Začel se je tradicionalni Junij v Ljubljani


Danes se začenja tradicionalni festival Junij v Ljubljani. Kljub pandemiji koronavirusa, je Festivalu Ljubljana, MOL, SNG Operi in baletu Ljubljana, Mini teatru, Pionirskemu domu in še drugim organizatorjem uspelo pripraviti privlačen program, še posebej po času zapore vseh prireditev množične kulture in s tem obiska. Seveda bo za določene zdravstvene ali varnostne ukrepe poskrbljeno.

11.-6.-ROCK-AKADEMIJA

Rock akademija, foto arhiv Pionirski dom

Dopoldanski in popoldanski dogodki festivala so namenjeni otrokom in mladini, večeri pa vrhunskim umetniškim dogodkom. Festival vsako leto poteka meseca junija in približuje kulturo najširšemu krogu občinstva. Brezplačne vstopnice so na voljo na blagajni Križank.

unnamed (16)

Programski kolaž

V Preddverju Križank (ob 21. uri) se prav tako z 11. junijem v okviru Mini teatra začenjajo predstave v sklopu projekta Mini teater – maxi poletje, prva na sporedu bo predstava Ribica Piera Paola Pasolinija v režiji Ivice Buljana. Nakup vstopnic je možen na blagajni Križank in na spletu.

unnamed (17)

Junij v Ljubljani napoveduje 21 dogodkov

Rock akademija je projekt Pionirskega doma, namenjen skupnemu muziciranju mladih glasbenikov v različnih glasbenih zasedbah in glasbenih vlogah. Na letošnjem festivalu Junij v Ljubljani so se kot prvi že predstavili  z novimi avtorskimi skladbami, akustičnimi priredbami in prirejenimi skladbami.

11.-6.-sprejem-najuspesnejsih-devetosolcev-nrovan-004

Koncert za najuspešnejše ljubljanske osnovnošolce, foto Nik Rovan

Na Mestni občini Ljubljana že tradicionalno pripravljajo sprejem najuspešnejših ljubljanskih devetošolk in devetošolcev, ki so dosegali izjemen učni uspeh in vrhunske dosežke na športnem, kulturnem in raziskovalnem področju, s čutom za pomoč v stiski ter so družbeno aktivni in odgovorni. Ob zaključku osnovnošolskega izobraževanja jih bodo v brezskrbne počitnice in novim izzivom naproti popeljale glasbene skupine z ljubljanskih osnovnih šol. Mladi nadobudni glasbeniki se veselijo samostojnega koncerta pred širno publiko na Kongresnem trgu. Koncert bo danes ob 18. uri.

11.-6.-ROCK-MULCKI-foto-Barbara-Zajc

Rock mulčki, foto Barbara Zajc

Glasbeni koncert z Rock mulčki, katerim se bodo pridružili znani slovenski glasbeniki, bo drevi ob 21. uri, prav tako na Kongresnem trgu.

12.-6.-Zbudi-se-ribica

Zbudi se, ribica, foto arhiv Gledališča Talija

Jutri, 12. junija, bo ob 10. uri najprej prireditev za otroke Zbudi se, ribica. Razigrana predstava Gledališča Talija, ki najmlajše gledalce uči odgovornega ravnanja z okoljem in pitno vodo. (35 min.

12.-6.-Hevreka-Nik-Skrlec

Hevreka, foto Nik Skrlec

Hevreka je predstava, ki si jo boste lahko ogledali jutri ob 18. uri na Kongresnem trgu. Fizika v računalniški igrici v gledališču. Ampak kako? V predstavi Zavoda Margareta Schwarzwald so žanri fizične komedije in glasbenega gledališča prepleteni s temami, ki jim na prvi pogled ne bi pripisali komičnega potenciala. Fizika marsikomu predstavlja strah in trepet, ustvarjalci predstave pa so si jo vzeli kot izhodišče za noro potovanje v svet domišljije in komedije. Gledalci bodo skupaj z igralci na glavo postavili stereotipe o nerazumljivosti in dolgočasnosti fizike.

12.-6.-Jazzva-2019-foto-Jana-Jocif

Glasbena skupina Jazzva, foto Jana Jocif

Jazzva je v svet vokalne glasbe vstopila že več kot pred desetletjem. Na svoji poti raziskovanja človeškega glasu pišemo nove zgodbe, iščemo harmonije in se igramo z različnimi zvočnimi barvami in učinki. Z vsako skladbo, ki jo izvajamo, poskušamo najti poseben odnos in jo čim bolj doživeto in pristno poustvariti tudi za naše poslušalce. Naš repertoar sestavljajo pesmi iz najrazličnejših žanrov; od popa, jazza, slovenske popevke, rocka, do atraktivnih priredb slovenske ljudske glasbe. Jazzva zgolj s svojimi glasovi izvaja pesmi izvajalcev, kot so: Michael Jackson, Amy Winehouse, Elda Viler, Ditka Haberl, The Weekn’d, Magnifico in jih obogati z zanimivimi aranžmaji in živahnimi koreografijami. Sodelujemo z odličnimi aranžerji, ki več kot uspešno poskrbijo, da vse naše male nore ideje pridejo med notno črtovje. Koncert priljubljenega vokalnega ansambla Jazzva bo jutri ob 21. uri na Kongresnem trgu.

13.-6.-zgubljeni-glasek

Izgubljeni glasek, foto arhiv Uroša Potočnika

V soboto, 13. junija, bo ob 10. uri  na Kongresnem trgu najprej otroška predstava Izgubljeni glasek ali zakaj je potrebno za okolje skrbeti od malih nog. To je igrano-plesna ekološka predstava za enega škrata, eno vilo in kup majhnih in velikih otrok. Izvajalec: je Uroš Potočnik.(40 min)

13.-6.-EN-KNAP-mravljica-YOY-production

Huda mravljica, foto YOY production

Huda mravljica in mravljinčki se  bodo v soboto ob 18. uri  podali v  središče Ljubljane, kjer bodo zapeli in zaplesali pod krošnjami dreves. Huda mravljica je nagajiva in njeni mravljinčki zvedavi, zato vam v njihovi družbi prav gotovo ne bo dolgčas. Ker pa mravljice neizmerno rade zaplešejo v družbi, vse otroke vabijo, da se v plesnem gibu preizkusijo tudi sami. Pod predstavo se podpisuje EN KNAP – ovo gledališče.

13.-6.-BB-ORKSV-Robi-Cotic

Big band Orkestra Slovenske vojske, foto Robi Cotič

Koncert odličnih glasbenikov, ki že več kot dve desetletji z muzikalnostjo in gorečnostjo razveseljujejo občinstvo doma in v tujini. Tokrat z najimenitnejšimi domačimi vokalistkami ob rdeči niti večera ‘Soul Ladies’. Neisha, Nuška Drašček in Ana Soklič se bodo predstavile s svežimi big band priredbami kultnih soul evergreenov. Koncert v soboto na Kongresnem trgu bo ob 21. uri.

Mini teater bo v okviru svojega festivala imel v soboto dve predstavi v Preddverju Križank. Najprej bo ob 10. uri na programu priredba pravljice bratov Grimm Žabji kralj, To je lutkovna predstava.

Zvečer ob 21. uri bo gledališka predstava Sin Floriana Zellerja, ki jo Mini teater pripravlja v sodelovanju s Festivalom Ljubljana.

Mini teater pa bo v soboto gostoval še v Celju,  in sicer na Starem gradu s predstavo Živela vulva ! po motivih švedske umetnice Liv Strömquist.

(se nadaljuje)

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja