Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu: Tizian, Tintoretto, Veronese, Rubens in drugi v NG


Tiziano Vecellio, im. Tizian, Mlada ženska pri toaleti, (po 1515)
Peter Paul Rubens, Marijino oznanjenje, (1610–1612)
Carlo Saraceni, Sv. Boštjan, (1610–1615)

V Narodni galeriji pripravljajo najimenitnejši razstavni projekt v letu 2020: razstavo Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu. Tizian, Tintoretto, Veronese, Rubens in drugi.

Razstava poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja in predsednika Češke republike Miloša Zemana.

Odprtje razstave bo v sredo, 30. septembra, ob 19. uri. Število vstopnic bo zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja okužbe z virusom SARS-Co-V-2 strogo omejeno.

Pred odprtjem razstave pripravljajo novinarsko konferenco na dan odprtja razstave ob 10. uri v Vhodni avli Narodne galerije, vhod Prešernova 24.

O razstavi, ki jo organizirajo Narodna galerija, Urad predsednika Češke republike in Uprava Praškega gradu, bodo spregovorili: dr. Barbara Jaki, direktorica Narodne galerije, Ivo Velíšek, direktor Uprave Praškega gradu, dr. Eliška Fučíková, avtorica razstave, poznavalka rudolfinske umetnosti, dr. Katra Meke, koordinatorka razstave, Narodna galerija, mag. Andrea Hozáková, koordinatorka razstave, Oddelek za kulturo na Praškem gradu, in Juraj Chmiel, veleposlanik Češke republike v Sloveniji

Galerija slik Praškega gradu (Obrazárna Pražského hradu) sodi med redke primere umetniških zbirk v Evropi, ki kontinuirano obstajajo že vrsto stoletij vse do danes. V njen obstoj in usodo so se vidno vtisnili dramatični dogodki češke in evropske zgodovine.

Cesar Rudolf II. je veljal za strastnega zbiratelja, ki ga je zanimalo vse, kar sta ustvarila narava in človek z iznajdljivostjo svojega duha na področju umetnosti in obrtništva. Galerija s približno 3000 slikami in zbirke v t. i. Kunstkammer, kabinetu umetnin, niso bile namenjene občudovanju javnosti, temveč tistim, ki so znali ceniti njihove kvalitete in izkoristiti njihov nauk. V času njegovega vladanja je Praga drugič v svojem obstoju postala metropola Svetega rimskega cesarstva in “Meka znanosti in umetnosti”.

Razstavljenih bo več kot petdeset mojstrovin iz zbirke Rudolfa II. in njegovih naslednikov, ki so delo zgodnjih nizozemskih, flamskih, nemških in italijanskih slikarjev, kot so Lucas Cranach, Hans von Aachen, Hans Holbein, Tizian, Paolo Veronese, Jacopo Tintoretto, Guido Reni, Peter Paul Rubens in drugi.

Umetnine za razstavo Mojstrovine Pinakoteke Praškega gradu so že v Narodni galeriji.

Razstava bo na ogled do 3. januarja 2021.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

%d bloggers like this: