Slavni I Solisti Veneti na 68. Ljubljana Festivalu


Festival Ljubljana predstavlja večer z italijanskim komornim orkestrom I Solisti Veneti. Na koncertu bomo prisluhnili skladbam italijanskih baročnih skladateljev. Koncert bo v Preddverje Križank jutri, 23. julija, ob 21. uri. Če vstopnice še nimate, si jo lahko zagotovite na blagajni Križank, spletni strani ljubljanafestival.si ter na vseh prodajnih mestih mreže mojekarte.si. Po nekaterih podatkih je koncert sicer že razprodan, a je preddverje veliko in se sedeži lahko še malo stisnjejo, pa bodo še vedno v okviru zdravstvenih predpisov NIJZ.

I Solisti Veneti.jpg

I Solisti Veneti, foto arhiv Festivala Ljubljana

Komorni orkester I Solisti Veneti je leta 1959 ustanovil znameniti dirigent Claudio Scimone, ki je bil do konca svojih dni skoraj 60 let tudi njegov glasbeni vodja. Ansambel se je predstavil na več kot 6000 koncertih v več kot 90 državah, je gost najpomembnejših glasbenih festivalov, posnel je več kot 350 plošč in tako se uvršča med svetovne glasbene zvezde.

Pod vodstvom Scimoneja si je prislužil številna visoka priznanja in nagrade, kot so grammy, različne nagrade glasbene kritike, »Una vita nella musica«, ki velja v Italiji za Nobelovo nagrado za glasbo ter plaketo evropskega parlamenta kot ambasador kulture in glasbe onkraj meja. Orkester je sodeloval s številnimi izjemnimi glasbeniki, kot so Placido Domingo, Josè Carreras, June Anderson, Marilyn Horne, Itzhak Perlman, Sviatoslav Richter, Jean-Pierre Rampal, Salvatore Accardo in mogimi drugimi, ter s skladatelji, kot so Ennio Morricone, Sylvano Bussotti, Franco Donatoni, Nicola Campogrande, ki so Scimoneju in orkestru posvetili svoje kompozicije.

Claudio-Scimone_500.jpg

Claudio Scimone

S poglobljenimi raziskavami so I Solisti Veneti oživili več sto del italijanske glasbene dediščine. Orkester, znan po svoji interpretativni prefinjenosti, ki iz vsakega koncerta naredi nepozabno doživetje, goji posebno vez z beneško glasbo in enim največjih tamkajšnjih baročnih glasbenih mojstrov, z Antoniom Vivaldijem, pa tudi s Tomasom Albinonijem. Iz njunih opusov bosta zazveneli dve najpomembnejši deli. Tartini in Pasculli sta manj znani imeni italijanskega baroka in romantike, zato pa toliko bolj mikavni.

IMG_2472-Copia-710x473.jpg

Giuliano Carella

Giuliano Carella, ki je od leta 2019 umetniški vodja orkestra I Solisti Veneti, je študij kompozicije končal na Konservatoriju za glasbo Cesare Pollini v Padovi, orkestralno dirigiranje na Konservatoriju za glasbo Giuseppe Verdi v Milanu in se izpopolnjeval pri Francu Ferraru na Akademiji Chigiana v Sieni.

Program jutrišnjega koncerta:

Antonio Vivaldi: Štirje letni časi
Tomaso Albinoni: Koncert za oboo in godala v d-molu, op. 9, št. 2
Giuseppe Tartini: Koncert za violončelo in godala v A-duru (ob 250. obletnici Tartinijeve smrti)
Antonio Pasculli: Simpatici ricordi della Traviata, za oboo in godala

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja