Baletna večera Baleta SNG Ljubljana na Kongresnem trgu


Po uspešnem baletnem koncertu Nismo pozabili na vas, ki so ga neposredno prenašali na TV Slovenija, bo ljubljanski Balet SNG tudi letos nastopil na festivalu Junij v Ljubljani. »Veseli smo, da lahko nadaljujemo z delom in našo plesno umetnostjo, ki je še kako živa in privlačna, če jo plešeš na odprtem odru pred občinstvom sredi Ljubljane,« je gostovanje v sklopu Junija v Ljubljani na Kongresnem trgu pospremil Petar Đorčevski, umetniški vodja baleta po pooblastilu ravnatelja.

Maia Makhateli in Petar Đorčevski 2

Vrhunska plesalca Maia Makhateli in Petar Đorčevski, foto Balet SNG/ Darja Štravs Tisu

V umetniškem večeru 14. junija ob 21. uri, ki ga je z najboljšimi solisti ljubljanskega nacionalnega baleta Ano Klašnja, Tjašo Kmetec, Nino Noč, Uršo Vidmar, Matejo Železnik, Kentom Yamamotom, Filipom Viljušičem, Yujinom Muraishijem in Lukasom Zuschlagom izbral Petar Đorčevski, se bodo zvrstili klasični plesni dueti iz Labodjega jezera, Giselle, Hrestača, Romea in Julije, Velikega Gatsbyja ter sodobnejšega Party for two na glasbo The Chordettes v koreografiji baletnega solista Lukasa Zuschlaga.

Posebna gostja večera, ki jo je slovensko občinstvo že videlo na minulem televizijskem baletnem koncertu Nismo pozabili na vas, je primabalerina Maia Makhateli iz amsterdamskega nacionalnega baleta, sicer rojena v Gruziji, ki je trenutno med najboljšimi balerinami sveta. Z vrhunskim solistom Petrom Đorčevskim bo nastopila v pas de deuxu Giselle in Albrechta ter v sklepnem delu večera z znamenito balkonsko sceno Romea in Julije v koreografiji Tomaža Rodeta na glasbo Sergeja Prokofjeva.

Petar Đorčevski in Maia Makhateli bosta v baletu Pet tangov kot solo par občinstvo na Kongresnem trgu navduševala tudi dva dni zatem, 16. junija, ob isti uri. Poleg njiju bodo blesteli tudi ostali plesalci, ki so v času epidemije dobro skrbeli za svoje telo in kondicijo: Marin Ino, Chie Kato, Lukas Zuschlag, Filippo Jorio, Tasja Šarler, Urša Vidmar, Diana Radić, Erica Pinzano k. g., Yujin Muraishi, Thomas Giugovaz in Chirstopher Thompson k. g.

Program baletnih duetov 14. junija

Labodje jezero: Elegija – pas de deux, glasba Peter Iljič Čajkovski, koreografija Lynne Charles po Levu Ivanovu, plešeta Nina Noč in Kenta Yamamoto.

Giselle, pas de deux Giselle in Albrechta, II. dejanje, glasba Adolph Ch. Adam, koreografija Marius Petipa, plešeta Maia Makhateli in Petar Đorčevski.

Largo, glasba Georg Friedrich Händel, koreografija Vlasto Dedovič plešeta Urša Vidmar in Filip Viljušič.

Veliki Gatsby, duet, glasba Samuel Barber, koreografija Leo Mujić, plešeta Tjaša Kmetec in Kenta Yamamoto.

Verdi pas de deux, glasba Giuseppe Verdi, koreografija Tomaž Rode, plešeta Nina Noč in Filip Jurič.

Hrestač, pas de deux iz 2. dejanja, glasaba Peter Iljič Čajkovski, koreografija Youri Vàmos, plešeta Ana Klašnja in Yujin Muraishi.

Party for two, duet, glasba The Chordettes, koreografija Lukas Zuschlag, plešeta Mateja Železnik in Lukas Zuschlag.

Romeo in julija, Balkonska scena, glasba Sergej Prokofijev, koreografija Tomaž Rode, plešeta Maia Makhateli in Petar Đorčevski.


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja