Začetek mojstrskih tečajev na 68. Ljubljana Festivalu


68. Ljubljana Festival nadaljuje bogato tradicijo svojih mojstrskih tečajev. Prvi koncert ob pričetku glasbenih mojstrskih tečajev bo že drevi ob 20. uri v Viteški dvorani Križank  Zazveneli bodo zvoki viole in klavirja v izvedbi violista Guya Ben-Zionyja ter pianista Naamana Wagnerja.

guy ben-ziony.jpg

Guy Ben-Ziony, foto arhiv Festivala Ljubljana

Guy Ben-Ziony, rojen v Izraelu, se je igranja viole učil pri vodilnih domačih učiteljih, kot so Chaim Taub, Gad Lewertoff in David Chen. Študiral je pri priznanih violistkah Tabei Zimmermann in Tatjani Masurenko, za koncertni izpit pa je pod vodstvom Daniela Hardinga izvedel Bartókov Koncert za violo in ga opravil z odliko. Kot mednarodno priznan komorni glasbenik se je udeležil pomembnih glasbenih festivalov, kot so Festival Lockenhaus, Festival mladih umetnikov v Davosu, Festival Spannungen Heimbach in legendarni Festival Prussia Cove. Kot solist je igral z mnogimi izraelskimi in evropskimi orkestri, kot so Camerata Nordica, Offenbacher Kammerorchester, Izraelski komorni orkester ali Solisti Tel Aviva. Bil je član godalnega kvarteta Zapolski z Danske in dunajskega ansambla Waldstein ter nastopal v številnih evropskih koncertnih dvoranah. Kot ustanovni član Izraelskega komornega projekta tesno sodeluje s sodobnimi skladatelji, kar ga je popeljalo na številne inovativne poti. Kot prvi violist je reden gost pri številnih vodilnih komornih in simfoničnih orkestrih v Evropi, kot so simfonični orkestri v Hamburgu, Berlinu in Frankfurtu, Simfonični orkester iz Bamberga, Camerata Salzburg, orkester Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Komorni orkester Mahler in orkester Amsterdam Sinfonietta. Leta 2016 je pri založbi Genuin Classics izšla njegova prva solistična CD-plošča z naslovom Monodialogue, ki je bila deležna odličnih kritik.

Naaman Wagner je diplomiral na jeruzalemski glasbeni akademiji, kjer je študiral klavir pri Eitanu Globersohnu in dirigiranje pri Evgenyju Tsirlinu, diplomiral je prav tako na višji glasbeni šoli v Hannovru, kjer je študiral pri profesorju Arieju Vardiju. Kot solist in komorni pianist je nastopal v Izraelu, Evropi ter Aziji, pogosto je snemal tudi za izraelsko radijsko postajo Kol Hamusika. Wagner je kot član ansambla 21st Century prav tako aktiven na področju sodobne glasbe, s katerim je kot solist na številnih premierah mojstrovin 20. in 21. stoletja nastopal v Izraelu, Seulu, Hong Kongu in Tibilisiju pod taktirko Ilana Volkova in Zsolta Nagyja. Nastopil je tudi v komorni dvorani Berlinske filharmonije, v Mendelssohn – Saal in Mendelssohn – Haus v Leipzigu, v Künstlerhausu v Münchnu, v muzeju Tel Aviva, jeruzalemskem gledališču in jeruzalemskem glasbenem centru. Sodeloval je tudi na Kol Hamusika festivalu, izraelskem festivalu in festivalu Abu-Gosh.

Program drevišnjega koncerta

Sergej Prokofjev: Romeo in Julija, op. 64, izbor stavkov iz baleta v priredbi Vadima Borisovskega
Benjamin Britten: Lacrymae, op. 48 – refleksije na temo pesmi Johna Dowlanda
Nino Rota: Intermezzo za violo in klavir
George Enescu: Koncertna skladba za violo in klavir

Koncert profesorja viole Guya Ben-Zionyja, ki v tej sezoni poučuje na mojstrskih tečajih Ljubljana Festivala, bo ob klavirski spremljavi Naamana Wagnerja v poslušanje ponudil štiri skladbe iz 20. stoletja. Izbrani stavki iz baleta Romeo in Julija, op. 64, ruskega skladatelja Sergeja Prokofjeva v priredbi Vadima Boriskovskega nas bodo popeljali v Verono k dvema mladima osebama, ki sta samo zaradi vzplamtele ljubezni morali umreti in tako postati žrtvi spora družin Montegov in Capuletov.

Lachrymae, op. 48, je kot niz refleksij na temo pesmi Johna Dowlanda, Benjamin Britten napisal leta 1950 za znanega virtuoza violista Williama Primorsa in ustvaril eno večjih mojstrovin 20. stoletja za violo. V njej umetelno obdeluje Dowlandovo hrepenečo temo in se z njo poigrava do sladkega konca, ko jo zaslišimo v vsej njeni lepoti.

Program bo obogatil romantični in očarljivi Intermezzo za violo in klavir Nina Rote, italijanskega skladatelja, znanega po filmski glasbi, ki jo je napisal za okrog 150 filmov. Sodeloval je z režiserji, kot so Fellini, Zeffirelli, Visconti, Coppola. Koncert se bo sklenil z virtuozno Koncertno skladbo za violo in klavir, ki jo je briljanti George Enescu napisal na pobudo Gabriela Fauréja za interno tekmovanje pariškega konservatorija. Zasnoval jo je tako, da je pomagala žirantom hitreje prepoznati nadarjene violiste. Še danes je priljubljena koncertna stalnica, s katero se predstavljajo najboljši violisti.

Program mojstrskih tečajev:

Guy Ben Ziony, viola, Naaman Wagner, korepetitor
Seminar: 21. 7. – 27. 7. 2020

Emanuel Abbühl, oboa, Kimiko Imani, korepetitor
Seminar: 23. 7. – 28. 7. 2020

Felix Renggli, flavta, Thomas Haberlah, korepetitor
Seminar: 27. 7. – 2. 8. 2020

Epifanio Comis, klavir
Seminar: 25. 7. – 30. 7. 2020

Jens Peter Maintz, violončelo, Keiko Tamura, korepetitor
Seminar: 28. 7. – 2. 8. 2020

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja