25. Slovenski dnevi knjige


V času, ko je kultura najbolj prikrajšana za svoje javne nastope, je prav, da jo podpiramo, kolikor se le da, saj je jasno, da normalnega kulturnega življenja v državi še dolgo ne bo. Najbolj na udaru so in bodo množične prireditve, kot so koncerti, gledališke, operne in baletne predstave, velike razstave, filmske projekcije, festivali različnih oblik in vsebin, mednarodna gostovanja, srečanja in dogodki, ki vabijo in pričakujejo množično udeležbo. Med njimi je festival 25. Slovenski dnevi knjige. Ob tem objavljam na svoji spletni strani komunike Društva slovenskih pisateljev.

unnamed (13)

“Slovenski dnevi knjige vse od svoje ustanovitve dalje svojo pozornost posvečajo širitvi pomena knjige, pisane besede ter opozarjajo na pomembnosti branja. Festival, ki bo letos obeležil 25. obletnico, se zaradi zaostrenih razmer v Evropi in svetu trenutno sooča z izrednimi in nepredvidljivimi izzivi, ki so posledica pandemije korona virusa (COVID-19) ter zavoljo tega svoje dogajanje večji del seli v virtualne svetove.

Letošnja oblika festivala bo programsko zaživela med 27. in 31. majem na spletni strani www.dneviknjige.si ter ponudila raznolike dogodke, ki kažejo na bogastvo slovenske literature. Ob mnogih virtualnih branjih, izmenjavanju različnih literarnih žanrov, velik del programa namenjamo povezavi literarnih ustvarjalcev s tistimi, ki iščejo navdih med knjižnimi platnicami, tistimi, ki o njih razpravljajo, jih oblikujejo in tistimi, ki jih berejo.

Festivalski program bo z dopoldanskimi dogodki poskušal zajeti otroško in mladinsko literaturo, v popoldanskem času nagovoriti bolj zahtevne bralce ter literarno stroko, ob večerih pa bo v povezavi s partnerji poskrbel tudi za lahko noč. V sodelovanju z različnimi slovenskimi založbami bomo predstavili njihove najnovejše knjižne projekte, skozi virtualna okrogla omizja pa spregovorili tudi o pomembnosti literature in njene ohranitve, saj prav slednja v trenutnem zamejenem svetu omogoča ter osmišlja odprti prostor kritičnega razmisleka ter domišljije, nam nesebično nudi uteho ter nas med seboj tudi nagovarja in povezuje.

Z mnogimi partnerji in posameznimi avtorji in avtoricami se bomo iz domačega praga ozirali tudi po soseščini, predstavili projekte mednarodnega in domačega sodelovanja, se napotili v preteklosti in razmišljali o prihodnosti. Da pa vseeno ne bi ostali zamejeni le v virtualnem svetu, bomo v programu gostili tudi knjižno tržnico v živo, z imenom Sejem na zraku. Slednja se bo v organizaciji pisarne Ljubljane – Unescovega mesta literature, na vrtu Društva slovenskih pisateljev (Tomšičeva ulica 12, 1000 Ljubljana) odvila zadnji vikend v mesecu (od 29.  do 31. maja) ter bralstvu ter zainteresirani javnosti ponudila poseben izbor knjig, med njimi tudi knjižne novosti, s sejemskimi popusti. Sejem na zraku bo potekal tudi pred knjigarno Libris v Kopru, pred knjigarno Antika v Celju in pred knjigarno Goga v Novem mestu.

V povezavi virtualnega in živega stika vas vabimo, da se nam pridružite na 25. Slovenskih dnevih knjige. Virtualno vsak dan med 27. in 31. majem (na spletni strani www.dneviknjige.si) ter v živo na Sejmu na zraku, med 29. in 31. majem (na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani, v Kopru, Celju in Novem mestu), med 10. in 20. uro.”


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: