Cankarjeva nagrada s 5000 EUR konkurent kresniku ?


Slovenski PEN, ki ga vodi predsednica Ifigenija Simonović, je že razposlal vabila na prvo podelitev Cankarjeve nagrade za najboljše slovensko izvirno objavljeno leposlovno delo preteklega leta. Prva ali prvič nagrada, poimenovana po velikem slovenskem pesniku, pisatelju, dramatiku, publicistu, polemiku, kritiku, celo politiku Ivanu Cankarju, prihaja v slovensko javnost z veliko zamudo, tako da so jo prehiteli “vsi drugi”, zlasti pa seveda Prešernova nagrada ter različne nagrade, kot so kresnik za najboljši slovenski roman, Jenkova nagrada za najboljšo slovensko pesniško zbirko, Grumova nagrada za najboljšo izvirno slovensko dramo, Rožančeva nagrada za najboljšo slovensko esejistiko…Vilenica, kot je znano, ne nagrajuje slovenskih avtorjev, razen za kristal vilenice. Bolje pozno kot nikoli, bi lahko rekli ob napovedi dogodka. Preberimo, kako je slovensko javnost nagovoril predsednik Upravnega odbora Cankarjeve nagrade Marko Golja.

IvanCankarPortrait

Fotografski portret Ivana Cankarja

Spoštovana, cenjeni,

vabim vas na prvo podelitev Cankarjeve nagrade za najboljše izvirno objavljeno leposlovno delo preteklega leta. Nagrado bomo podelili 21. junija ob 17. uri v Cankarjevem lazu na Vrhniki (v primeru lepega vremena), oziroma v Cankarjevi knjižnici Vrhnika (v primeru slabega).

Donator Cankarjeve nagrade v znesku 5000 evrov je Občina Vrhnika, prireditev soorganizirata Upravni odbor Cankarjeve nagrade in Cankarjeva knjižnica Vrhnika.

Na prireditvi bodo nastopili harmonikar Nejc Grm z deli Uroša Rojka in Lojzeta Lebiča ter dramska igralka Draga Potočnjak z Belo krizantemo Ivana Cankarja. Slavnostni govornik bo Tone Partljič, avtorji Simona Semenič, Vinko Möderndorfer, Sebastijan Pregelj in Brane Senegačnik pa bodo v pogovoru z Agato Tomažič pripovedovali o svojih nominiranih delih. Zbrane bodo pozdravili direktorica Cankarjeve knjižnice Vrhnika Sonja Žakelj, župan Občine Vrhnika Daniel Cukjati in Marko Golja.

Nagrajenca bo med prireditvijo izbrala žirija v sestavi Ana Geršak, dr. Darja Pavlič, Matej Bogataj, akademik Niko Grafenauer in prof. Ivan Verč (predsednik).

Prisrčno vabljeni na poklon Cankarju in sodobni slovenski književnosti.

Marko Golja, predsednik Upravnega odbora Cankarjeve nagrade

Prva podelitev Cankarjeve nagrade je bila mišljena ali načrtovana 10. maja na dan Cankarjevega rojstva, a so jo spričo pandemije koronavirusa prestavili. Člani strokovne žirije so tako le na dopisni seji marca sprejeli merila za izbor nominirancev: upoštevajo odnos literarnega dela do žanrskih konvencij, večpomenskost literarnega dela oziroma njegovo odprtost za interpretacije, estetsko privlačnost, izoblikovan slog in njegovo usklajenost z obravnavano tematiko, vpisanost v širši kontekst slovenske književnosti v času od osamosvojitve do danes, upoštevali bodo tudi zvrstno uravnoteženost izbranih del in presojali, ali posamezno delo pomeni trajno obogatitev slovenske kulturne ­zakladnice.

Kot je iz vabila razvidno, so nominiranci za nagrado štirje, ki bodo na sami prireditvi nastopili. Ker je Sebastijan Pregelj kandidat še za kresnika, se lahko zgodi, da bi v razmaku le nekaj dni prejel dve nagradi. Ali pa bi prva nagrada izključila še drugo ?

Izmed predlogov, ki so prispeli do 8. februarja, je predsednik strokovne žirije Upravnemu odboru Cankarjeve nagrade sporočil širši izbor nominirancev z utemeljitvami.

Knjiga Ljudomrznik na tržnici (Mladinska knjiga) Vinka Möderndorferja združuje raznoliko zbirko esejev, dnevnikov in krajših mnenjskih zapisov »o dolini šentflorjanski ter druge gledališke in pesniške reči«. Kot celota se zbirka neposredno navezuje na Cankarjevo tradicijo angažiranih, družbenokritičnih besedil, ki na slogovni ravni lahkotno prehajajo iz publicističnega v literarni žanr. Obenem se polemika in satira izmenjujeta s poetičnimi razmisleki o lastni umetniški praksi in ustvarjalnem procesu.

V generacijskem romanu Sebastijana Preglja V Elvisovi sobi (Goga) prvoosebni pripovedovalec spremlja dogodke skozi svoje otroške in kasneje mladostniške oči, od predšolskega obdobja do študentskih let, pri čemer se s te perspektive dotika družbenega dogajanja od Titove bolezni do osamosvojitve Slovenije in vojne v Bosni.

Dramska pisava Simone Semenič se v igri to jabolko, zlato ukvarja z žensko željo, z njenim ozaveščanjem in potlačitvami. Tri ženske v različnih obdobjih, študentka, ki si očita, da je popustila profesorjevemu spolnemu nadlegovanju, uspešna in živahna srednjeletnica, ki jo mikajo zunajzakonske radosti kot linija bega iz rutine zakonskega življenja, in vdova, zaljubljena v moževega dvojčka, sanjajo iste sanje.

Brane Senegačnik se z zbirko Pogovori z nikomer (Slovenska matica) vrača k temeljem poezije s samostojnim, inovativnim in obenem prepoznavnim odnosom do tradicije klasičnega in sodobnega slovenskega strukturiranega verza. V središču njegove poetike je pesniška beseda, ki je vedno nekaj manj ali več od resničnosti predmeta, ki ga poimenuje, opomenja in osmišlja.

Nagrado, poimenovano po Ivanu Cankarju, so lani ustanovile štiri institucije – Slovenski PEN, Slovenska akademija znanosti in umetnosti, Univerza v Ljubljani in Znanstvenoraziskovalni center SAZU. Napovedale so nagrado za izvirno književno delo v »Cankarjevih« literarnih zvrsteh: za pesniško zbirko, roman, dramo in zbirko kratkih pripovedi ali esej.

Od ustanovitve lanskega septembra do leta 2024 bo izvedbo nagrade vodil in upravljal štiričlanski Upravni odbor. Predsednik odbora je Marko Golja, predstavnik Slovenskega PEN, podpredsednica Alojzija Zupan Sosič, predstavnica Univerze v Ljubljani, predstavnik ZRC SAZU je Marijan Dović in predstavnica SAZU Nina Šenk Kosem.

Donator nagrade je kot rečeno Občina Vrhnika, sponzor podjetje RIKO, medijska partnerja sta RTV SLO – program ARS in Dnevnik, soorganizatorja dogodka pa Knjižnica Ivana Cankarja in Zavod Ivana Cankarja z Vrhnike.

Marijan Zlobec


En odgovor na “Cankarjeva nagrada s 5000 EUR konkurent kresniku ?”

  1. Spoštovani gospod Marijan Zlobec, zahvaljujem se vam za Vaš izčrpen prispevek o Cankarjevi nagradi in Vas lepo pozdravljam, vse dobro, Marko Golja

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja