Brazilija presegla milijon okuženih


Po vsem svetu je več kot 8,6 milijona primerov novega koronavirusa, vključno z več kot 460.000 smrtnimi žrtvami, kažejo podatki z univerze Johns Hopkins. Brazilija je v enem dnevu poročala o 54.771 primerih novih okužb, kar je več kot je bila doslej najvišja enodnevna številka v ZDA – včeraj 30.927 novih okužb. Brazilija je tako včeraj presegla milijon okuženih, danes pa ima mrtvih že 49.156.

5eee4595d1573

Vsi bi radi živeli normalno, a tega še dolgo ne bo

Koronavirus glomazi neusmiljeno po vsej Latinski Ameriki. Brazilija pa ni edina ali najhitreje rastoča država po številu okuženih; zelo napredujeta zlasti Peru (že 248 tisoč, kar je glede na število prebivalcev več kot v Braziliji) in Čile (237 tisoč), potem Mehika (170 tisoč), Kolumbija (63 tisoč), Ekvador (50 tisoč). Vendar sta Brazilija in Mehika na čelu držav, ki določajo nove rekordne dnevne evidence okužb, medtem ko je svet vedno bolj zaskrbljen spričo novih izbruhov, ki se ponavljajo.

V Evropi, kjer pandemija napreduje ali se vrača že po kratki vrnitvi k določenim oblikam normalnosti, je bilo registriranih več kot 2,5 milijona okužb, od tega več kot polovica v Rusiji, Veliki Britaniji, Španiji, Italiji in Franciji. Skupaj je bilo 192,158 smrtnih žrtev, če štejemo to sobota, 20. junija, na podlagi uradnih virov.

Evropska celina je še vedno najbolj prizadeta zaradi pandemije, čeprav trenutno najbolj napreduje Latinska Amerika.

Brazilija pa ni edina ali najhitreje rastoča država po številu okuženih; zelo napredujeta zlasti Peru (že 248 tisoč, kar je glede na število prebivalcev več kot v Braziliji) in Čile (237 tisoč), potem Mehika (170 tisoč), Kolumbija (163 tisoč), Ekvador (50 tisoč).

Čile je to soboto, 20. junija, poročal o 7.144 umrlih zaradi covid-19, tako da je v uradno štetje vključil še verjetne smrti, povezane z boleznijo, ki prikazujejo neustavljiv napredek pandemije v državi.

Ekvadorski Nacionalni odbor za izredne razmere (COE) je podatke o pandemiji covid-19 v Ekvadorju posodobil zjutraj. Po zadnji posodobitvi je bilo 50.183 potrjenih primerov virusa, umrlo pa je skupno 7 065 ljudi. Od tega je 4.199 bolnikov, ki so umrli zaradi potrjenih primerov koronavirusa. Preostalo število, 2 866, pa je verjetna smrt zaradi virusa. To pomeni, da gre za ljudi, od katerih testa ni bilo mogoče dobiti, vendar so umrli s simptomi odpovedi dihanja, zato se štejejo, kot da je vzrok smrti covid-19.

Skupna statistična ugotovitev je, da pandemija novega koronavirusa razsaja še povsod. V Evropi je Švedska svojo vzvišenost nad ostalim svetom plačala s 56 tisoč okuženimi in 5.053 mrtvimi, Belgija, ki bi morala biti spričo sedeža EU svetovni zgled urejenosti, pa beleži 60.550 okuženih in 9.696 mrtvih. Podobno Nizozemska z 49.502 okuženima in 6.089 mrtvimi. Z objestnostjo, češ kaj nam pa covid – 19 more, ne pridemo nikamor, posledice pa so svetovna katastrofa. Rusija beleži 577 tisoč okužb, Velika Britanija 303 tisoč, Španija 246 tisoč, Italija 238 tisoč, Nemčija 191 tisoč, Francija 160 tisoč…

V ZDA je umrlo že več kot 119.000 ljudi in je po podatkih Univerze Johns Hopkins že registriranih vsaj 2,2 milijona primerov. Trenutno je največji problem Florida, saj so v enem dnevu registrirali 4.049 novih okužb, kar je po podatkih državne statistike skupno 93.797.

V ZDA so v zadnjih 24 urah zabeležili 705 smrtnih žrtev, kar je deveti dan zapored z manj kot 1.000 smrtnih primerov na dan. Kljub izrazitemu upadu, razvidnem iz dnevnih podatkov glede na aprilske vrhove, je približno dvajset ameriških držav v zadnjih dneh poročalo o porastu primerov, virus pa še naprej vpliva na jug in zahod države. Strah pred vrnitvijo bolezni se osredotoča tudi na protirasistične proteste, ki že več tednov pretresajo državo, in na vrnitev kampanj Donalda Trumpa, z velikim shodom v Oklahomi.

Na stotine podpornikov Donalda Trumpa se je v soboto, 20. junija, v Tulsi zbralo na predsednikovi prvo kampanji. Udeleženci trdijo, da jih nevarnost, da se covid – 19 razširi na velik, natrpan stadion, ne bo ustavila. Ograje, nameščene okoli BOK Arene, so bile zapolnjene s Trumpovimi podporniki, ki so prišli s kapicami in rdečimi majicami, ki predstavljajo slogan “Make America Great Again”, vendar jih je zelo malo nosilo maske ali upoštevalo distanco. Predsednik je minimiziral tveganje, da bo ta popoldanski shod, na katerem bo na tisoče prisotnih kričalo in pelo, lahko sprožil izbruh koronavirusa.

Španija bo britanskim popotnikom omogočila obisk države, ne da bi jih karantirala od nedelje, 21. junija, je v soboto za BBC povedala španska zunanja ministrica Arancha González Laya.

“Britanskim obiskovalcem bomo omogočili, da od 21. junija vstopijo v Španijo, tako kot v preostalo Evropsko unijo ali v schengensko območje, in brez potrebe po karanteni,” je dejala.

Odločitev je bila sprejeta “iz spoštovanja do 400.000 Britancev, ki imajo v Španiji druge domove,” je dejala González Laya.

Vendar bo Španija še naprej uporabljala “trojni pregled”, ki vključuje preverjanje izvora potnikov, preverjanje temperature in registracijo, tako da je možno sledenje stikov, je dodala.

González Laya je še dejala, da se Španija še vedno pogovarja z organi Združenega kraljestva, ali bodo španskim obiskovalcem ponudili enake pogoje.

Trenutno Združeno kraljestvo uvaja 14-dnevno samoizolacijo za vse potnike, ki vstopajo v državo.

Kaj se dogaja v Sloveniji ? Od daleč gledano, nevarnost nikakor ni minila, a se bojim, da bodo ljudje še eno karanteno sredi poletja težko prenesli. Prvi pogoj je nošenje mask, ohranjanje distance in prepoved množičnega zbiranja brez zahtevanih pogojev. Nadzor na vseh mejah bi moral biti obvezen, vsaj za merjenjem temperature.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja