju najdemo zvrsti od baroka do sodobne glasbe, pa tudi popularno glasbo in jazz. Nastopili so na festivalih Emona in AS Bled.

Na devetem koncertu bodo 7. januarja nastopili saksofonist Domen Koren in zasedba Quarter to Jazz. Saksofonist Domen Koren je večkratni prvonagrajenec in dobitnik zlatih plaket na pomembnih tekmovanjih doma in v tujini, nastopil je tudi kot solist s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Pihalnim orkestrom KGBL, Komornim godalnim orkestrom Akademije za glasbo in dvakrat z Orkestrom Slovenske filharmonije. Dejaven je kot član več komornih zasedb, s katerimi je nastopal na pomembnih koncertih, recitalih, festivalih, svetovnih kongresih in drugih glasbenih prireditvah po celotni Sloveniji in Evropi. Redno se udeležuje mojstrskih tečajev priznanih glasbenikov in aktivno sodeluje z domačimi in tujimi skladatelji, ki so mu posvetili že več glasbenih del. Leta 2018 je prejel Prešernovo nagrado Akademije za glasbo v Ljubljani. Quarter to jazz sestavljajo mladi glasbeniki, ki jih združuje ljubezen do jazza. Spoznali so se na študiju glasbe v Celovcu; dva sta ga že končala, dva pa ga še opravljata. Vsak ima na svojem področju že kar nekaj nastopov in studijskih izkušenj, vsi pa se radi podajo tudi v svet kompozicije in se tako izražajo. Lani so na tekmovanju mladih glasbenikov Slovenije Temsig osvojili zlato plaketo. Zasedbo sestavljajo Zala Smolnikar na vokalu, Peter Smrdel na basu, Žiga Smrdel na bobnih ter Anže Vrabec na klavirju.

Na desetem konceru bo 14. januarja zaigral fagotist Mihael Mitev, ki je na Akademiji za glasbo v Ljubljani in z odliko diplomiral pri svojem očetu in profesorju Z. Mitevu. Študij fagota nadaljuje na Visoki šoli za umetnost v Zürichu pri G. Mandolesiju. Nastopa na Festivalu Ljubljana, koncertih Glasbene mladine ljubljanske in Glasbene mladine Slovenije, festivalih v Zermattu in Grafeneggu idr. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih dosega odlične rezultate; nedavno, septembra, se je udeležil Mednarodnega tekmovanja ARD v Münchnu in prišel v drugo etapo. Od oktobra 2019 je solo fagotist Simfoničnega orkestra SNG Maribor, kot gost pa igra tudi v Orchestre de Paris, Musikkolegium Winterthur, Kammerorchester Basel, Slovenski filharmoniji idr.

21. januarja bodo na enajstem koncertu v sklopu Mladih virtuozov zaigrali Dominik Rus na trobenti in Kitarski duo Mayaka. Dominik Rus je trenutno študent prvega letnika magistrskega študija trobente na Akademiji za glasbo v Ljubljani pod mentorstvom prof. Tiborja Kerekeša. Prejel je mnogo nagrad in sodeluje z različnimi orkestri po Sloveniji, kot so Orkester Slovenske filharmonije, Simfonični orkester RTV Slovenija, Orkester Slovenske policije, Pihalni orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Je član Trobilnega kvinteta Schaka in Trobilnega ansambla Brass AG. Redno se udeležuje seminarjev pri priznanih slovenskih in tujih profesorjih, kot so Håkan Hardenberger, Reinhold Friedrich, Fruzsina Hara, Thomas Gansch, Laura Vukobratović, Ottaviano Cristofoli, Jeroen Berwaerts, Jure Gradišnik, Aleš Klančar. Kitarski duo Mayaka sestavljata mlada kitarista Maja Kralj  in Jaka Škoberne. Maja Kralj se je leta 2019 začela  šolati na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer jo kitaro poučuje profesor Andrej Grafenauer. Redno se udeležuje tudi mednarodnih festivalov, na katerih svoje znanje izpopolnjuje pri priznanih profesorjih. Na mednarodnih festivalih po Evropi je sodelovala s številnimi profesorji, kot so Judicaël Perroy, Aniello Desiderio, Paolo Pegoraro, Ištvan Römer, Mak Grgić, Nejc Kuhar, Jure Cerkovnik, Johann Palier, Xuefei Yang, Andrea de Vitis, Costas Cotsiolis, Olaf van Gonnisen, Laura Young, Margarita Escarpa, Alvaro Pierri, Brian Head, Gabriel Bianco, Stephanie Jones, Anders Miolin in drugi. Jaka Škoberne je kitaro začel igrati pri šestih letih pri profesorju Vojislavu Slijepčeviću na Glasbeni šoli Lendava, kasneje pa pri učitelju Dušanu Stojanoviću. Med šolanjem se je udeležil mednarodnih in državnih tekmovanj v Sloveniji in tujini in dosegel visoke rezultate. Dodatno se je izobraževal na seminarjih in mojstrskih tečajih, pri več priznanih profesorjih, kot so Miloš Janjić, Paolo Pegoraro, David Pavlovits, Nejc Kuhar, Mak Grgić, Istvan Roemer, Jure Cerkovnik, Jimmy Liu, Hugo Fernando Gonzalez Zurita in drugi. Po končanem šolanju na Konservatoriju v Mariboru se je začel šolati na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer ga trenutno poučuje profesor Tomaž Rajterič.

Kot dvanajsti bodo 28. januarja nastopili flavtistka Dorotea Senica, fagotist Luka Mitev in harfistka Lara Hrastnik. Dorotea Senica je s 15. leti je opravila sprejemni izpit na redni študij koncertne smeri flavta v razredu prof. Michaela Martina Koflerja na Univerzi Mozarteum v Salzburgu ter vzporedno obiskovala študij na Umetniški gimnaziji v Mariboru. V juniju 2018 je diplomirala z odliko, od septembra 2020 pa je na študijski izmenjavi v Parizu. Tekmuje že od 10. leta in je na regijskih, državnih in mednarodnih tekmovanjih mnogokrat osvojila najvišje število točk. Dorotea je prejemnica štipendije Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, štipendistka Mednarodne glasbene akademije v Liechtensteinu, ter Gallusova varovanka. Fagotist Luka Mitev, rojen v Postojni, se je začel učiti fagot pri očetu Zoranu Mitevu. Izobraževanje je nadaljeval na ljubljanskem Glasbenem konservatoriju in tu leta 2015 dobil Škerjančevo nagrado. Udeležil se je več državnih tekmovanj in dosegal visoke rezultate s prvimi nagradami in prejel tudi vseh sto točk. V sezoni 2012/2013 je opravil avdicijo za Mladinski orkester Evropske unije (EYUO). Je   štipendist   Ministrstva   za   kulturo   Republike   Slovenije   za   študij   na   univerzi Mozarteum  v  Salzburgu  pri  profesorju  Marcu  Postinghelu,  trenutno  pa  izobražuje na  izmenjavi  v Hannovru, v razredu prof. Benceja Boganyija. Lara Hrastnik je v letu 2018 zaključila prvo stopnjo dodiplomskega študija na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu prof. Mojce Zlobko Vagl, pri kateri sedaj nadaljuje magistrski študij, vzporedno pa opravlja magistrski študij na Mozarteumu v Salzburgu pri profesorju Stephenu Fitzpatricku. Redno se udeležuje tekmovanj in dosega odlične uspehe.  Januarja 2017 je s Simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani izvedla Händlov Koncert za harfo v B-duru op.4/6 za kar je prejela Prešernovo nagrado Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani.

4. februarja na trinajstem koncertu cikla bosta na sporedu Uroš Menegatti na tubi in Inti Pucihar na tolkalih. Uroš Menegatti se je začel učiti tubo na glasbeni šoli Idrija-Cerkno, sprva pri prof. Blažu Umku in nato pri prof. Urošu Veglju, pot pa nadaljeval na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana v razredu prof. Igorja Krivokapiča. Na Akademiji za glasbo v Ljubljani je končal prvi letnik pri prof. Josefu Steinböcku, zdaj pa obiskuje tretji letnik v razredu prof. Rolanda Szentpálija. Dejaven je kot član trobilnega kvinteta NeoBrass, s katerim redno nastopa na festivalih, koncertih, recitalih in drugih dogodkih. Leta 2019 so na državnem tekmovanju Temsig osvojili prvo mesto in zlato plaketo v kategoriji komorne skupine s trobili, leta 2020 pa so prejeli zlato plaketo ter nagrado za najbolje izvedeno obvezno skladbo. Inti Pucihar, rojen v Ljubljani, se je pri šestih letih začel učiti tolkala pri prof. Jaki Strajnarju. Je dijak četrtega letnika Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Tolkala obiskuje v razredu doc. Simona Klavžarja. Je član Simfoničnega orkestra KGBL, občasno pa sodeluje tudi pri orkestru Glasbene šole Vrhnika. Izpopolnjeval se je na mojstrskih tečajih pri prof. N. J. Živković, Davidu Panzlu, Katarzyni Myćki in Philippu Lamprechtu. Je večkratni nagrajenec mednarodnih in državnih tekmovanj (Svirel, Temsig). V zadnjem času se veliko posveča igranju vibrafona, tako klasičnega kot jazz, kjer je njegov mentor in korepetitor njegov oče Jaka Pucihar. Preizkuša se tudi v kompozicijskih vodah.

11. februarja bosta na štirinajstem koncertu nastopila flavtistka Anja Podpečan in pozavnist Tine Bizajl. Anja Podpečan je nižjo glasbeno šolo obiskovala v Zagorju, kjer se je učila flavto pri prof. Nataši Burger. Šolanje je nadaljevala v razredu prof. Lize Hawlina Prešiček, na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani ter prejela Škerjančevo nagrado, ki jo konservatorij podeljuje najuspešnejšim dijakom in mladim umetnikom za posebne dosežke. Po maturi je študij nadaljevala na Glasbeni akademiji v Detmoldu, v razredu prof. Janosa Balinta, in tam končala bakalavreat in magisterij. Že vse od začetka prejema številne nagrade na državnih in mednarodnih tekmovanjih ter kot solistka, komorna glasbenica in članica orkestrov nastopa po Evropi. Tine Bizajl je glasbeno pot začel na Glasbeni šoli v Piranu v razredu Mirka Orlača, nadaljeval na koprski gimnaziji pri Albertu Kolblu in Andražu Cenciču, od leta 2015 študira na Visoki šoli za glasbo, gledališče in medije v Hannovru pri Jonasu Bylundu in Tomerju Maschkowskem. Znanje je poglabljal na mojstrskih tečajih pri priznanih pozavnistih, kot so Lars Karlin, Michael Steinkühler, Jesper Juul, Sven-Erik Eriksson, Antonello Mazzucco, Michaek Massong, Dušan Kranjc. Igral je v številnih zasedbah, kot so Operni orkester Braunschweig, Simfonični orkester Van het Oosten, Pozavnistični kvartet akademije za glasbo Hannover, v orkestru Junge Norddeutsche Philharmonie, Trobilni ansambel Friesenblech, Orkester Slovenske filharmonije, Big Band, Obalni pihalni orkestri in drugi.

Na sporedu petnajstega koncerta bosta 18. februarja sporanistka Natalija Stepanska in baritonist Ke Jiang. Sopranistka Natalija Stepanska, rojena leta 1988 v Kijevu, se je izobraževala na profesionalni glasbeni šoli Artave na Portugalskem, leta 2010 pa je diplomirala iz violine na češki Univerzi v Ostravi. Petje je študirala pri Viktoriji Loukianetz in leta 2018 zaključila magistrski operni študij pri Gabriele Lechner, Petru Marshiku in Beverly Blankenship na Glasbeni univerzi na Dunaju. Leta 2015 je bila finalistka tekmovanja v Osaki, v lanskem letu pa je v Italiji osvojila prvo mesto na pevskem tekmovanju Ebe stignani 2019. Baritonist Ke Jiang prihaja iz Kitajske, kjer je s študijem pričel pri prof. Zhuqing Wu in leta 2009 kot najboljši v svojem letniku zaključil osnovni študij petja, od leta 2013 svoje izobraževanje nadaljuje na Univerzi za glasbo v Mannheimu. Je prejemnik številnih mednarodnih nagrad in nekdanji finalist pevskega tekmovanja Marr Mende v Franciji. Leta 2012 je nastopil ob boku znanega basista Corneliusa Hauptmanna v okviru mednarodnega festivala v Stuttgartu, v letih kasneje pa uprizarjal Mozartove in Verdijeve vloge v Državnem gledališču v Stuttgartu in na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Mannheimu. Ke Jiag je tudi prejemnik kitajske državne štipendije in štipendije Richarda Wagnerja.

Na šestnajstem koncertu bo 11. marca mogoče prisluhniti Dominiku Strgarju na evfoniju in Ivanki Muhadinović ter Lazarju Muhadinoviću. Dominik Strgar je po končani gimnaziji študiral glasbo na Deželnem konservatoriju v Celovcu. Po treh letih je začel študirati na Univerzi v Ljubljani. Zdaj je študent drugega letnika Akademije za glasbo pri prof. Rolandu Szentpali in asistentu Nejcu Mercu. Je tudi dolgoletni član pihalnega orkestra Krka, član Brass banda Slovenija, sodeluje pa tudi s pihalnim orkestrom Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. S sodelovanjem na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel številne nagrade. Ivanka Muhadinović je po srednji šoli v Kotorju nadaljevala študij v Beogradu pri prof. L. Jovanoviću in ga končala leta 2018. Kot solistka in komorna glasbenica je osvojila številne nagrade. Sodelovala je z orkestri Beograjske filharmonije, Beograjske simfonije, IPOC, Črnogorskim simfoničnim orkestrom … Udeležila se je tudi mojstrskih tečajev priznanih učiteljev, med katerimi so bili Peter Lucas Graff, Felix Renggli, Vincent Lucas in drugi. Lazar Muhadinović trenutno študira na Konservatoriju italijanske Švice v Luganu pri prof. F. Renggliju. Igral je z orkestri, kot so Beograjski simfonični orkester, IPOC, ESYO in Beograjski komorni orkester, ter se udeležil mojstrskih tečajev učiteljev, med katerimi so bili Erwin Klambauer, Renate Greiss Armin, Emily Beynon, Karolina Bäter in drugi.

Sedemnajsta se bosta 25. marca predstavila Dino Imeri na klavirju in Bojan Ilkoski na violini. Bojan Ilkoski je uspešno nastopil na solističnih koncertih v Makedoniji in Srbiji, na Hrvaškem, v Bolgariji in Romuniji. Nastopil je tudi z Makedonsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom FMU in Komornim orkestrom solistov FMU. Mladi violinist je leta 2009 izvedel svoj prvi solistični recital v galeriji Daut Pašin hamama. Je član Komornega orkestra Jeunesses Musicales Macedonia. Ilkoski je od nedavnega član Makedonske filharmonije in Orkestra produkcijske hiše FAME’S. Dino Imeri je eden najodličnejših makedonskih pianistov. Z nastopi s Strasbourško filharmonijo, Makedonsko filharmonijo, Sofijsko filharmonijo, Simfoničnim orkestrom FMU, orkestrom Makedonske opere in baleta ter Komornim orkestrom JMM je bil deležen izjemnega sprejema pri občinstvu in kritikih. Za svoje humanitarno delo je prejel nagrado Mati Tereza v Skopju, za glasbene dosežke pa nagrado Fundacije Tomislav Zografski, nagrado Virtuosi ter številne druge državne in mednarodne nagrade.

28. Mednarodni cikel Mladi virtuozi bo 1. aprila z zaključnim koncertom zaokrožil Simfonični orkester KGBL pod taktirko Slavena Kulenovića. Simfonični orkester srednje stopnje Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana deluje vse od ustanovitve šole leta 1953. Njegov namen je uvajati učence v orkestralno igro in spoznavanje literature, obenem pa najboljšim omogočiti, da nastopijo z njim kot solisti. Orkester je bil gost na številnih priznanih festivalih, med njimi je Festival Ljubljana. Nekaj posnetkov koncertov je na treh zgoščenkah, ki so bile izdane ob jubilejih šole. Orkester je v zadnjih 20 letih izvedel več kot 15 skladb slovenskih skladateljev, ki so bile posvečene prav mladim izvajalcem KGBL. Leta 2014 ga je prevzel dirigent in pianist Slaven Kulenović, ki velja za enega najuspešnejših dirigentov mlajše generacije. Pod njegovim vodstvom se je orkester predstavil na odmevnih gostovanjih doma in v tujini: v Nemčiji (Dresden, München), Avstriji (Gradec), na Madžarskem (Budimpešta), v BiH (Sarajevo, Zenica). Redno sodeluje z Glasbeno mladino Slovenije na koncertih v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja