Prestavljen koncert Tomaža Domicelja na 68. Ljubljana Festivalu


Festival Ljubljana ima v svojem festivalskem poletnem programu le po nekaj koncertov iz t. i. neklasične glasbene scene. Največjo tradicijo ima Vlado Kreslin s svojimi spremljevalci in gosti. Tradicionalen pa je že koncert kantavtorja Tomaža Domicelja, ki je gost Ljubljana Festivala že več let. Na 68. Ljubljana Festivalu se bo predstavil s Peto akustiko, ki pa je zaradi slabe vremenske napovedi prestavljena na nedeljo, 5. julija, in sicer ob 21. uri v Preddverju Križank. Vsem imetnikom vstopnic sporočajo, da menjava le-teh ni potrebna.

domicelj-4-img_20190705_232420_resized_20190705_112720348.jpg

Tomaž Domicelj lani na Čisti akustiki na Peklenskem dvorišču v Križankah, foto Marijan Zlobec

Preddverje Križank bo s svojim magičnim in intimnim okoljem prizorišče zdaj že tradicionalnega poletnega akustičnega Domiceljevega koncerta na ljubljanskem festivalu. Peta akustika bo resnično že peta takšna predstavitev začetnika slovenskega kantavtorstva, ikone Tomaža Domicelja. Nadaljevanje dosedanjih nastopov, imenovanih Čista akustika, bo tako nov povzetek njegovih najzanimivejših ubesedenih skladb, kakor tudi svež pristop do nekaterih njegovih povsem instrumentalnih izvedb. K temu bo s svojo improvizatorsko ustvarjalnostjo zagotovo veliko prispeval tokratni Domiceljev gost, revirski harmonikar Jure Tori.

Tori IMG_8253 foto joze pozrl.JPG

Jure Tori, foto Jože Požrl

Jure Tori je širšemu občinstvu znan predvsem kot član folk rock skupine Orlek in je v svoji pisani karieri nastopal že na petih celinah, v številnih prestolnicah in na zelo pomembnih prizoriščih. Z lastnimi posnetimi projekti pa je harmoniko raztegnil od folklorne glasbe prek klasike in poezije do tanga. Na Peti akustiki tako ne bo manjkala tudi kakšna izvirna skladba izpod peresa Jureta Torija, ki je sicer lahko znana z njegovih albumov in nastopov, prvič pa bo zazvenela v duetu harmonika-akustična kitara.

domicelj-4.jpg

Tomaž Domicelj na Škrabčevi domačiji v Hrovači pri Ribnici, foto Marijan Zlobec

Tomaž Domicelj nastopa v sodelovanju z Radiem Slovenija Prvi, tako da ves koncert posname, potem pa uredi in pripravi dvourno oddajo, iz katere pa je največkrat izločen del govorjenega nastopa, kajti pri Domicelju brez obširnih komentarjev ne gre. Tako da se pričakuje kake tri ure dolg program. Zakaj Domicelj toliko govori, mi ni čisto jasno, bi pa se dalo sklepati, da je sicer “med letom” preveč tiho in da si ravno tu lahko da duška. Tokrat je seveda radovednost, kaj bo povedal, kako današnji položaj v Sloveniji ipd. komentiral, še večja. Govori zelo refleksno, spontano, intuitivno in duhovito, podobno kot predstavlja svoj program, kompozicije in besedila.

Foto mediaspeed.net.jpg

Tomaž Domicelj v Križankah, foto Mediaspeed. net

V zadnjem času se je nenadoma znašel na seznamu avtorjev, katerih nastope bi pravzapav morali prepovedati. To je bilo zapisano v kontekstu polemike okrog Thompsonovega koncerta v Mariboru, češ da bi analogno morali prepovedati tudi Domicelja, ker poje pesem Na gobec. Kolikor se spomnim, te svoje pesmi na Čisti akustiki nikoli ni ne izvajal ne omenjal. Je pa zanimivo, kaj vse se najde, če se želi. Na koncu te proglasijo, v tem kontekstu rečeno, še za “proustaša”. (Izvedbo skladbe najdete na YouTube).

domicelj-img_4263

Tomaž Domicelj ob 50. obletnici svojih glasbenih začetkov na Šubičevi gimnaziji, foto Marijan Zlobec

Tomaž Domicelj je vseeno bolj komorni ali solistični avtor, ki išče obliko in vsebino lastne izpovedi izključno na svoj način. Je pisec besedil, analitik slovenske popularne (popevke) z vidika zgodovine in tipologije njenih besedil (diploma na Filozofski fakulteti pri dr. Borisu Paternuju), prevajalec, nazadnje petega teksta musicala Mamma, mia ! Ima celo vrsto pesemskih in glasbenih identitetnih točk, ki ga trajno uvrščajo v antologijo slovenske vokalno – zabavne glasbe, kantavtorstva, izvirne poezije in “teatra enega”, če si izposodim termin Staneta Severja. Kajti v nekem smislu je vendarle njegov nastop teater s celostno podobo.

domicelj-7-img_1207.jpg

Tomaž Domicelj na Peklenskem dvorišču, foto Marijan Zlobec

https://marijanzlobec.wordpress.com/2019/07/06/s-tomazem-domiceljem-od-jamajke-nazaj-proti-sloveniji/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/10/28/tomaz-domicelj-50-let-po-zacetkih-na-subicki/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/02/24/tomaz-domicelj-o-slovenscini-v-zabavni-glasbi/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/06/27/tomaz-domicelj-na-peklenskem-dvoriscu/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/06/29/povej-kar-mislis-da-bos-mirno-spal/

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja