Blodnik po Istri še kot e-Blodnik


Blodnik po Istri je odslej dosegljiv še kot e-knjiga. Kakor knjigo predstavljajo same avtorice: Agata Tomažič, Tamara Langus in Teja Kleč – Blodnik po Istri: Ne sprašujte za pot. Ilustrirala jo je Milanka Fabjančič, izdalo pa Društvo za dolgovezenje, 2019. Osem mesecev po izidu fizične knjige je bilo prodanih kar 1100 izvodov, zato je bilo nujno pripraviti še njeno elektronsko verzijo.

agata-dscn1636

Ilustratorka Milanka Fabjančič ter pisateljice Tamara Langus, Agata Tomažič in Teja Kleč, na lanskem 35. Slovenskem knjižnem sejmu, foto Marijan Zlobec

Blodnik je nastajal v eri poudarjenega materializma. Spoštovanja je bilo vredno le tisto, kar je bilo snovnega značaja. »Pandemija nas je potisnila v kontemplacijo in tudi blodnice smo iz te preskušnje (ki ji še ni konca!) izšle bolj poduhovljene. Manj materialistično naravnane. Prepričane, da je tudi nesnovno nekaj vredno,« so povedale avtorice Agata Tomažič, Tamara Langus in Teja Kleč.

Sad spoznanj avtoric je e-Blodnik! Knjiga, ki ni natisnjena na papirju in stisnjena med platnice, pa vendar ima glavno lastnost vsake knjige: vsebino.

E-Blodnik si je za to priložnost nadel tudi nova oblačila (beri: oblikovanje), ki so mu jih izbrale Milanka Fabjančič, Teja Ideja in Špela Razpotnik. Kupite ga lahko na Biblosu. Na voljo pa je tudi še nekaj Blodnikov prejšnje generacije, torej papirnatih, ki so naprodaj na blodnik.si.

Že Konfucij je rekel, da je branje popotnih vodnikov najelegantnejša bližnjica do krajev, ki jih ti popisujejo.

Predstavitev Blodnika po Istri za nagrado 35. SKS

“Blodnik po Istri je sodobna knjižna celostna umetnina. Na internetni strani najdete vse podatke o njej in o šarmantnih avtoricah, tam so predstavljeni priporočevalci knjige in odzivi oboževalcev na družabnih omrežjih, kje jo lahko naročite in število krajev, ki so jih vodičke obiskale v Istri, ki so jo prekrižarile po dolgem in počez. Pa ne samo to, tam je tudi kviz, s katerim lahko preverite znanje o tem polotoku, za katerega je grafit v Pulju nekoč vzklikal: »Kosovo republika, Istra kontinent!«.
Knjigo je užitek vzeti v roke, risbe Milenke Fabjančič so razglednice zgodb in selfiji popotnic. Če bi radi kaj pojedli, si ogledali znamenitosti iz časa socializma, bili nostalgični ob spominih iz otroštva, se podučili o sindikalnem turizmu, se nasmihali, smejali in krohotali ob zabavnih zgodbah, se dotaknili mehke pornografije in se izgubili, da bi našli najbolj posebne kraje, je Blodnik vaš edinstveni labirint do cilja.”
(Irena Štaudohar)

airbeletrina

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja