Skladbe znamenitih skladateljev v izvedbi ansambla Goffriller


68. Ljubljana Festival se uspešno nadaljuje s serijo mednarodnih komornih koncertov profesorjev Mojstrskih tečajev, domačih solistov oziroma ansamblov, kot tudi posameznih tujih solistov in komornih orkestrov ali ansamblov, tako da je razmerje bolj na strani tujcev in nekaterih nam že znanih solistov.

unnamed (91).jpg

Ansambel Goffriller, foto arhiv Festivala Ljubljana

Ta teden se zaključuje z jutrišnjim koncertom v Viteški dvorani Križank, ko bo ob 20. uri koncert z deli znamenitih skladateljev v izvedbi ansambla Goffriller, ki ga je bil ustanovil priznani italijanski pianist Epifanio Comis.

C IMG_20200727_205030_resized_20200727_090257414

Epifanio Comis v Viteški dvorani Križank, foto Marijan Zlobec

Epifanio Comis je pred dnevi v okviru svojega koncertnega in pedagoškega sodelovanja na 68. Ljubljana Festivalu že imel svoj zelo uspešen in odmeven recital.

Ansambel Goffriller je ustanovil, kot rečeno, pianist Epifanio Comis, ki je k sodelovanju povabil koncertante, zaposlene kot docente na Glasbenem inštitutu Vincenzo Bellini v Kataniji (Sicilija). Ansambel spleta umetnost pristne godalne liričnosti in klavirskega barvnega spektra v idealno partnerstvo, ki v polnosti izraža vse najfinejše zvočne posebnosti takšne komorne zasedbe. Odličnost ansamblu zagotavljajo izkušeni glasbeniki, nagrajenci domačih in mednarodnih tekmovanj, ki prihajajo iz najuglednejših italijanskih akademij, kot sta Chigiana v Sieni in Akademija v Cremoni, in so aktivni v najpomembnejših simfoničnih ter komornih ansamblih Italije. Prožnost komorne zasedbe omogoča poustvarjanje raznolikega repertoarja od baroka do glasbe 20. stoletja. Ansambel vzdržuje tesne stike s sodobnimi skladatelji, ki jih spodbuja k pisanju novih, njemu posvečenih skladb, ustvarjenih z afiniteto do njegovega prepoznavnega subtilno-poetskega interpretativnega tona.

Prisluhnili bomo ansamblovi interpretaciji skladb priznanih skladateljev. Mozartov Klavirski kvartet v g-molu že z začetno odločno izjavo nakaže mogočnost te glasbene stvaritve. Slišali bomo prve tri stavke Puccinijevega Godalnega kvarteta v D-duru, skladatelj pa je nekatere glasbene ideje iz te skladbe kasneje uporabil v svojih slavnih operah (npr. Madama Butterfly). Zadnja skladba večera bo Schumannov Klavirski kvintet v Es-duru, ki je znan po svoji prešernosti in velja za osrednje delo komorne glasbe 19. stoletja.

Nastopajoči:

Epifanio Comis, klavir
Vito Imperato, violina
Giovanni Anastasio, violina
Alberto Salomon, viola
Benedetto Munzone, violončelo

Program jutrišnjega koncerta:

Giacomo Puccini: Godalni kvartet v D-duru
Wolfgang Amadeus Mozart: Kvartet za klavir št. 1 v g-molu, K. 478
Robert Schumann: Kvintet za klavir v Es-duru, op. 44

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja