Svetlobna gverila: Pet elementov


Galerija Vžigalica je tudi v letu 2020 osrednje prizorišče festivala Svetlobna gverila. V galeriji in njeni okolici je na ogled vrsta svetlobnih postavitev, instalacij in projekcij.Formalno odprtje festivala 15. junija odpade, razlog je seveda epidemiološka situacija, ki je povzročila tudi terminski premik v mesec junij. Bo pa v ponedeljek galerija za oglede odprta že ob 12. uri, za večerno dogajanje pa bo največ teme za svetlobne efekte oziroma projekte, instalacije, video…ob 21.30.

c94b1fd94d71fd872227e666f1095a78

Nicolas Bernier – Frekvence (Svetlobni kvant)

Negotove razmere, ki jih je zakrivil virus – te so sicer nekaterim umetnikom služile tudi za navdih – pa žal prinašajo tudi okrnjen mednarodni program festivala in umanjkanje zagotovil, da bo vse potekalo po načrtih. Festival je tudi letos del programa Poletne muzejske noči (20. junija), za katero pripravljajo še več posebnih dogodkov in vodstvo, program pa načrtujejo tudi na Metelkovi.

Tema 16. edicije festivala – pet elementov – je povezana z naravo in njenimi mogočnimi silami. Koncept se opira na starodavno tradicijo štirih elementov (voda, zrak, zemlja, ogenj), ki se jim je pridružil še peti. Grški filozof Aristotel je peti element definiral kot eter, skrivnostno snov vesolja, v starejši indijski kozmološki tradiciji pa srečamo soroden pojem, poimenovan akaša.

Epicenter dogajanja bo tudi letos Galerija Vžigalica, kjer predstavljajo tri projekte. Kanadski umetnik Nicolas Bernier s svetlobno instalacijo Frekvence (Svetlobni kvant) skuša našim čutilom skozi poetizirane forme približati svet kvantne fizike. Video instalacija Kristine Kokalj In zdaj jo pijem, sestavljena iz kaotičnega prostorskega asemblaža najrazličnejših objektov in mehanizmov, se navdihuje pri elementu vode. Projekt Luknja Tadeja Droljca izpostavlja opojnost odmevov, ki jih umetnik namesto zvoka implementira z odbijanjem svetlobe.

Vodstvo s kolesom z dr. Skavčenkom in Svetlobnimi gverilkami bo ob četrtkih in sobotah ob 21.30 izpred Galerije Vžigalica. Odprta bo od torka do nedelje od 12.00 do 23.30. (Po tiskovnem sporočilu).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: