Filharmonični začetek sezone z Bachovo Mašo v h-molu


Matej Šarc, vršilec dolžnosti direktorja in umetniškega vodje Slovenske filharmonije, fotografije SF/Darja Štravs-Tisu
Gregor Klančič, vršilec dolžnosti umetniškega vodje Zbora Slovenske filharmonije
Dirigent Stephen Layton
Producent Primož Zevnik
Zbor Slovenske filharmonije, foto Janez Kotar

Slovenska filharmonija odpira svojo novo koncertno sezono 2020/2021 z izvedbo monumentalne Maše v h-molu Johanna Sebastiana Bacha. Redko izvajano in edino misso toto tega baročnega velikana bodo poustvarili orkester in zbor Slovenske filharmonije s solisti, posebno cenjenimi interpreti baročnega repertoarja, pod vodstvom specialista za staro glasbo, dirigenta Stephena Laytona.

O njegovi interpretaciji te Bachove umetnine kritiki pišejo v presežnikih in poudarjajo nadvse »ganljivo in prepričljivo izvedbo« (Simon Holden, Bachtrack), njegovo mojstrsko odmerjanje tempa, ki omogoča »vsakemu posamičnemu elementu celote, da zacveti na sebi lasten način« (Michael Church, Independent) pa tudi da »upošteva najpomembnejši element v celotnem opusu Bachove sakralne glasbe – neskončno radost« (William R. Braun, Opera News). Po Bachovem načelu, da je glasba pot do božanskega, se hkrati obeta veličasten vstop v jubilejno sezono Zbora Slovenske filharmonije ob njegovi 30-letnici delovanja, sprva kot Slovenski komorni zbor.

Pred začetkom nove sezone SF je bila v Kozinovi dvorani tiskovna konferenca, na kateri je v.d. direktorja in umetnišjega vodje Matej Šarc podrobneje predstavil vseh šest novih abonmajev, ki bodo nadomestili dosedanja dva v Gallusovi dvorani CD: Oranžnega in Modrega ter Vokalnega v SF.

Nadomestilo se bo v sedanjem vpisovanju starih in novih abonentov zdelo morda bolj komplicirano, saj ne gre le za zamenjavo treh abonmajev za šest, ampak predvsem za veliko zmanjšanje števila mest za vsak koncert v skladu z določili NIJZ, po katerem sme biti v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma največ 420 obiskovalcev. To pa je manj kot je bilo abonentov že doslej. Prav tako ni jasno, kaj se bo zgodilo, ko bodo omejitve odpravljene, če seveda sploh bodo do konca nove sezone.

Matej Šarc je najprej zasnoval tri nove abonmaje s po šestimi oziroma petimi koncerti. To so SMS ali Same mogočne skladbe (s šestimi koncerti), FKK ali Filharmonični klasični koncerti s petimi koncerti in SOS Sodobne orkestrske skladbe, prav tako s petimi koncerti. Četrti abonma je SIM ali Sobotne izobraževalne marineje s petimi koncerti, peti VIP Vokalno-instrumentalni program s petimi koncerti in šesti PVC Pretežno vokalni cikel s šestimi koncerti. Skupaj bo v novi sezoni 32 abonmajskih koncertov, pri čemer bodo prvi trije abonmaji izvedeni v CD, trije pa v SF.

Matej Šarc je pred začetkom sezone v obsežni programski knjižici obiskovalce koncertrov nagovoril z naslednjim sporočilom:

“Po predolgem zatišju se filharmoniki v polni zasedbi vračamo na koncertne odre. Za nami je obdobje negotovosti in čakanja, ki smo ga kaj hitro spremenili v čas muziciranja na daljavo. Filharmoniki smo peli in igrali podoknice varovancem različnih domov za starejše ali muzicirali za občinstvo, ki nas je poslušalo in gledalo na družbenih omrežjih. Takšne oblike negovanja stikov z vami, dragi poslušalke in poslušalci, so bile za vas in za nas nova in dragocena izkušnja. Povezali smo se na drugačen način, zato sem prepričan, da bo veselje ob ponovnem snidenju v Slovenski filharmoniji in Cankarjevem domu toliko večje in bolj čustveno.

Obdobje čakanja na ponovno oživitev koncertnega življenja smo v Slovenski filharmoniji izkoristili za temeljito prenovo abonmajske sheme in poživitev vsebine, za katero sem prepričan, da bo k nakupu abonmajev privabila številne ljubitelje glasbe.

Koncerte smo razvrstili v šest abonmajskih sklopov, od katerih se bodo trije zvrstili v Slovenski filharmoniji in trije v Cankarjevem domu. V matični hiši bomo gostili obiskovalce Vokalno-instrumentalnega programa (VIP), Pretežno vokalnega cikla (PVC), Sobotnih izobraževalnih matinej (SIM) in Družinskih koncertov. Mlajšim obiskovalcem bomo namenili tudi posebno zloženko. V Cankarjevem domu smo oranžno in modro barvo zamenjali za tri abonmajske sklope, in sicer za abonma Filharmonični klasični koncerti (FKK), abonma Same mogočne skladbe (SMS) in abonma Sodobne orkestrske skladbe (SOS).

Vse abonmajske sklope smo med seboj vsebinsko prepletli in prepričani smo, da se nikakor ne boste mogli odločiti za nakup zgolj enega abonmaja. V družbi vrhunskih domačih in tujih dirigentov ter solistov bomo občudovali stvaritve svetovnih klasikov, odkrivali zakladnico del slovenskih skladateljev in slišali kar štiri novitete.

Koncertno sezono bomo pričeli z izvedbo Bachove Maše v h-molu pod dirigentskim vodstvom izjemnega Stephena Laytona. S tem koncertom bomo proslavili tudi 30-letnico Zbora Slovenske filharmonije. Ni naključje, da bo ta koncert sodil v VIP abonma!

S prav posebnim navdušenjem vam predstavljamo nov cikel koncertov Sodobne orkestrske skladbe (SOS), v katerem bomo prvič v Ljubljani v živo izvedli znamenito simfonijo Turangalila Olivierja Messiaena, poleg nje pa še redko izvajane kultne skladbe skladateljev Edgarda Varèsa, Luigija Nona, Bernda Aloisa Zimmermanna, Johna Adamsa in Arva Pärta. Tovrstni koncerti bodo ob sredah. Da bi bil vaš vstop v magični svet glasbe našega časa za vse nepozabna izkušnja, vas vsako soboto dopoldne pred sredinim koncertom vabimo, da nas ob enajsti uri obiščete na Sobotnih izobraževalnih matinejah (SIM) v Slovenski filharmoniji, kjer bomo s pomočjo moderatorjev odstrli vse tančice in vam omogočili vpogled v srž mojstrovin glasbe našega časa.”

Gregor Klančič pa je občinstvo nagovoril takole:

“Vstopamo v sezono, ki je v marsičem drugačna od predhodnih, zaznamovana s številnimi vtisi izpred nekaj mesecev ali pa spomini na dogajanje pred 30 leti, ko se je snoval nov zborovski sestav – Slovenski komorni zbor. Bil je ponedeljek, 4. marec 1991, ko so se pevke in pevci ob zborovodji dr. Mirku Cudermanu in korepetitorki Nataši Valant zbrali na prvi vaji in začenjali poslanstvo, ki traja še danes. Marsikaj se je v teh letih spremenilo, zborovska kultura v Sloveniji pa je predvsem po zaslugi tega zbora rasla in bogatila poznavanje zakladnice slovenske in svetovne zborovske literature.

V tem, za naš zbor jubilejnem letu, stopamo pred vas tudi s spremenjeno abonmajsko ponudbo. Po dolgih letih z ustaljenim številom osmih koncertov ob nedeljskih večerih želimo z bolj profiliranim oblikovanjem abonmajev in spremenjenim koncertnim terminom še nekoliko bližje pristopiti k vašemu glasbenemu zanimanju.

Prvi od dveh abonmajev, posvečenih vokalni glasbi, ki ga je programsko zasnoval že moj predhodnik na mestu umetniškega vodje Zbora Slovenske filharmonije, dr. Borut Smrekar, bo oblikovan skoraj izključno s programom za zbor a cappella. Še naprej bo med pet zborovskih koncertov vključen tudi solistični recital. Izvedla ga bo Andreja Zakonjšek Krt, solistka v Operi SNG Maribor, ob spremljavi harfistke Urške Križnik Zupan.

Sklop prvih treh jesenskih koncertov Pretežno vokalnega cikla (PVC) nosi naslov Vrhovi slovenske zborovske glasbe. K snovanju tega antološkega programa je vodstvo zbora povabilo skladatelja in dirigenta, akademika prof. Lojzeta Lebiča, ki je od leta 2020 tudi častni član Slovenske filharmonije. Spomladi bo pred zbor vnovič stopil angleški dirigent Stephen Layton z glasbo elizabetinske dobe, dopolnjeno z dvema klasikoma zborovske glasbe, Brucknerjem in Poulencom, sezono vokalne glasbe pa bo Zbor Slovenske filharmonije sklenil s koncertom, na katerem bomo gostili enega najbolj uveljavljenih zborovskih dirigentov današnjega časa, Petra Dijkstro.

Novost v abonmajski ponudbi Slovenske filharmonije je Vokalno-instrumentalni program (VIP). Že v preteklosti so bili koncerti, na katerih sta se na odru združila zbor in orkester, tisti, ki so vas, cenjeno občinstvo, najbolj navduševali in zato smo prepričani, da boste to novost sprejeli z odobravanjem. V jubilejni sezoni bo po dolgih letih na programu Bachova Velika maša v h-molu, ki je eno temeljnih del vokalno-instrumentalne literature. Koncert bo zaradi večje odmevnosti dogodka izjemoma potekal v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Sestavni del novega abonmaja bosta tudi tradicionalna božični in velikonočni koncert, ki nam bosta odstirala glasbo, napisano prav za to praznično obdobje. Januarja se nam bo ob nekoliko drugačni orkestrski zasedbi vnovič predstavil glavni gostujoči dirigent Orkestra Slovenske filharmonije Philipp von Steinaecker. Abonmajsko sezono bo zaokrožil veličastni Haydnov oratorij Stvarjenje.

Upam, da smo z izbranim programom izpolnili vaša pričakovanja in da se srečamo na koncertih v Slovenski filharmoniji.”

V antologiji glasbe 20. stoletja so se znašla nekatera pomembna imena, med katerimi je Matej Šarc zlasti omenil Oliviera Messiaena in prvo slovensko izvedbo njegove legendarne simfonije Turangalila. Skladatelj sezone pa bo italijanski ustvarjalec Salvatore Sciarrino, ki pa ga bodo dopolnjevali še drugi skladatelji 20. stoletja, kot so Luigi Nono, Edgard Varese, Bernd Alois Zimmermann, Alexander Zemlinsky, Claude Debussy, Edward Elgar, Anton Webern, Dmitrij Šostakovič, Aaron Copland, Ralph Vaughan Williams, Arvo Pärt, John Adams, George Gershwin…

Med slovenskimi skadatelji se bodo panorami 20. in sedaj že 21. stoletja v programih poridružili Marij Kogoj, Lucijan Marija Škerjanc, Demetrij Žebre, Primož Ramovš, Božidar Kos, Damijan Močnik, Neville Hall, Milko Lazar, Nana Forte, Črt Sojar Voglar.

Med starejšimi skladatelji ali iz zgodnejših obdobij bo poudarek na Bachu (Maša v h-molu), Haydnu (oratorij Stvarjenje), Tartiniju, Mozartu, Beethovnu (jubilejni večer), Berliozu (Poletne noči), Brahmsu (Simfonija št. 4), Brucknerju (Maša v e-molu), Schützu, Mendelssohnu (Hebridi, Simfonija št. 3, Mahlerju (Simfonija št. 3), Straussu (Tako je govoril Zaratustra, Alpska simfonija), Wagnerju (Parsifal), Čajkovskem (Simfonija št. 6), Griegu (Koncert za klavir in orkester)…

Med dirigenti je morda najslavnejše ime Daniel Harding, ki se lahko pohvali s svetovno dirigentsko kariero, med drugim s precej koncerti v Salzburgu, pa tudi kot operni dirigent. Vrnil se bo Philipp von Steinaecker, prav tako svetovno znan je Reihard Goebel, ki naj bi dirigiral koncert z Ireno Grafenauer, a je že na tiskovni konferenci prišlo do informacije o njenem odprtem pismu in odpovedi koncerta. A Šarc o tem  ni vedel nič in zadeve, o kateri je izvedel v obliki novinarskega vprašanja,  ni komentiral. Dirigenti bodo še Axel Kober, Valentin Urjupin, James Tuggle, Douglas Boyd, Gordan Nikolić, Marcelo Lehninger, Michael Wendeberg, Simon Krečič, Marco Angius, Titus Engel, Stephen Layton, Bart van Reyn, Sebastjan Vrhovnik, Helena Fojkar Zupančič, Jerica Bukovec, Peter Dijkstra.

Koncert ob odprtju nove sezone
In jubilejni koncertne sezone Zbora Slovenske filharmonije

8. in 9. september 2020, ob 19.30
Gallusova dvorana, Cankarjev dom

Orkester Slovenske filharmonije
Zbor Slovenske filharmonije
Stephen Layton, dirigent
Anna Dennis, sopran
Helen Charlston, mezzosopran
Ruairi Bowen, tenor
Laurence Williams, basbariton
Tomaž Sevšek, orgle
Domen Marinčič, čembalo

Johann Sebastian Bach:
Maša v h-molu, BWV 232

V sodelovanju z izvrstnimi glasbeniki Slovenske fiharmonije je prof. Primož Zevnik s svojimi produkcijskimi skupinami posnel spote za novo abonmajsko sezono te naše naše častitljive in ugledne institucije. Snemali so na Brdu, v Arboretumu, Ljubljani, Filharmoniji, apartmajih na Tromostovju in v Plečnikovi cerkvi sv. Frančiška v Šiški. V PVC ciklu so posebej predstavili zvezdniškega zborovskega dirigenta Andreja Makorja in trenutno eno najpopularnejših zborovskih skladb na svetu. Filharmoniki igrajo v čudovitih okoljih obeh naših parkov.

“Upam, da si vzamete čas in se vpišete na enega izmed izvrstnih abonmajev Slovenske filharmonije. Hkrati pa so spoti začetek, upamo, lepega sodelovanja med nami in to našo vrhunsko glasbeno institucijo. Zahvala desetinam sodelavcev, ki so požrtvovalno pripravljali novo filmsko vizualno podobo filharmonikov. Zlasti Jušu, Galu, Danu, Marjanu in Jakobu. In pa Iztoku za odlične fotografije in oblikovanje zvoka za PVC abonma. Upam, da vam bodo spoti všeč. Primož Zevnik”

Nova abonmajska sezona 20/21: https://youtu.be/6MsQZd_N_JY
Filharmonični klasični koncerti: https://youtu.be/bhBiXz05ze4
Same mogočne skladbe: https://youtu.be/Vm1143hRIeM
Sodobni orkestrski abonma: https://youtu.be/zGi5Tu_uezg
Vokalno-inštrumentalni program: https://youtu.be/d-6QkTtebQA
Pretežno vokalni cikel: https://youtu.be/0Je1dSULl0o

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja