V Latinski Ameriki pandemija še traja


Medtem ko v Sloveniji razglašajo konec epidemije (ne pandemije), pa slednja v Latinski Ameriki še traja in traja, morda za kak dan pojenjuje, pa spet pohiti, tako da se število okuženih in umrlih v vseh državah še povečuje. Posledično ostajajo ukrepi še precej omejevalni, a zgolj zaradi gospodarstva in splošnega preživetja ljudi, ne pa samih zdravstvenih razmer.

DSCN9010

Parki v Guayaquilu v Ekvadorju so zaprti, foto Marijan Zlobec

V Ekvadorju bodo 1. junija sprostili notranji letalski promet, medtem ko mednarodnega še ne bo, razen posebnih letov. Nekatere države, kot Peru ali Kolumbija, so že objavile, da mednarodnega letalskega prometa ne bo do septembra. Kuba, ki je na začetku, ko sama ni imela nobenega okuženega, izvažala svoje zdravnike, se je okužila po krivdi enega samega nespametnega Italijana, ki je okužen prišel na otok. Danes beleži 2045 okuženih in 83 umrlih. Kuba sploh še ni objavila vesti o obnovi letalskega prometa, ki je sicer zelo močan z ZDA, Italijo, Španijo in Mehiko.
Spričo gospodarske krize, padca cen nafte in posledično zastoja izvoza, so razmere slabe, kljub prizadevanju nekaterih držav, da bi položaj omilili s tako imenovanimi socialnimi paketi. Sam sem v Guayaquilu videl tak primer razdeljevanja hrane med mestnimi taksisti. Vrsta je bila zelo dolga, čeprav paket verjetno ni bil vreden niti pet dolarjev. A če nimaš niti dolorita, jih je pet že veliko. Premožnejši pa kot povsod kupujejo veliko preveč vsega, kar ne bodo mogli porabiti.Povečujejo se nemiri, protesti, iskanja krivde v oblasteh, nedisciplina, ki je nasploh velik krivec za širjenje koronavirusa med ljudmi.
V Ekvadorju je še vedno karantena, policijska ura, obvezno nošenje zaščitnih mask, merjenje temperature pred vhodom v supermarkete, tržnice. Nisem pa še opazil kakšne zamenjave vlad ali predsednikov držav. Ekvador beleži že 38.843 okuženih in 5494 umrlih. Država ima sicer 17 milijonov prebivalcev.
O Peruju sem pred kratkim poročal o okrog sto tisoč okuženih, danes vidim objavljeno številko 155.671, smrti pa 4.371. Pandemija se je tu najbolj povečala v drugi polovici maja in se še širi. 30. maja na primer poročajo o kar 7.386 novih primerih okužb in 141 novih umrlih.
V Braziliji se uresničuje najbolj črn scenarij: pred dnevi sem poročal o okrog 350 tisoč okuženih, danes preberem podatek o že 502 tisoč okuženih in 28.872 umrlih.
Čile beleži že 94.858 okuženih, Mehika 87.512, Kolumbija 28.236, Argentina 16.214, Panama 13.018, Bolivija 9.592, Honduras 5.094, Gvatemala 4.739, Salvador 2.517, Kuba 2.025, Venezuela 1.459 in je tik za Slovenijo s 1.473 okuženimi, kolikor jih je objavljenih v mednarodni statistiki.
Slovenija je na 102. mestu in je v enem tednu pridobila devet mest, kar dejansko potrjuje, da je dobro delovala. Seveda pa nevarnost še ni mimo. A o tem veste sami veliko več od mene.
Kostarika ima 1,047 okuženih, Paragvaj 964, Urugvaj 821, Nikaragva 759, Jamajka 581… V Ekvadorju lahko ostanem “do konca”. Čas karantene se ne šteje v pravico do 90 dnevnega turističnega bivanja, potem pa imam na voljo še en mesec za vrnitev domov, so mi povedali predstavniki naše ambasade v Braziliji, s katero komuniciram.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja