Fotografska razstava Po stopinjah mojega deda Miška Kranjca


V Galeriji Brigita na Lancovem (Radovljica) bodo v četrtek, 18. junija, ob 19. uri odprli razstavo »Po stopinjah mojega deda«, fotografinje in novinarke Mankica Kranjec. Prva postaja te edinstveno zasnovane razstave na Gorenjskem, ki hkrati sovpada s ponovno obuditvijo kulturnih dogodkov po epidemiji, bo gotovo imela prav poseben umetniški naboj, saj tematsko povezuje vnukinjo z dedom, fotografinjo z velikim pisateljem Miškom Kranjcem.

4oA92q4Q

Z izbranimi vizualno zanimivimi prizori prekmurskih ravnic fotografinja Mankica Kranjec predstavlja motive slikovitih krajev, kjer je njen ded, izvrstni slovenski pisatelj Miško Kranjec, preživljal svojo “mladost v močvirju”. Čeprav je bil Kranjec ravninski človek, pa je morda malce manj znano, da se je pogosto rad umaknil tudi na hribovito Gorenjsko. V Javorniku pod Joštom sta med drugim nastali literarni deli Macesni nad dolino in Mesec je doma na Bladovici. Za slednjo je leta 1958 prejel Prešernovo nagrado.

T9K9HcMA

Mankica Kranjec

»To je moja povest o dobrih ljudeh, prijaznih vaseh, osamljenih razpotjih, prostranih njivah, skritih močvirjih in tistih poteh, kjer je nekoč hodil moj ded, pisatelj Miško Kranjec,« je o razstavi zapisala avtorica.

JAHGPN5w

Mankica je pričevalka nekega časa in hkrati dokumentaristka podob, ki počasi, a vztrajno izginjajo. Skozi 30 izbranih fotografskih motivov gledalcu ponuja širši vpogled v življenje ob Muri ter tako ustvarja nezavedno povezavo med umetnostjo in svojo izkušnjo iskanja dedovih stopinj. Gre za posebej premišljen in celostno zastavljen koncept, ki je nastajal leto dni. Fotografije bodo razstavljene v starih lesenih okvirjih, razstava pa bo enkratno dopolnjena tudi z navedki iz Kranjčevih knjig in zapisanimi spomini Mankičinega očeta Matjaža.

Razstava bo v Galeriji Brigita na ogled do 18. julija. (Po tiskovnem sporočilu).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: