Duo Claripiano na 68. Ljubljana Festivalu


68. Ljubljana Festival nadaljuje s serijo komornih koncertov, ki so že zaznamovali zadnjih deset, štirinajst dni v letošnjem programu. Čeprav smo v obdobju, kot ga nihče ni pričakoval, to je pandemiji covida 19, s precejšnjimi omejitvami, ki vplivajo na celovitost sprejemanja glasbenih dogodkov, se je program, sicer z določenimi spremembami datumov nekaterih gostovanj, uresničil v celoti, za organizatorje pa predstavlja še večji napor in nenehno preverjanje “zdravstvenih razner” v državi. Po današnjem koncertu kvarteta kitar Aïghetta napovedujejo že jutri naslednji koncert, ko pričakujemo na odru Viteške dvorane Križank ob 20. uri nastop slovenskega Dua Claripiano.

duo-e1400013911964.jpg

Duo Claripiano, foto osebna predstavitvena spletna stran/Sara Bano

Duo Claripiano sestavljata pianistka Tatjana Kaučič in klarinetist Dušan Sodja, ki ju ljubezen povezuje v glasbi in zasebno, kar se zrcali v njunih bleščečih izvedbah, polnih ljubezni in ponotranjene občutenosti. Glasbenika, zaposlena v Slovenski filharmoniji, sta Claripiano ustanovila leta 1994 in nanizala vrsto odmevnih koncertov doma in v tujini, uspešnih projektov ter ustvarila bogato diskografijo, v kateri izstopajo dela slovenskih skladateljev.

LS IMG_5670.jpg

Nastop ob tiskovni konferenci Lovra Sodje, foto Marijan Zlobec

Slovenski skladatelji so ju imenovali za ambasadorja slovenske glasbe. Z njimi se predstavljata po svetu, od Ljubljane do Beograda, Prage, Stockholma, Edinburgha, Salzburga in Madrida vse do Erevana, Los Angelesa in Kitajske. Diplomirala sta na ljubljanski Akademiji za glasbo in magistrirala na Univerzi Mozarteum v Salzburgu. Posebno noto pa so njunemu ustvarjanju dodali: fagotist Božidar Tumpej, skladatelj Ivo Petrić in pianist Anthony Spiri na Visoki šoli za glasbo v Kölnu.

Duo-Claripiano-scaled

Dušan Sodja in Tatjana Kaučič, foto arhiv Festivala Ljubljana

Klarinet in klavir bosta ob tej priložnosti zazvenela v dveh vrhunskih stvaritvah Roberta Schumanna in Albana Berga iz železnega repertoarja ter priredbi Mahlerjevih orkestriranih pesmi iz različnih opusov, ki so poseben izziv samo za dva izvajalca. Tri skladbe slovenskih skladateljev treh generacij: Marijana Lipovška, Lojzeta Lebiča in Tadeje Vulc zaznamujeta odličnost in pripadnost vokalu, ki ga tokrat prepuščajo klarinetu.

Program jutrišnjega koncerta:

Robert Schumann: Fantazijske skladbe, op. 73
Gustav Mahler, prir. R. Kornfeil: Ich bin der Welt abhanden gekommen (štiri izbrane pesmi)
Alban Berg: Štiri skladbe, op. 5
Marijan Lipovšek: Tri pravljice za klarinet in klavir
Lojze Lebič: Invokacija (In memoriam Primož Ramovš)
Tadeja Vulc: Oblaki so rudeči, Petelinček je zapieu (posvečeno Duu Claripiano).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja