Koncert profesorjev Mojstrskih tečajev


Festival Ljubljana predstavlja koncert odličnih glasbenikov v Viteški dvorani Križank. V sredo, 29. julija, ob 20. uri se bodo predstavili in zaigrali oboist Emanuel Abbühl s pianistko Kimiko Imani in flavtist Felix Renggli s pianistom Thomasom Haberlahom. Priznani glasbeniki sodelujejo tudi kot profesorji Mojstrskih tečajev 68. Ljubljana Festivala, ki se jih udeležujejo mladi glasbeniki iz mnogih držav, saj so izrazito mednarodne narave.

Felix Renggli.jpg

Felix Renggli

Flavtist Felix Renggli in oboist Emanuel Abbühl sta priznana koncertanta, uveljavljena solista in komorna glasbenika ter orkestraša. Na klavirju ju bosta spremljala priznana pianista Thomas Haberlah in Kimiko Imani.

Tako flavtist Felix Renggli, ki je docent na Konservatoriju za glasbo italijanske Švice v Luganu, kot tudi oboist Emanuel Abbühl, zaposlen na Univerzi za glasbo v Mannheimu in Akademiji za glasbo v Baslu, sta kot rečeno priznana koncertanta, uveljavljena solista in komorna glasbenika ter orkestraša. Felix Renggli je kot prva flavta igral v različnih orkestrih, kot so Orkester Festivala v Luzernu, Tonhalle v Zürichu, Simfonični orkester mesta St. Gallen, Evropski komorni orkester in Camerata Bern. Kot solist in komorni glasbenik pogosto koncertira po Evropi, Južni Ameriki, Združenih državah, na Japonskem, v Koreji in na Kitajskem.

Emanuel Abbuhl

Emanuel Abbühl

Emanuel Abbühl, ki je tudi častni član Kraljeve glasbene akademije v Londonu, je bil med letoma 2006 in 2015 vodilni oboist v Baselskem simfoničnem orkestru, Rotterdamskem filharmoničnem orkestru ter Londonskem simfoničnem orkestru in nastopal pod vodstvom sira Colina Davisa, Bernarda Haitinka in Valerija Gergijeva.

Pianist Thomas Haberlah je profesor na Glasbeni akademiji v Hannovru, poleg tega pa pogosto korepetira na mednarodnih glasbenih festivalih in mojstrskih tečajih z glasbeniki, kot so Hartmut Rohde, Karl-Heinz Steffens, Andrea Lieberknecht, Felix Renggli in drugi. Kot solist in član komornih zasedb nastopa doma in po Evropi, koncertna pot pa ga je popeljala tudi na turneje v Korejo in na Japonsko. Japonska pianistka Kimiko Imani je študij klavirja zaključila na Visoki šoli za glasbo v Detmoldu. Po študiju je začela sodelovati pri številnih projektih za komorno glasbo. Razvila so se sodelovanja z renomiranimi solisti, kot so Emanuel Abbühl, Albrecht Mayer, Lucas Macias Navarro, Guilhaume Santana in Alexei Ogrintchouk. Trenutno poučuje na Univerzi za umetnost v Berlinu in Akademiji za glasbo Hanns Eisler v Berlinu.

Izvajalci:

Emanuel Abbühl, oboa
Kimiko Imani, klavir, čembalo
Felix Renggli, flavta
Thomas Haberlah, klavir

Program jutrišnjega koncerta:

J. S. Bach: Sonata za flavto, oboo in čembalo št. 3 v g-molu, BWV 1029
F. Liszt: Leta romanja – Prvo leto: Švica, suita za klavir, S. 160 4. st. Ob izviru
B. A. Zimmermann: Koncert za oboo in mali orkester
M. Ravel: Sonatina in klavir v fis-molu, M. 40 (priredba za flavto in klavir D. Waltherja)
R. Schumann: Adagio in Allegro za oboo in klavir, op. 70
A. Moeschinger: Basni za flavto in oboo
A. Dvorák: Sonatina v G-duru, op. 100, za flavto in klavir (Indijanska žalostinka).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja