Kvartet kitar na 68. Ljubljana Festivalu


Prihodnji teden na 68. Ljubljana Festivalu bo še naprej v znamenju komornih koncertov. Tako bo že v ponedeljek, 10. avgusta, ob 20. uri v Viteški dvorani Križank nastopil Kvartet Aïghetta, v katerem nastopajo štirje kitaristi: François Szonyi, Alexandre Del Fa, Philippe Loli in Olivier Fautrat.

unnamed (92).jpg

Kvartet Aïghetta, foto arhiv Festivala Ljubljana

Na ponedeljkovem koncertu se obeta pester spored izvirnih in prirejenih del za kitarski kvartet v izmenjavanju skladb preteklosti in sedanjosti.

Program:
Ferdinando Carulli: Kvartet, op. 21
Philippe Loli: Tango del Mar
Giacomo Rossini / P. Loli: Uvertura k operi Seviljski brivec
Olivier Fautrat: Granizado de limón
Kurt Weill / N. Nashir: Dve pesmi iz Opere za tri groše
Olivier Fautrat: Senso
Philippe Loli: Fuego
Alexandre Del Fa: Casa de la fuente
George Bizet / prir. Philippe Loli: Arija Bohème iz opere Carmen

44300374_540999413004696_6593057300833894400_o.jpg

Olivier Fautrat

Aïghetta kvartet s sedežem v Monte Carlu že več kot tri desetletja navdušuje poslušalce po svetu s svojimi eklektičnimi koncertnimi programi, ki presegajo žanrske meje. Kvartet je debitiral leta 1982 z izvedbo Koncerta za štiri kitare Andaluz Joaquina Rodriga s Filharmoničnim orkestrom iz Monte Carla. Sledila je obsežna evropska turneja, na kateri si je Aïghetta utrdila sloves, kot zasedba z inovativnim, očarljivim zvokom, z uravnoteženimi glasovi, ki zvenijo kot en.

MIonVxRk_400x400.jpeg

Philippe Loli

Seznam koncertov in festivalov, na katerih je zasedba nastopila, je obsežen, vključuje pa dvorane, kot so La Fenice in Benetkah, Palau de la Musica Catalana v Barceloni, Salle Garnier v Monte Carlu.

unnamed (93)

Alexandre Del Fa

V Ljubljani se bo predstavila s programom, ki bo vključeval skladbe manj znanih avtorjev, kot je italijanski skladatelj zgodnjega 19. stoletja, Ferdinando Carulli, priredbe odlomkov iz Rossinijevega Seviljskega brivca, Bizetove Carmen in Opere za tri groše avantgardista Kurta Weilla. Program bodo dopolnjevale izvirne skladbe, ki jih člani Aïghette (Alexandre Del Fa, Philippe Loli, Olivier Fautrat) v zadnjih letih vse pogosteje ustvarjajo in so pod vplivi jazza, flamenka, tanga in klasične glasbe.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

%d bloggers like this: