Prihaja najboj iskani tenorist Jonas Kaufmann


Na 68. Ljubljana Festival prihaja najbolj iskani, cenjeni in eden najboljših tenoristov v zadnjih dvajsetih letih; nemški operni in koncertni pevec Jonas Kaufmann.

Kaufmann 89414013_10157126756036274_6557946282491510784_o.jpg

Jonas Kaufmann, foto spletne strani

Prvi koncert izjemnega mednarodno priznanega tenorista Jonasa Kaufmanna v Ljubljani in Sloveniji je med najbolj pričakovanimi dogodki letošnjega poletnega festivala. Na poletnem odru na Kongresnem trgu mu bomo prisluhnili ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko maestra Jochena Riederja. Koncert bo v sredo, 26. avgusta, ob 20.30 uri. Žal bodo še vedno veljale vse omejitve glede števila obiskovalcev; teh bo lahko “v parterju” največ 500, vsi ostali pa bodo za ograjo, kar je seveda spričo pandemije in zdravstvenih razmer povsem nelogično, saj tam ne bo nobenega nadzora.

Jonas Kaufmann_vir Festival Ljubljana.jpg

Kaufmann velja za lepotca

Nemški tenorist Jonas Kaufmann je znan kot operni in koncertni pevec z izvrstno pevsko tehniko. Z izjemnimi karizmatičnimi uprizoritvami se enako dobro znajde v osrednjih vlogah nemškega, francoskega in italijanskega opernega repertoarja kot tudi v intimnih samospevih nemškega Lieda.

Kaufmann se je rodil v Münchnu. Oče je delal v zavarovalnici, mama pa kot vzgojiteljica v vrtcu. Imel je še eno starejšo sestro. Klavir se je začel učiti pri osmih letih in je pel v osnovnošolskem zboru. Čeprav se je pripravljal za sprejemne izpite iz matematike, je poleti leta 1989 začel vokalno izobraževanje na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Münchnu. Med študijem je v Bavarski državni operi pel nekaj manjših vlog. Leta 1994 je diplomiral na univerzi in se takoj uveljavil tako v opernih predstavah kot na koncertnih odrih. 

Sobotna-lohengrin-scala-35-hires-jpeg0.jpeg

Jonas Kaufmann kot Lohengrin v Scali

Leta 1995 je Kaufmann po glasovni krizi dobil pomoč pri ameriškem baritonistu Michaelu Rhodesu, ki ga je naučil “novega načina petja”, in tega, kako postati “bolj sproščen s svojim glasom in v sebi”.  V svoji knjigi Meinen die wirklich mich? je Kaufmann dejal: “Najti Michaela Rhodesa, ki bi ti resnično lahko pomagal in te pripeljal do uspeha, je res velika sreča.” 

Svojo poklicno kariero je začel v Staatstheater v Saarbrücknu leta 1994 in bil kmalu povabljen na svoje prve nastope v nemških gledališčih, kot sta operi v Stuttgartu in Hamburgu. Sledili so mednarodni  nastopi v Lyric Opera v Chicagu, Opera national de Paris in v milanski Scali. Na Salzburških slavnostnih igrah je debitiral leta 1999 v novi produkciji Busonijevega Doktorja Fausta in se tja vrnil leta 2003 kot Belmonte v Mozartovem Begu iz seraja ter za koncert Beethovnove Devete simfonije z Berlinsko filharmonijo.

Met-online-werther-Kaufmann.jpg

Jonas Kaufmann kot Werther v MET

Leta 2006/2007 je interpretiral Don Joséja  v Bizetovi Carmen v londonskem Covent Gardnu. Leta 2006 je debitiral kot Alfredo v Verdijevi Traviati v MET. Maja 2008 je pel Cavaradossija v Puccinijevi Tosci v Covent Gardnu.

V letih 2008/2009 je nastopil v Massenetovi operi Manon v Chicagu in v naslovni vlogi nove produkcije Wagnerjevega Lohengrina v Bavarski državni operi. Prav tako je Lohengrina pel na Wagnerjevem festivalu v Bayreuthu leta 2010 v režiji Hansa Neuenfelsa in pod vodstvom dirigenta Andrisa Nelsonsa.

Sobotna-lohengrin-scala-52-hires-jpeg1.jpeg

Lohengrin

Njegov debitantski posnetek za založbo Decca, Romantic Arias , je izšel januarja 2008. Za isto založbo je posnel tudi cikel pesmi Franza Schuberta, za založbo EMI pa  Pinkertona v Puccinijevi operi Madama Butterfly.

Nastopil je v Massenetovem Wertherju v pariški Operi. Predstava je bila posneta in objavljena na DVD-ju novembra 2010.

Aprila 2011 se je vrnil v Metropolitansko opero kot Siegmund v Wagnerjevi Walküri v novi produkciji režiserja Roberta Lepagea.  Septembra 2011 so mu opravili operacijo za odstranitev bezgavke. Decembra se je vrnil na koncertne in operne odre in nastopil v naslovni vlogi v Gounodovem Faustu. Leta 2012 je pel Lohengrina na odru milanske Scale.

Jonas 4963407281_d055247975_b

Jonas Kaufmann kot Cavaradossi v Berlinu

15. februarja 2013 je Kaufmann prvič nastopil v naslovni vlogi Wagnerjevega Parsifala v Metropolitanski operi. Pel je tudi Don Alvara v Verdijevi operi Moč usode.

Februarja 2014 se je Kaufmann vrnil v MET z naslovno vlogo v Massenetovem Wertherju. Junija 2014 je debitiral v vlogi Des Grieuxa v Puccinijevi operi Manon Lescaut v Kraljevi operi v Londonu, novembra pa je pel isto vlogo v drugi produkciji Manon Lescaut v Bavarski državni operi.

Lohengrintop20140712_170636.jpg

Lohengrin v Bayreuthu leta 2010

V naslednjih letih je pel Florestana v Beethovnovem Fideliu na Salzburških slavnostnih igrah, debitiral kot Tristan…

Kaufmannov repertoar vključuje okrog petdeset opernih vlog. Od leta 2002 je posnel  okrog 25 DVD in prav toliko CD.

Nemški dirigent Jochen Rieder je dirigiral številnim priznanim orkestrom, z Jonasom Kaufmannom pa ga povezuje dolgoletno in intenzivno glasbeno prijateljstvo.

jonas_kaufmann (c) Gregor Hohenberg

Kaufmann je zelo fotogeničen

Program sredinega koncerta z Jonassom Kaufmannom:

Vincenzo Bellini: Uvertura k operi Norma
Giacomo Puccini: »Recondita armonia«, arija Cavaradossija iz opere Tosca
Georges Bizet: Danse Bohème iz Suite Carmen št. 2
Georges Bizet: »La fleur que tu m’avais jetée«, arija Don Joséja iz opere Carmen
Pietro Mascagni: Intermezzo iz opere Cavalleria rusticana
Pietro Mascagni: »Mamma, quel vino è generoso«, arija Turidduja iz opere Cavalleria rusticana
Giuseppe Verdi: Uvertura k operi Moč usode
Jules Massenet: »Ah! tout est bien fini … O souverain!«, arija Rodriga iz opere Le Cid
Jules Massenet: Le dernier sommeil de la Vierge iz oratorija Le Vierge
Umberto Giordano: »Un dì all’azzurro spazio«, aria Andrea Chénierja iz opere Andrea Chénier
Giacomo Puccini: Intermezzo iz opere Sestra Angelika
Giacomo Puccini: »Nessun dorma«, arija Calafa iz opere Turandot

lohengrinbayreuthlammel9.jpg

Drzna uprizoritev Lohengrina v Bayteuthu je imela ogromen odmev v svetu

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja