Mednarodna razstava A dela ? v galeriji Vžigalica


Ljubljanska galerija Vžigalica na Trgu francoske revolucije (nasproti Križevniške cerkve) pripravlja novo mednarodno razstavi A dela ?, ki ji bo proti koncu avgusta sledil še prav tako mednarodni festival. Odprtje razstave bo v torek, 14. julija, ob 19. uri. Projekt je del mreže EASTN-DC, ki jo sofinancira program Evropske unije Ustvarjalna Evropa. Odprtje bo potekalo v skladu s priporočili NIJZ.

A_dela__ 2 Rok_Marinšek.jpg

A dela ?, foto Rok Marinšek

Na razstavi so predstavljene novejše produkcije transdisciplinarne raziskovalne in razvojne platforme ZKM | Hertz-Lab. Sodelujoči umetniki in raziskovalci se osredotočajo na možnosti ustvarjanja in oblikovanja v času pospešenega tehnološkega napredka ter digitalizacije. Razstava predstavlja dela, ki uporabljajo različne predstavne in vmesniške strategije ter digitalne tehnologije za dosego raznolikih modalitet interaktivnosti.

Razstava A dela? je, kot rečeno, uvod v istoimenski festival, ki ga med 24. in 28. avgustom na različnih lokacijah v Ljubljani organizira Društvo Ljudmila v okviru evropske mreže raziskovalnih, izobraževalnih in umetnostnih institucij EASTN-DC. Ta na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije obravnava nove premike v digitalni paradigmi, s poudarkom na interaktivnih, haptičnih in multimodalnih principih.

Na razstavi A dela? so predstavljene novejše produkcije transdisciplinarne raziskovalne in razvojne platforme ZKM | Hertz-Lab, ki pod okriljem medijskega centra ZKM Karlsruhe od leta 2017 združuje Inštitut za vizualne medije ter Inštitut za glasbo in akustiko. Sodelujoči umetniki in raziskovalci se v okviru inovacijskega centra Hertz-Lab osredotočajo na možnosti ustvarjanja in oblikovanja v času pospešenega tehnološkega napredka ter digitalizacije. Razstava predstavlja dela, ki uporabljajo različne predstavne in vmesniške strategije ter digitalne tehnologije za dosego raznolikih modalitet interaktivnosti.

A_dela__Rok_Marinšek.jpg

Götz Dipper – Messenger’s Report

Zbirka glasbenih orodij Music Table obiskovalca vabi k spoznavanju različnih principov algoritemskega komponiranja glasbe. Sledi načelom odprtega dela, aktivne udeležbe in opolnomočenja gledalca ter deluje predvsem kot didaktično orodje.

tether_sketch1_small.jpg

Dan WilcoxTether

Interaktivna zvočna instalacija Dana Wilcoxa Tether udeleženca zaplete v igro, katere pravila ta spoznava skozi interakcijo s prožnim fizičnim vmesnikom. Tega sestavljajo krogle na napetih elastičnih vrvicah in sistem računalniškega vida, ki položaj in gibanje delcev prevaja v dinamično elektronsko zvočno krajino, ki v interakciji z obiskovalcem niha med potencialnim in kinetičnim.

V zvočni instalaciji Götza Dipperja Messenger’s Report je poslušalec ob spremljanju mnoštva pripovedovalcev, ki posredujejo splet fragmentiranih poročil antičnih grških slov, v procesu sestavljanja pomena uspešen le občasno. Pripoved se nenehno lomi in preobraža v nov pripovedni tok, kar v ospredje postavlja predvsem akt recepcije in interpretacije ter pozornost poslušalca preusmeri k razbiranju delovanja algoritma.

427-monocause-dialectics-post-truth-era.jpeg

Yannick Hofmann – Monocause

Aplikacija Monocause Yannicka Hofmanna uporabnika namenoma postavlja v skrajno pasivno, zamejeno vlogo. Z drsanjem po ekranu lahko z vsebino zgolj simpatizira ali ne. Delo tako posredno ironizira sam pojem interaktivnosti, ki je znotraj novomedijskega diskurza vse prej kot nevtralen. Naenkrat predstavlja tako eno bistvenih opredelitev medijske umetnosti, ki naj bi omogočala svobodno in kritično refleksijo ter rabo tehnoloških medijev, kot tudi posredno sredstvo discipliniranja in omejevanja uporabniške oz. gledalske izkušnje.(Iz spremnega besedila Maje Burja).

Mednarodno razstavo in festival so skupaj pripravili Društvo Ljudmila, laboratorij za znanost in umetnost; Muzej in galerije mesta Ljubljane; ZKM Hertz-Lab, producenta Maja Burja in Luka Frelih. Sodelujejo: Ludger Brümmer, Götz Dipper, Yannick Hofmann, Chikashi Miyama in Dan Wilcox. Prav tako sodelujejo: konzorcij osmo/za, Zavod Projekt Atol, Valter Udovičić, Lisa Bensel, Johannes Jensen, Tomaž Ižanc, Gregor Krpič in Žiga Kranjec.

Razstava se bo končala s samim festivalom, to je 28. avgusta.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja