Grofica Marica na 68. Ljubljana Festivalu prestavljena na september


68. Ljubljana Festival se je na Kongresnem trgu uspešno začel, vendar v nadaljevanju že prihaja do določenih datumskih sprememb v napovedanem programu. Poleg pandemije, ki zelo vpliva na razmere in zmanjšanje števila obiskovalcev na prireditvah, nagaja še muhasto in hitro spremenljivo vreme. Po spremembi datuma nastopa Tomaža Domicelja in Jureta Torija, ki bo 5. julija, sledi še večji časovni skok. Tako je zagrebška predstava operete Grofica Marica prestavljena na torek, 8. septembra, ob 20. 30 uri na Kongresni trg.

groficamarica-3.jpg

Prizor iz zagrebške predstave Grofice Marice, vse fotografije Komedija/Novković

Bila pa je napovedana 7. julija v Ljubljanski operi. Kot veste, so se razmere spričo pandemije zelo poslabšale, tako na Hrvaškem kot v Sloveniji, še bolj v Srbiji, Severni Makedoniji, Bosni in Hercegovini. Po prestopu meje je sedaj obvezna karantena, poleg tega je za nastopajoče in njihovo potovanje v negotovih zdravstvenih razmerah veliko tveganje, česar organizator ne more sprejeti, saj je za vse zdravje na prvem mestu.

groficamarica-4

Podobne težave se napovedujejo v Salzburgu, kjer ni predvideno nikakršno združevanje ali druženje ob kozarčku, kar je sicer priljubljeno opravilo, ker bodo vsi bifeji zaprti. Med samimi predstavami ali koncerti v dvoranah sicer mask ne bo ali ne bodo obvezne. Podobno bo ob nadaljevanju sezone v milanski Scali septembra, le da bodo obiskovalci v dvorani na obrazu lahko ohranili in nosili maske.

groficamarica-7.jpg

Komedija Zagreb obudila Grofico Marico

Zagrebško mestno gledališče Komedija je Grofico Marico madžarskega skladatelja Emmericha Kálmána postavilo na oder že četrtič in je ena od njegovih najuspešnejših uprizoritev. Od prve postavitve si jo je ogledalo že več kot 150.000 gledalcev, uspeh pa se po najnovejši izvedbi novembra 2019 nadaljuje.

groficamarica-9

Pri nas v preteklosti večkrat gostujoča Komedija je po dvajsetih letih obudilo opereto Grofica Marica, tokrat v režiji Ozrena Prohića in adaptaciji Lade Kaštelan. Grofica Marica je ob Kneginji čardaša, ki je bila na Ljubljana Festivalu že izvedena, najbolj znana opereta Emmericha Kálmána in je eden od vrhuncev tega žanra. Premierno je bila izvedena leta 1924 na Dunaju, njena uprizoritev pa je trajala kar šest ur in pol, saj so morali nastopajoči zaradi navdušenega aplavza občinstva stalno ponavljati že izvedene točke, kot je bilo takrat v navadi.

groficamarica-24.jpg

Zgodba govori o samostojni, bogati, lepi in duhoviti grofici, ki se želi rešiti nadležnih snubcev, ki jo osvajajo zaradi njenega bogastva. Da bi lahko v miru uživala življenje, medtem ko čaka na pravo ljubezen, si izmisli namišljenega zaročenca, vendar dogajanje ne poteka po njenih načrtih. Opereto, ki aludira na »dunajsko opereto«, sestavljajo bogata melodika, valčki, ansambelske scene in obsežen večdelni finale, pri čemer ima precej pomembno vlogo tudi ples.

groficamarica-68

https://marijanzlobec.wordpress.com/2020/06/05/zgk-komedija-iz-zagreba-prihaja-na-68-ljubljana-festival-z-grofico-marico/

groficamarica-69.jpg

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja